Stöten bygger skiroute och ny lift

Snötorgen byter namn med varandra, det byggs en ny släplift i nedre delen av systemet och sist men inte minst – Stöten har röjt fram en skiroute i skogen mellan backarna Parallellen och Näcken.

För att tydliggöra att samtliga områden av Stöten är barnvänliga görs ett lite förvirrande namnbyte på två av skidtorgen till kommande vinter. Mittentorget, det som tidigare hetat ”Skidtorget” byter nu namn till Stötentorget, medan det tidigare ”Branta Torget” övertar namnet skidtorget.

– Det finns flera anledningar till att vi flyttar och byter namn på torgen. I vår masterplan finns bland annat planer på att bygga en ny skilodge och butiker på Stötentorget. Att Branta Torget försvinner är för att visa att det nya området blir familjevänligt då vi till denna vinter miljonsatsar på det segmentet, säger Johan Thorn i ett pressmeddelande.

Det har gått att ta sig mellan ovan nämnda skidtorg utan att åka de branta backarna Älvan och Näcken tidigare också, men nu har det som tidigare var en skidväg breddats och byggts ut till en riktig, grön pist som fått namnet Alven. Dessutom servas nu samma sträcka av en släplift, vilket gör det enklare för mindre vana åkare att ta sig i motsatt riktning – från det som numera heter Skidtorget till Stötentorget.

Men barnvänlighet i all ära, mellan nedfarterna Parallellen och Näcken tillkommer en nyhet som är riktad åt motsatt håll – de mer avancerade åkarna. Varulven är namnet på den markerade offpistbacke som nu röjts i skogen. Lutningsmässigt räknas den som svart, men kommer alltså inte prepareras och blir därför en av de första skiroutes som skapas sedan SLAO plockade upp begreppet i fjol.

Utöver detta har snöläggningssystemet hottats upp ytterligare och nu går det att snölägga hela systemet på åtta dagar mot tidigare 18 samtidigt som snöläggningen blivit mer miljövänlig.

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

  1. patrikt
    0
    patrikt | 2014-10-01 16:36          

    Ny och ny - förr i tiden (då jag var tonåring och dinosaurierna precis dött ut) hade backarna i stöten bara siffror till namn räknade från vänster, Älvan var backe 11 :-) och näcken var backe 10. WC backen var 7 och paralellen var 8. Det är alltså den halvt igenväxta backe 9 man nu lanserar som nyhet - den har gått utmärkt att åka i flera år om man klarar att svänga runt halvstora buskar.
    Inte så värst ny men ändå kul att de gör något nytt men roligare om de ville göra fler backar utanför Älvan - där finns potential för lite inspirerande åkning, fin skogsåkning redan idag men där lutar det ju på lite, hela vägen ner. Jag röstar på Älvan som sydsvenska fjällens bästa backe. Inte som väggen eller Idres backar som börjar med en stak-flack, brantar på en kort bit och sedan transportflack igen.