Skidtest: Rossignol Experience 86 Ti (2022)

Freeride har teståkt Rossignol Experience 86 Ti, en titanalförstärkt allmountainskida av det något smalare slaget, som kommer finnas på marknaden till nästa säsong (2021/2022).

Vi har tittat närmare och teståkt Rossignol Experience 86 Ti som är en av nästa års skidor från Rossignols serie ”Experience”. I hela serien finns en rad olika skidor med mått mellan 76 och 86 millimeter under foten. Då vi på freeride inför detta test eftersökte en klassisk allmountainskida med egenskaper som önskas sträcka sig från liftsystemet och vidare en bit utanför preparerad terräng så föll valet naturligt på den bredaste modellen i Experience-serien som är 86 millimeter bred.

Vidare så finns denna bredd, alltså Rossignol Experience 86, tillgänglig i två utföranden: 86 Basalt och 86 Ti. Den förstnämnda är konstruerad med en träkärna av paulownia som sedan förstärkt med just basalt, vilket är en magmatisk bergart av vulkaniskt ursprung, (japp, låter spännande). Den andra varianten är 86 Ti, har en träkärna av poppel och är förstärkt med titanal samt kolfiber.

Valet föll på den sistnämnda, alltså Rossignol Experience 86 Ti, som har förutspåtts bli en storsäljare av Rossignol själva. Skida finns i tre längder: 167, 176 och 185 centimeter, och den vi har teståkt är mellanvarianten som alltså är 176 centimeter lång.

Vad gäller skidans form så har den traditionellt spann men med en en något längre nos, alltså en tiprocker, som Rossignol väljer att kalla Drive Tip Solution. Den valda längden har en svängradie på 16 meter och väger 3,2 kilo.

Specifikationer:

Mått: 132-86-120 mm
Längder: 167, 176 och 185 cm
Radie: 16 m (@176 cm)
Vikt: 2000 g (@176 cm)

Nåväl, dags att testa skidan. Platsen där testet har ägt rum är Kungsberget som vid testtillfället bjöd på perfekt lågsäsongsföre, det vill säga manchester långt in på dagen och dessutom tillräckligt med snö för att köra i skogen.

Det första jag gör är att testa att svikta skidan genom att luta mig bakåt och hoppa lite lätt direkt efter att jag klivit av liften. Det är kanske inte den mest vetenskapliga varianten för att bestämma en skidas flex, men det ger åtminstone en fingervisning kring vad man som åkare har att vänta. Rossignol Experience känns mer styv än mjuk, men det är inga spett jag har på fötterna. Nog talat om det.

Första svängarna! Gosse, vad det svänger lätt. Det är flackt och jag behöver inte jobba mycket för att få igång riktigt riviga svängar med denna skida. Jag ser direkt framför mig hur jag ligger bakom min femåriga dotter i pisten och tok-carvar samtidigt som hon plogar fram i ett lugnt tempo framför mig. Kanske är detta den optimala familjeskidan?

Mitt första intryck är faktiskt riktigt bra av Experience 86 Ti, den är rolig, lättsvängd och är riktigt kvick i svängarna med sin relativt snäva radie på 16 meter. Den känns redan som den perfekta skidan för Kungsberget (där de flesta backarna är ganska flacka).

Men så fort jag beger mig bort från sydsidan (skulle kunna kallas familjesidan) och söker mig mot lite brantare terräng så börjar skidan att jäklas med mig. När hastigheten blir högre och jag trycker på lite mer så blir den här skidan helt enkelt för aggressiv och svårhanterad. För att undvika att flyga okontrollerat ut ur svängen men en eventuell knäskada så känner jag mig tvingad att hålla igen.

Det kan vara trevligt att få en rejäl skjuts ut ur svängen som blir kraftigare i takt med att trycket på skidorna ökar. Men Rossignol Experience 86 Ti ger för kraftfull respons. Egentligen sitter väl troligtvis problemet hos mig själv, hade jag haft race-bakgrund kanske jag skulle uppskatta och hantera detta annorlunda, men just nu känner jag att skidan åker ifrån mig. Och på ödmjukaste vis vill jag, utan att låta för självgod, förklara; jag är inte klappkass på att åka. Så jag tänker att Experience 86 Ti potentiellt skulle kunna åka ifrån rätt många skidåkare, och därför vill jag höja ett varningens finger.

Men jag fortsätter åka, och jag kommer bättre och bättre överens med skidorna ju mer jag åker och det är faktiskt riktigt roligt att känna sig kvick och rapp i svängarna, trots att jag får hålla igen litegrann när det börjar gå undan.

Tids nog känner jag att jag vill testa skidorna i skogen, det är ju ändå ett par allmountainskidor som har utrustats med en liten rocker som gissningsvis finns till för att förbättra egenskaperna i lite stökigare terräng.

Jag drar ut i skogen och hittar några skapligt öppna fält. Föret är (som oftast i mellan-Sverige) inte helt optimalt. Det är tung snö, sargat av ett töväder följt av minusgrader, som erbjuds. Men jag viner likväl ned för skogen och det dröjer inte länge innan skidorna kör fast med en smärre vurpa till följd. Jag reser mig upp och fortsätter, men hur mycket jag än försöker och hur långsamt och kontrollerat jag än far fram, så får jag inte till åkningen i skogen med dessa skidor.

Och det är inte bara i skogen det fallerar. Så fort jag rör mig det minsta utanför pisten, där föret är mer oberäkneligt, så blir skidorna oroliga och vill svänga okontrollerat. Och när det blir mjukt så kör de tyvärr fast ofta.

Mycket går att skylla på föret, men exempelvis Atomic Maverick och Black Diamond Impulse 98 (som testades i snarlika förhållanden) gick betydligt bättre utanför preparerad terräng.

Men, jag vill inte smutskasta skidan allt för mycket, Rossignol Experience 86 Ti är trots allt en rolig skida när det kommer till piståkning, men som allmountainskida skulle jag säga att den kraftigt väger över åt det mer pistinrikade hållet.

Efter utfört test så medger Rossignol själva att den andra varianten av denna skida (Experience 86 Basalt) har klivit förbi titanal-skidan och numera är favorittippad som storsäljare inför nästa säsong. Det vore intressant att testa den också, kanske är basalt snällare än titanal?

Sammanfattning:

Rossignol Experience 86 Ti är absolut ingen dålig skida. Tvärtom, den är nog lite för bra för många av oss, åtminstone mig. Men för alla som gillar aggresiva korta skärande svängar med bra rekyl och prioriterar pist framför offpist så är denna skida helt klart ett bra alternativ.

Utanför pisten levererar den säkerligen bättre än en ren pistskida, men för alla som gillar att åka fort och stökigt så finns det helt klart bättre alternativ.

+ Riktigt kvick i svängarna
+ Känns obegränsad för alla som har bra koll på storslalomsvängen

– Orolig utanför pisten
– Obehagligt aggresiv i hög fart

Betyg: 3,5 av 5

Vi har gjort fler skidtest! Om du vill veta vad vi tycker om Rossignol Experience 86 Ti jämfört med andra liknande skidor så spanar du in vår artikel om årets bästa all mountain skidor.

Vad tycker du om Rossignol EXPERIENCE 86 TI?

Film när vi teståker skidan:

Vem är jag som har testat skidorna?

Namn: Petter Elfsberg
Ålder: 33 år
Längd: 187 centimeter
Vikt: 80 kilo
Bakgrund: Utbildad skidlärare (Steg 4) och har arbetat flera år som skidlärare samt professionellt som tränare på skidgymnasium (slopestyle och puckel).
Övrigt: Föredrar att åka offpist och har en förkärlek till breda skidor med rocker utan metall.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera