Snowboard – Grattis på din 30-årsdag

Grattis snowboard, välkommen till ett liv med byxor uppdragna till midjan och soffmys med morotssnacks och te. Snart klär du dig i chinos och pikéskjorta. Och skidåkning, jag vet att du är en lillgammal lillebror som vill vara likadan så grattis till dig med.

Jag är själv 30+ och vet vad jag pratar om. Den drivande gnistan som så ofta tvingade mig mot strömmen, fått mig att se saker annorlunda stick i stäv med gängse norm, och den tillhörande naiviteten som ingett mig tro om att jag var en unik snöflinga som alltid skulle gå sin egen väg ligger nu nerbäddad under en mysig filt med lite ont i ryggen och njuter av Fredrik Lindströms fantastiska curiosa i På Spåret. (Vad mysig han är)!

Den rebelliska gnistan som en gång kännetecknade sporten snowboard verkar mer och mer dränkt och släckt i energidryck och instagramfilter. Individualister och oliktänkare undanbedes. Strömlinjeformade robotar – hämta er lönecheck i receptionen.

Tillåt mig att generalisera.

När Billy Morgans quadrupla volt landade i solarplexus på oss inte ont anande internetanvändare, tappade vi inte som väntat andan eller baxnade över det hårresande stunt britten levererade. Snarare fann sig en avmätt apatisk fadd smak per omgående i munnen och jag gissar att jag talar för många. Statistiken och kommentarerna pekar på det.

Tillåt mig att raljera.

I ett större perspektiv lever vi i en re-make av den framgångsrika serien ”Freestyle” som var en stor hit på 70- och 80-talet. Alla som är någorlunda intresserade kan läsa sig till den ursprungliga freestylesportens uppgång och fall. Ni som inte känner till den, tänk er modern freestyleåkning och kopiera den exakt fast med rakare rotationer och plocka bort alla rails. Någonstans där mitt i befinner vi oss nu, fastnaglade mellan FIS och quadruplar, i en saga utan slut. Samma motsvarande stund började den ursprungliga sporten skena och nu ligger den med spasmer för döden utan släktingar eller vänner vid dess sida. Kretsloppet blir ännu tydligare när OS-familjen bereder plats för big air. På vems plats tror ni big airen anläggs? Just det, aerials. Hej då aerials, hallå big air. Nu ska vi krama juicen ur dig som den 30-åriga mogna apelsin du är.

Enda skillnaden är att denna serie kommer att finnas som en DVD-box på en bensinmack nära dig medan den förras minne lever i skrönor och på diabilder. Om några år när DVD-skivan är utfasad kommer nästa grej som senare kommer finnas att köpa online. I ett moln nära dig.

Man säger att förfall sker i ultrarapid. ”Men tyvärr: imperier faller nästan alltid i extrem ultrarapid. Varje år är det ett litet grand sämre än det föregående. Lagomt fort, så att man hinner att vänja sig” har historikern Peter Englung en gång konstaterat i en krönika om Romarrikets fall. (Läs det här) Just ordet ultrarapid är ett missförstånd. Tidigare använde man hög inspelningshastighet (ultrarapid) så att man kunde spela upp film i slow motion. Om förfall sker i ultrarapid sker då uppgång i fast forward? Vi är helt klart i ett snabbspolningsläge när det kommer till sporten vi håller av mest. Vår apati inför ett nytt historisk och banbrytande trick kan användas som bevis för det. ”Jaja, stort hopp, mycket fart, en extra volt, några snurrar. Big whoop”. Ingen som kissar ner sig direkt.

Kan det vara så att det var toppen vi såg där i Livigno när Billy Morgan landade den första quadcorken? Omöjligt att säga och likt aktiemarknaden är det svårt att pricka toppar och hitta dalar så idén att spekulera är egentligen bara dum. Och nu sitter vi här. En fågel lovsjunger våren utanför fönstret. Sopbilen städar undan vinterns rester från gatan och gör plats för sommaren. Två snowboardåkare har höjstat runt fyra volter och vi vet att många står på tur. Kapplöpningen för skidåkarna återstår och både Jon, publiken och åkarna i Åre kände sig nog lite snuvade på möjligheten för en knapp vecka sedan. Skidcampssäsongen står dock inför dörren. Camp of Champions har tidigare varit skådeplats när Sammy Carlson ställde ner den första trippeln för ett par år sedan. Gissningsvis sitter en hel drös skid- och snowboardåkare vid ritbordet för att skriva in sig i historieböckerna. Inget fel med det.

Istället tycker jag vi alla lyfter på hatten, utbringar våra varmaste gratulationer till modern skid- och brädsport som tagit ytterligare ett stort kliv framåt. Du är 30 nu och har gått igenom en massa saker. Du utvecklas, får erfarenheter, blir bränd, lär dig, kommer igen. Vi blåser ut alla ljusen och stoppar huvudet i sanden. Hipp hipp HURRA!

P.S. Jag är inte bitter, D.S.

 

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.