Storslalombacken i Åre kvaddad: ”– Ett hav av strösocker”

Idag onsdag är det tävlingsfritt i Åre. Något som arrangörerna säkerligen är tacksamma för. Nu kraftsamlar man för att få storslalombacken i skick inför damernas tävling på torsdag och herrarnas på fredag. Men de svenska åkarna verkar inte särskilt oroliga. 

Att arrangera ett alpint mästerskap är inget som görs utan att starka intressen och åsikter lägger sig i skicket på tävlingsbackarna. Snö och skiftande temperaturer har påverkat pisterna i Åre. I måndags kördes herrarnas kombination och för att försöka få ett hårdare underlag till slalomen revs underlaget upp, backen vattnades och saltades eftersom den prognostiserade kylan sedan skulle göra backen hård och snabb inför tävlingarna.

Men kylan uteblev… skidåkning är en oberäknelig utomhussport som vi alla vet. VM:s tävlingschef Hans Olsson förklarade för SVT:
– Det som hände var att vi gapade efter lite för mycket. Efter kombinationen skulle vi gå in och vattna mer, prognosen var att det skulle bli minusgrader och ganska kallt och fint över natten.
Och han fortsätter:
– Vi gjorde allt och sedan kom det in snöbyar som lade sig ovanpå allt och isolerade vattnet, det kom inte in någon luft och det frös aldrig ihop. Så när vi kom hit fem på morgonen så ser vi att pistmaskinerna fortfarande jobbar och möts av ett hav av ”strösocker”, säger Hans Olsson.

Internationella skidförbundet, Fis, var med och påverkade beslutet att försöka göra backen hårdare, och har för detta fått en del svidande kritik. Men de svenska alpina stjärnorna Frida Hansdotter och Mattias Hargin verkar ta det hela med ro:
– Jag tror det är många som svettas lite, det blir tungt för dem. Det är många som jobbar och sliter med det. Jag tror de kommer göra ett bra jobb så det blir fair tävlingar, säger Mattias Hargin till Expressen.

Och Frida Hansdotter har varit med förut och vet att vädrets makter inte alltid är något som de ack så hårt jobbande VM-arrangörerna kan sia och styra helt:
– Vi håller på med en utomhussport, så man får vara beredd på sånt här. Jag hoppas de får till det så det blir rättvisa tävlingar. Men jag hoppas de ska få ihop det, de har mycket folk på berget. Jag tycker att de gör ett fantastiskt jobb, säger hon.

Imorgon kör Frida Hansdotter och de andra damerna sitt första åk klockan 14.15 och det går live på SVT som startar sin sändning en halvtimme före start, som alltid målar hon då naglarna blå när det är storslalom, men på lördagens slalom blir de i sedvanlig ordning rosa. Och apropå färger kan man undra hur rubrikerna blir efter torsdagen och fredagens tävlingar: Blir det bra före och glada rubriker? Eller svarta, arga rubriker? Hinner Hans Olsson & Co få tävlingsbackarna i gott skick?

Alpina VM i Åre, slutfasen

Torsdag 14:e feb – Damerna Storslalom. Första åket startar 14.15, andra 17.45. Live på SVT och i SVT Play.
Fredag 15:e feb – Herr storslalom, samma starttider, samma kanal sänder.
Lördag 16:e feb – Damer slalom
Söndag 17:e feb – Herrar slalom, sista dagen på VM i Åre.

Tävlingarna följer du på SVT, här finns all information och alla tider. 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.