Skidförbundet i Almedalen: ”Idrottsutövande får inte vara en klassfråga”

Träning och tävling för barn och ungdomar ställs i dag inför en rad nya utmaningar, det kan handla om idrottens ojämna tillgänglighet och att ungas idrottsvanor styrs av många socioekonomiska faktorer som tyvärr gör att många slutar. Det vill Svenska Skidförbundet ändra på.

Hur får Sverige fler barn, ungdomar och deras föräldrar, oavsett bakgrund och förutsättningar, att upptäcka både den spontana leken på snö samt den mer organiserade aktiviteten med skidåkning i idrottsföreningar?

Denna fråga ställs, och lite bredare om sport och rörelse i allmänhet, när Svenska Skidförbundet på onsdag skrider in på scen i den politiska hetluften och deltar under Idrottens dag i Almedalen. Då genomförs en paneldebatt där även företrädare för kultur- och fritidsnämnden Östersunds kommun, UNICEF Sverige, Generation Pep, Alla på snö och Svenska Postkodlotteriet deltar.

Svenska Skidförbundet åker till Visby bland annat för att berätta om de erfarenheter som man har haft i pilotprojektet ”Alla barn har rätt”, som genomfördes i Östersund i vintras. Då fick 750 fritidshemsbarn pröva längdåkning varje dag under en månads tid. Projektet som gav intressanta resultat genomfördes i samarbete med UNICEF Sverige och Håll Sverige Rent med stöd av Postkodlotteriet.

Att färre barn ägnar sig åt fysisk aktivitet är ett växande problem. Här finns socioekonomiska faktorer som gör att vissa barn och ungdomar utesluts:
– Fysisk aktivitet skiljer sig åt bland barn och ungdomar vilket är ett folkhälsoproblem. Vi inom idrottsrörelsen fyller en viktig roll och vi vill sänka trösklar och skapa den moderna föreningen. Men för att kunna göra det behöver vi stöd från politikerna, bland annat genom en större satsning på idrottsledare och idrottsanläggningar i närmiljön. Det ska vara lätt att ta sig till idrotten för alla. Idrottsutövande får inte vara en klassfråga, vi vill att det ska finnas samma möjligheter att idrotta utan hänsyn till socioekonomisk bakgrund, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör på Svenska Skidförbundet.

Anders Södergren, fd landslagsåkare i längd, som numera jobbar på Svenska Skidförbundet spinner vidare på temat:
– Fysisk aktivitet och lek på snö kan ofta vara en klassfråga. Det finns bland annat ett stort fokus på utrustning i unga åldrar som kan vara ett stort hinder för många.
Anders Södergren själv fick inte de bästa, dyraste prylarna av sina familj i sina tidiga år:
– Själv åkte jag på en kombiutrustning tills jag var 15 år. Det var både en kostnads- och inställningsfråga för vår familj. Mitt fokus var i första hand på att ha roligt och att umgås med mina kompisar i föreningen.
Och själva prestationen, resultatet var inte Anders Södergrens enda drivkraft:
– Min vilja att träna och tävla låg både i att göra ett bra resultat, men också i känslan av att tillhöra en grupp och att må bra. Detta har jag haft stor nytta av i min karriär som har kantats av stora framgångar, men också utmaningar, avslutar Ander Södergren.

Skidförbundet i Almedalen 2018 – Idrottens dag 4 juli

I den Ideella trädgården bjuder Riksidrottsförbundet in organisationer, politiker och idrottsprofiler för att diskutera förutsättningarna för idrott i Sverige och vikten av en levande idrott för samhället. Där är även Skidförbundet med för att se hur de kan få ut sitt budskap. Svenska Skidförbundet finns i Ideella trädgården onsdagen den 4 juli kl 10–16.

Skidförbundet är också med i paneldebatt/seminarium, 4 juli kl 15–16 ”Är fysisk aktivitet och lek på snö en klassfråga?”

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
  • Gilla1   Kommentera
  • Bra artikel? Mer av detta? Freeride prioriterar innehåll efter vad ni som läsare vill se på sajten. Sprid och dela med dina vänner så ökar chanserna för fler liknande artiklar!
  • Dela på Facebook Tweeta
  • KATEGORIER: