”Skutan”: En helt unik snowskate i begränsad upplaga

Den oefterhärmlige snowskatepionjären Eddie Boschek har låtit producera en egen snowskate namngiven efter sitt eget favoritberg – Skutan.

Eddie Boschek håller fortsatt fanan högt när det kommer till snowskate i Sverige. Ingen (oss veterligen) representerar detta sällsynta åkdon bättre än honom. Nu har den svenska snowskatepionjären (förutom att lansera en tioende film) också låtit producera en egen snowskate döpt efter favoritberget – Skutan.

Tjena Eddie! Coolt med egen snowskate. Berätta lite kort om processen?
– Det är det amerikanske varumärket Boyd Hill Snowskates som låtit producera en limiterad upplaga snowskate-skidor helt efter mina önskemål gällande shape, profil och grafik. Då Åre blivit lite av ett andra hem för en nattågs-pendlare från Stockholm de senaste tio åren så kunde jag inte göra annat än att sätta berget på skidan och kalla den för SKUTAN. Nu existerar det tio sådana här i världen, varav sju återfinns i Sverige och resterande någonstans i USA.

Går det att köpa en Skutan? I så fall vart?
– Skutan-skidan finns som sagt i tio exemplar som alla har funnit sina hem i Sverige och i USA. Min förhoppning är att samarbetet mellan mig och Boyd Hill Snowskates som har producerat skidan ska fortsätta och att Skutan blir ordinarie i deras stall och kommer att kunna beställas från deras webbshop. Vem vet, om intresset växer i Sverige så kanske det står några snowskates med Skutan-skidan i butik om några år.

Hur är den att åka på?
– Den går väldigt fint från skär till skär och sviktar skönt när det sätts lite tryck på bakfoten. Överlag är jag väldigt nöjd med åkkänslan, speciellt med tanke på att det aldrig gjordes någon prototyp. Jag kommunicerade allt med textmeddelanden och en dag var paketet med alla skidor framme i Sverige.

Vad är det som gör denna snowskate unik?
– För att förklara det enkelt så har den här snowskate-skidan en shape, profil, längd och flex som i min mening gör den optimal för att ta sig an hela berget. Jag saknade detta i det som fanns ute på marknaden och sökte därför i flera år efter en tillverkare som ville göra den åt mig. Med Skutan tar jag mig direkt från ett puderåk på Baksidan till en trick-session i Bräcke-parken och där emellan härlig carving ner för Stjärnbacken.

Film: Snowskate in Sweden 10

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.