Stora räddningspådrag efter 2 laviner nära Åre

I helgen fick fjällräddningen i Jämtland rycka ut två gånger. I lördags gick en lavin i Tegefjäll i Gunnilravinen, vid Tyskhuvudet. Igår gick en lavin vid Ottfjället i Vålådalen. Inga skidåkare sägs ha löst ut lavinerna, inga skadade är heller rapporterade. 

Naturvårdsverket skrev i sin rapport om Södra Jämtlandsfjällen på Lavinprognoser.se i fredags inför helgen att ”Små spontana laviner har släppt på flera ställen runt Mullfjället. Skidpatrullen i Duved och i Åre har startat flera små laviner med sprängmedel, lavinerna hade god sprickutbredning.” Rapporten, som gällde för lördagen, gav betydande lavinfara, alltså 3 av 5 på skalan. Det är statistisk vid riskbedömning 2 och 3 som de flesta dödsfall sker, men denna helg förolyckades eller skadades inga personer.

I lördags eftermiddag fick Polisen in ett larm om en lavin som hade gått strax väster om Tyskhuvudet, som ligger ovanför Fjällvallsliften i Tegefjäll. Larmet kom vid 16.20:
– Lavinen är inget som någon har bevittnat utan det är en lavin som har gått och upptäckts av personal på Skistar, sade Johan Lindgren befäl på regionledningscentralen (RLC) till SVT Nyheter.
Lavinen hade gått utanför liftsystemet och inte påverkat skidanläggningen i Duved-Tegefjäll på något sätt.

Det fanns inga uppgifter om att någon hade dragits med i lavinen när larmet kom in, men eftersom detta inte kunde uteslutas så sattes en stor insats igång på lördagseftermiddagen och kvällen, där ett 30-tal personer deltog med fjällräddare, ambulans, räddningstjänst och polis. Två lavinhundar hjälpe också till. Vid 20.30 avslutades sökinsatsen, då det bedömdes att inga människor fanns i området. Området som söktes av i insatsen var cirka 80 gånger 300 meter.

Igår rullades ett liknande scenario upp efter att ett larm kommit in vid halv tre från en person som sett att det hade gått en lavin på Ottfjället i Vålådalen. Polisen fattade beslut om att kalla ut fjällräddare och göra en sökinsats:
– Vi vill säkerställa att det inte finns någon person i lavinområdet. Det finns också lavinsökshund med, säger Maria Linné, presstalesperson vid polisen till SVT Nyheter.
Lavinen var cirka 300 meter bred enligt uppgift, och sökinsatsen blev även på söndagen stor med ett 30-tal personer, samt fyra hundar. Vid halv sex avslutades insatsen, då man bedömt att inga människor fanns i snömassorna.

Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd , var inte särskilt överraskad över lavinen i Duved i lördags. Bara under det senaste dygnet har man fått in rapporter om ett 30-tal laviner, där en del också är utlösta av skidåkare: – Fem laviner de senaste tre dygnen är utlösta av skidåkare som har klarat sig oskadda, sade Wikberg till Aftonbladet i lördags.

Mer om laviner, film om ett otäckt händelseförlopp i Verbier

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.