TEST: Mammuts nya Barryvox och Barryvox S

Freeride har fått lägga skidvantarna på sista skriket (transceiverpipet) från schweiziska Mammut och deras senaste innovation. De tidigare modellerna Element och Pulse ersätts nu av Barryvox och Barryvox S, där S-modellen är den mer avancerade.

Första intryck

Båda modellerna känns gediget konstruerade. De ligger bra i handen och den delvis gummerade ytan ger bra grepp i alla tänkbara förhållanden. Båda modellerna är till de yttre dimensionerna exakt identiska vad gäller mått och vikt. Man hade kunnat hoppas på att de skulle få ner storleken något. Eftersom både utformningen av transcievern och själva selen i övrigt är smidig sitter den bra på kroppen och man glömmer bort den när man har den på sig. Att ställa om transcievern mellan sök och sänd kräver två händer, att genomföra ett sök kan göras med en hand. Alla funktioner nås med tumme eller pekfinger oavsett höger- eller vänsterhänt och för en normal hand. Båda modellerna är lättförståeliga.

Även om det är väldigt ovanligt med polariserade glas i skidglasögon så förekommer det. Det är relevant att ställa sig frågan hur väl skärmarna presterar med polariserat glas? För den som inte är insatt så finns det en problematik med polariserade glasögon och skärmar då alla typer av skärmar riskerar att bli helt svarta i vissa vinklar. Barryvox S har en klart bättre skärm på den fronten än Barryvox. Lutar man Barryvox 45 grader får jag en svart skärm, och skärpan är något försvagad vid normalt användande. Barryvox S är helt oförändrad vid normal användning, och skärmen blir helt svart först när jag vrider enheten 90 grader. Jag hävdar att båda enheterna är fullt användbara med polariserade glas, men har du polariserat glas i dina skidglasögon bör du kanske överväga att välja S-modellen.

Tekniska fakta Mammut Barryvox och Barryvox S

  • 3 antenner. Drivs av 3st AAA batterier. Räckvidd 70 meter.
  • Barryvox har en 32 x 36 millimeter (motsvarar 2 tum) stor skärm och en avflaggningsknapp på framsidan.
  • Barryvox S har en 35 x 45 millimeter (motsvarar 2,2 tum) stor skärm som även är bakgrundsbelyst. Utöver huvudknappen finns två knappar på sidan för att bläddra mellan funktioner och alternativ i form av pil upp och ner.
  • Vikt inklusive batterier 205 gram (utan sele).
  • Mått: 115 x 67 x 27 millimeter
  • Språk: Barryvox S har 12 språk, däribland svenska. Barryvox använder endast symboler.

Pris och säljstart

  • Finns i butik oktober 2017.
  • Riktpris: Barryvox 3 500 kronor och Barryvox S 4 700kr

Funktioner – båda modellerna

Vid flera begravda och med modellen Barryvox i handen flaggar du av en signal med huvudknappen. Med fler tryck byter du till nästa signal. Bästa signalen prioriteras, och därefter näst bästa och så vidare. När listan är slut börjar den på första signalen igen.

”Acoustic search guidance” är en fin funktion som använder volym och ton i söket. Ljudfunktionen finns på båda modellerna. Vid första signal indikerar den med olika signaler om jag riktar enheten i rätt riktning eller i fel riktning. Vid korssöket får jag feedback i form av både ton och frekvens. Frekvens och ton ökar ju närmare jag kommer. Funktionen gör korssöket så enkelt och tydligt att jag knappt behöver titta på skärmen. Det intressanta är att från att jag har fått första signalen och riktningen, skulle jag rent teoretiskt kunna genomföra hela söket utan att ens titta på skärmen.

Extrafunktioner – Barryvox S

”Pro guidance” är en funktion i den mer avancerade modellen Barryvox S som använder rörelsesensorerna för att öka precisionen i riktningsangivelsen. Det blir extra tydligt när man går åt fel håll, då den reagerar mycket snabbare än den enklare modellen Barryvox.

Barryvox S ger även ett analogt ljud samtidigt som den digitala sökningen görs. Volymen skruvas successivt upp ju närmre jag kommer och signalen blir starkare. Det görs hela tiden vid precis rätt tillfälle, går jag i rätt riktning hör jag en tydlig ton, avviker jag från bästa rutten försvagas ljudet och jag upplever det direkt.

Möjlighet att bläddra mellan samtliga söksignaler finns också på S-modellen. Skärmen presenterar statistik på begravningstid och söktid för de olika signalerna. S-modellen har en bakgrundsbelyst skärm vilket är en trevlig detalj.

Tidigare Pulse-funktion finns fortfarande kvar i S-modellen där rörelsesensorer registrerar om en person andas eller inte. Den stora fördelen med Pulse-teknken i S-modellen är kanske att mjukvaran tillsammans med rörelsesensorerna beräknar fältlinjen och snabbt ger visuell feedback. Pilen på skärmen är förvånansvärt exakt och reagerar snabbt på minsta vridning.

Grupptest

För att göra ett grupptest; tryck en gång på huvudknappen vid starten i sändläge så finns en smidig grupptest-funktion. Ett tryck till och du är i sändläge. Visuellt förklarar skärmen funktionen tydligt och indikerar både visuellt och med ljud.

Sända

Knappen överst förs till sändläget. Skärmen indikerar tydligt att du är i sändläge.

Söka

Översta knappen förs ett extra steg till höger, och skärmen indikerar övergång till sök. Knappen sticker ut nu på sidan, och ett lätt tryck på den nu utstickande knappen för tillbaka transcievern till sändläge ifall ett efterskred skulle uppstå och du snabbt behöver komma tillbaka till sändläget. Transcievern ger dig fem sekunder innan den verkställer sändläget, så att din fumlighet inte orsakar en oavsiktlig sändsignal i ett viktigt sök.

Mjukvaran har gjorts om på dessa transcievers så att de ska leverera sökinformation snabbare och mer exakt, och det märks. Båda enheterna plockar upp signalen snabbt och ger direkt en avståndsmarkering. Vrider jag lite på handen ändrar pilen på displayen riktning i princip omedelbart. Barryvox S extrafunktion med att använda rörelsesensorer är särskilt snabb. Vid test sida vid sida samtidigt upplever jag Barryvox S något snabbare och mer exakt, men skillnaden är inte stor.

Acoustic Search Guidance som tidigare nämnts är ett fantastiskt bra stöd, och kanske det bästa säljargumentet för dessa två nya modeller av Barryvox. Syftet är att minska behovet av att stirra ner i skärmen och få den sökande personen att lyfta blicken och få en bättre överblick. Att söka enbart på ljudet är inga som helst problem om man bara fått en riktning, vilket får mig att ”se” fältlinjen tidigare. Den mer avancerade och dyrare S-modellen och dess ”pro guidance” system blandar in en analog ton och lämpar sig för den som kan hantera och har nytta av ett analogt sök.

Sökning efter flera begravda är ofta en svår uppgift. Barryvox och Barryvox S indikerar om det finns flera begravda och sorterar signalerna. Barryvox ger dig den starkaste signalen först, och låter dig med ett knapptryck välja att söka efter nästa signal i ordningen. Barryvox S är lite mer sofistikerad och låter dig använda pilarna på sidan att bläddra mellan de olika signalerna. I mitt tycke har Barryvox alla funktioner jag behöver för att söka snabbt, men jag kan se behovet av att kunna bläddra mellan signalerna om man exempelvis är bergsguide eller liknande.

Räckvidd

Räckvidd sägs vara 70 meter och det verkar stämma. Vid test av en lätt begravd transciever fick jag signal på båda gott och väl 35 meter ifrån, vilket är likvärdig med tidigare modeller.

Vilken modell – För vem?

Funktionerna i Barryvox S är klart fördelaktiga om man är en avancerad användare. Dock ser jag i det stora hela inget större behov för dessa funktioner för gemene skid- och brädåkare. Barryvox S känns relevant för dig som ser dig själv som en avancerad användare och vill ha möjlighet till analogt sök och att göra lite egna inställningar.

Även om båda modellerna hade kostat exakt samma, hade jag själv valt den enklare Barryvox. Anledningen är att en pryl med endast en knapp är i sin natur otroligt lätt att använda, och när tid är en värdefull resurs blir enkelhet oerhört viktig. Med endast en knapp kan jag särskilja flera lavinoffer, och beta av dem en efter en. Funktionen med rörelsesensorer är lockande hos Barryvox S, men enkelheten i närsöket gör att jag väljer grundmodellen Barryvox. Oavsett vilken du väljer är det här två väldigt genomarbetade produkter.

Plus och minus
+ Gedigen
+ Väl genomarbetad
+ Lättanvänd
+ Snabb processor
+ Acoustic search guidance
– Lite väl stor

Vad tycker du om Mammut Barryvox?

Vad tycker du om Mammut Barryvox S?

Text: Niklas Rantzow
Foto: Niklas Rantzow

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.