Recensioner om Trysil

Skidorter i Norge
Vad tycker du om Trysil?
JorgenReppling
2018-02-14
Trysil är en riktigt bra skidort för familjen. Blandningen av backars komplexitet, och deras närhet, gör det helt optimalt för skidåkning där åkare har blandad kunskap. Skidskolan är bra och skidlärarna är verkligen kompetenta. Trysil är dock lite dyrt för oss svenskar men fortfarande billigare än att åka ner till Alperna.


JesperArnwald
2018-01-16
Hallå alla glada skidåkare!
Har varit i Trysil under nyårsveckan och tänkte skriva en liten recension.
Byn
Tycker att Trysil byn är fantastisk mysig och perfekt för barnfamiljer. Vi bodde i ”Trysil högfjällscenter” men var tyvärr aldrig nere i själva centrum. En kompis var nere där en kväll och gick på klubb och han sa att det var sådär. Om du söker efter vilda afterski och fest är kanske inte Trysil det bästa stället att vända sig. Ett glas fatöl kostade 110kr.
Skidåkningen
Jag hade en himla tur med vädret och fick nästan snöfall varje natt. Detta gjorde att jag knappt åkte en enda pist men de pisterna jag åkte var knappt pistade. Trots vi åkte under nyårsveckan var det knappt några liftköer utom under nyår. Något som blev ett stort minus var det ej fungerande liftsystemet i Hög egga. Det blev strömavbrott vid 13:00 och vi var fast där till klockan fem då vi tog ersättningsbussar hem. Detta gjorde att vi missade en halvdag av puderåkning vilket aldrig är kul. Som tur var gjorde vi det bästa av situationen och byggde ett hopp bredvid pisten.
Var alltid lätt att hitta orörda offpist repor och mycket skogsåkning vilket uppskattas.
Om det inte vore för strömavbrottet och de dåligt pistade pisterna var jag allmänt nöjd över resan men skulle inte åka dit upp det inte fanns ett inkommande snöväder.


Sara Öberg
Sara Öberg (Gäst)
2017-12-30
Trysil, en skidort som ger otroligt mycket bra skidåkning på ett hyfsat avstånd från det lite mindre snötäckta Uddevalla. Goa backar, trevlig personal och rätt inställning på skidlärarna.
Passar hela familjen från små barn till äldre barn i 70+ Åldern.
Rekommenderas varmt.

Lundmark78
2017-12-20
Suveränt familjeresmål!
Brett utbud av backar, oavsett storlek på barn hittar du utmaningar på armlängds avstånd. Effektivt liftsystem gör resan upp till backen smidig o snabb dessutom.
Ska jag anmärka på nåt är det utbudet i och runt backarna, finns inget! Å andra sidan bodde vi nära backen. Åker gärna tillbaka!


Johan-L
2017-12-15
Efter att man öppnat de nya liftarna Skihytta Express och Toppekpressen så har man byggt bort akilleshälen i Trysil som tidigare var långa transporttider mellan de två "centren". Fortfarande ganska dyrt, men den norska kronan är lite mer human än för några år sedan.

Isak
Isak (Gäst)
2017-11-16
En skön skidort endast 5-6 timmar från Stockholm. Det bästa fjällvärden kan erbjuda enligt mig då den har fallhöjder nästan i klass med Åre, men med avsaknad av de sjuka flaskhalsarna och sega transportsträckorna. Något som också ger Trysil ett plus i kanten är att man kan åka i fler väderstreck än 1 vilket är ganska ovanligt i den luftburna fjällvärden och som även ger åkningen mer variation, området blir mindre väderkänsligt. Det största minuset är priserna, men det är ju Norge så det får man förvänta sig.

+ Fallhöjden
+ Närheten till Stockholm
+ Norska är sexigt!
+ Schysst lutning kring Högegga
+ Med nordiska mått mätt bra och lättillgänglig offpist

- Lite för flackt utöver Högegga
- Dyrt men det är ju Norge

Igor Ahlbaum
Igor Ahlbaum (Gäst)
2017-03-07
Trysil är en stor skidanläggning i södra Norge som erbjuder många bra backar och är perfekt för familjen. Näst bästa skidorten i Sverige/Norge men DYRT.
Positivt:
Stort system som ger 67 backar och 29 liftar samt massor av längdskidåkning.
Långa backar 75 km total pistlängd.
Bra fallhöjd 685 m är bra från toppen.
Carvingparadis, bästa skidanläggningen för carving finns väldigt många långa och bra carvingbackar i Trysil. T.e.x 79,15 och 46an.
Mycket bra liftsystem med 7 stolliftar varav 5 expressliftar höll borta liftköer trots vecka 9
Högegga området är jämförbart med Åres vm område, bra fallhöjd och krävande backar men lagom brant.
Backarna vid fageråsen är jämförbart med Tväråvalvet och Stendalen.
Två fina toppar och fin åkning på högzon över skogsgränsen.
Det är enkelt att ta sig från ena änden i pistsystemet till det andra.
Gott om backar under skogsgränsen som är vindskyddade.
Kanken och Hesten är en fantastisk liftkonstruktion. Ungefär som en kopplingsbar knapplift. Man får liften i 0km/h och sedan ökar den farten rejält på två sekunder av en motor. Ungefär som en Launch lift.,
Perfekt för familjer, stora barnområden och många lätta långa backar.
Experten och offpisten runt där dock är experten för brant för min smak går inte att trycka på där.
Backe 30 är fantastisk både övre men framförallt den lägre delen ner mot högegga liften är fantastisk den bästa backen jag någonsin har åkt.
Fint boende och många stugor
Närheten till flera andra skidorter som Sälenfjällen, Idre och Branäs
Bra skyltat
Negativt:
Dyrt som satan både Restaurang maten och maten i livsmedelsaffärerna är galet överprisade.. 1L mjölk 25 kr det är inte roligt.
En del backar är för platta men ändå jobbiga p.g.a av längden av backen men om man inte gillar för mycket fart är turistcentretsbackar perfekt.
Maten motsvarade inte priset, dyrt och inte särskilt gott som de flesta andra skidorterna.
Väldigt svennigt folk sitter i restaurangerna i flera timmar och dricker öl och tar upp viktig plats som behövs när det är lunch rusning.
Bara norska tv kanaler

Elin
Elin (Gäst)
2017-01-08
Var där i februari -16 för första gången. Skidåkningen (de 3 timmar jag hann med) var helt ok, dock långa transportsträckor.

Dock är skadehanteringen värdelös, så se till att inte åka ikull eller skada er! Jag fick ett felskär som gjorde att jag vred sönder båda knäna och flög ut bredvid pisten. Det kom en på skoter som pratade lite med mig efter att folk stannat och ringt hjälp (nej, jag varken skrek eller grät men påpekade att jag hade väldigt ont). Han kände lite på knäna, drog upp mig på fötter och mer eller mindre undrade om jag kunde åka skidor ner, vilket jag sa att jag definitivt inte trodde. Fick då gå bort till skotern (vilket var sjukt svårt eftersom benen vek sig åt alla håll.) Fick själv klättra upp på skotern, och blev sen avsläppt vid närmaste skidcentral, även där fick jag klättra av själv. Fick en beskrivning av vart vårdcentralen i byn låg och sen försvann han. Hade som tur va en kompis med som fick åka skidor tillbaka till stugan och hämta bilen för att plocka upp mig vid fiket jag satte mig på (kunde inte gå utan stöd alls). Det tog henne runt 1 timme å komma, och jag försökte så gott jag kunde använda mitt pannband som tryckförband, men kunde ju bara ha det på ena knäet, hade ingen is (klarade inte av att hämta snö själv) och hade ingen möjlighet till högläge. Sen åkte vi till stugan (jag orkade inte sitta på en vårdcentral å vänta ännu längre på ingen hjälp)

Visade sig när jag fått hjälp i Sverige ett par dagar senare att inre ledband och korsband var avdragna på båda knäna, en ganska allvarlig skada med andra ord. Två operationer har jag fått genomgå under året, pga denna skada.

Tycker att man åtminstånde borde fått åka pulka ner (är sjukt lätt å vrida sönder ännu mer t.ex menisk om man ska stappla runt å klättra i pjäxor med sådana skador) samt få tillgång till RICE behandling på en gång. Det är ju trots allt en skidort, det måste finnas system och rutiner för skadehantering som fungerar!!

williegarwin
2016-03-02
vi bodde i stöten och åkte 2 dagar i Trysil, det var det bästa på hela resan, vilken skidåkning vilka underbara alternativ man har för alla typer av skidåkare... vi njöt av det underbara vädret och prövade nog alla backar som fanns både på norr och syd sidan. min egen personliga favorit var högegga (har bott och jobbat i Trysil förr) så det skidområdet har alltid vart favoriten :) vi njöt varje sekund vi var där trots att jag nog aldrig sett så lite snö som denna gång men det påverkade inte vår skidåkning, finns många ställen i Sverige som borde kolla lite på deras liftsystem och den nästan totala nolltiden i liftkö. det negativa är som vanligt prisnivån på det mesta som är i svenska mått hutlöst, men det är bara att packa matsäck o grilla i backen så är det andra överkomligt typ liftkort och dryck, inte första gången vi var där ej heller den sista.
PLUS skidåkningen, liftsystemet, trevlig personal överallt, närheten till stugor i Sverige :)
MINUS prisnivån på allt, kan ibland bli väldigt blåsigt på toppen, avgiften man måste betala när man lämnar på nordsidan (en bom) horribelt !!

IT-Milan
2012-11-29
Varit där mer än 5 ggr (bott ofta på svenska sidan) och aldrig haft tråkigt eller fastnat i kö.
Hela Högegga-området får en klar femma ;-)