Stöten bygger skiroute och ny lift

Snötorgen byter namn med varandra, det byggs en ny släplift i nedre delen av systemet och sist men inte minst – Stöten har röjt fram en skiroute i skogen mellan backarna Parallellen och Näcken.

För att tydliggöra att samtliga områden av Stöten är barnvänliga görs ett lite förvirrande namnbyte på två av skidtorgen till kommande vinter. Mittentorget, det som tidigare hetat ”Skidtorget” byter nu namn till Stötentorget, medan det tidigare ”Branta Torget” övertar namnet skidtorget.

– Det finns flera anledningar till att vi flyttar och byter namn på torgen. I vår masterplan finns bland annat planer på att bygga en ny skilodge och butiker på Stötentorget. Att Branta Torget försvinner är för att visa att det nya området blir familjevänligt då vi till denna vinter miljonsatsar på det segmentet, säger Johan Thorn i ett pressmeddelande.

Det har gått att ta sig mellan ovan nämnda skidtorg utan att åka de branta backarna Älvan och Näcken tidigare också, men nu har det som tidigare var en skidväg breddats och byggts ut till en riktig, grön pist som fått namnet Alven. Dessutom servas nu samma sträcka av en släplift, vilket gör det enklare för mindre vana åkare att ta sig i motsatt riktning – från det som numera heter Skidtorget till Stötentorget.

Men barnvänlighet i all ära, mellan nedfarterna Parallellen och Näcken tillkommer en nyhet som är riktad åt motsatt håll – de mer avancerade åkarna. Varulven är namnet på den markerade offpistbacke som nu röjts i skogen. Lutningsmässigt räknas den som svart, men kommer alltså inte prepareras och blir därför en av de första skiroutes som skapas sedan SLAO plockade upp begreppet i fjol.

Utöver detta har snöläggningssystemet hottats upp ytterligare och nu går det att snölägga hela systemet på åtta dagar mot tidigare 18 samtidigt som snöläggningen blivit mer miljövänlig.

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.