Skistar tar steg för att sälja St. Johann

Svenska skidkoncernen Skistar som är störst i Sverige och Norge verkar nu vilja göra sig av med sin enda skidort utanför Skandinavien. Det är St Johann i Österrike som man nu sonderar terrängen för att sälja. 

Det tämligen välgrundade antagandet att Skistar nu siktar på att sälja sin del, vilken är nära 70 procent av aktierna, i den österrikiska skidorten St Johann in Tirol startade förra helgen då lokal österrikisk media Tiroler Tageszeitung gick ut med nyheten. Med stöd av ett konsultföretag erbjöd Skistar sina aktier till 19 potentiella köpare.

Skistar klev in i St Johann 2016, och äger 68,38 procent av aktierna i St. Johanner Bergbahnen GmbH, bolaget verkar nu under namnet ”SkiStar St. Johann in Tirol”. Köpet låg då på 10 miljoner euro och var Skistars första utanför Skandinavien.

I ett uttalande till svenska Finwire, som levererar nyheter om finansvärlden, säger Skistar att man inte har fattat något beslut ännu, men att man ser över sin verksamhet:
– Vi utvärderar och utvecklar vår verksamhet löpande och för närvarande lägger vi stor kraft på vår hemmamarknad och då är det naturligt att se över sin övriga verksamhet och det är det vi gör just nu. Om och i så fall när det skulle ske någon förändring kring vårt ägande i St Johann kommer vi att kommunicera det, förklarade bolaget i ett uttalande.  

Stefan Seiwald som är ordförande Johanner Bergbahnen bekräftar också till lokala mediet Mein Bezirk  att aktierna har varit ute på marknaden:
– Ja, aktierna erbjöds på marknaden. Jag förstår att inget beslut ännu har fattats. SkiStar vill undersöka var det skulle kunna finnas intresse och pengar för andelarna som jag förstår det. Men tidpunkten för detta är förmodligen inte helt optimal just nu, säger Bergbahnen förvaltningsrådsordförande Stefan Seiwald.

St. Johann in Tirol är en familjeskidort i Alperna i österrikiska Tyrolen. Många pister är blå och röda. Före Skistar köpte majoriteten av aktierna i liftbolaget hade St Johanner Bergbanen dragits av några tuffa ekonomiska år. I samband med omstruktureringar på skidorten fick det österrikiska liftbolaget bland annat stöd från Hypo Tirol Bank som strök en skuld på 5,5 miljoner Euro.

Skistar investerade 2017 ny i gondol och sittlift samt ökade kapaciteten för konstsnö i skidorten, en investeringsplan som låg på cirka 17 miljoner euro totalt.

Den stora frågan är dock om en potentiell köpare kan hittas i den nuvarande situationen med covid-19. St Johanner Bergbahnen är därutöver inte heller den enda skidorten som är till salu i området Tyrolen. Även Muttereralm är till salu, där  lokal medie rapporterar att det slovakiska turistföretaget Tatry Mountain Resort (som också driver Mölltal-glaciären i Kärnten) har högsta budet just nu.

För de skidåkare som vill komma till St. Johann i vinter kommer läget inte att vara särskilt annorlunda, oavsett vad som sker med ägandet. Stefan Seiwald betonar att svenskarnas avsikt att sälja inte påverkar den operativa verksamheten i St. Johann:
– Vår vd Peter Grander gör ett bra jobb, sommarsäsongen gick mycket bättre än vad vi trodde med tanke på Corona, förberedelserna för vintern fortsätter som vanligt.

Text: Anders Wingqvist

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.