Test: Marker Kingpin

En mycket lovande idé men med haltande detaljer. Freeride har testat Markers senaste tillskott i deras kungliga bindnings-familj, Kingpin.

Kombinationen av att Dynafits patent på ”lowtech”-konstruktion på bindningar gick ut och de senaste årens stora uppsving gällande intresset för toppturer har gjort att många andra aktörer sökt sig in på den marknad som är techbindningar. Den techbindning som inför årets säsong fått tveklöst mest uppmärksamhet är Markers nya bindning, Kingpin. Att just Kingpin fått så mycket uppmärksamhet är inte konstigt, Marker har gjort något som inte setts förr och kombinerat en tådel med tech-konstruktion med en häldel av klassiskt alpinsnitt.

Funktion

På lika många sätt som Kingpin är olik en traditionell techbindning är den också lik en traditionell techbindning. Tådelen andas mycket tradition, men med ett något bredare monteringsmönster än brukligt och sex fjädrar för att hålla foten på plats istället för fyra. Häldelen ser mycket ut som en alpin häldel, men det finns DIN-inställning för både horisontal- och vertikalutlösning, på samma sätt som på en vanlig techbindning. Hälen fungerar alltså snarlikt en turntablebindning och kan rotera något i sidled för att tillåta horisontalutlösning.

En egenskap Kingpin å andra sidan delar med sina kusiner bland alpinbindningarna är förspänning i hälen, vilket gör att bindningens utlösningsfunktion inte förändras om skidan flexar. Just avsaknaden av förspänning är en av de större nackdelarna med de klassiska techbindningarna, deras konstruktion är befattad på ett sådant sätt att det krävs olika mycket kraft för att lösa ut bindningen beroende på om skidan är flexad eller ej.

Den speciella konstruktionen leder till att bindningens häldel har en god portion elasticitet i både vertikal- och horistontalled, precis vad som förväntas av en modern alpinbindning. Tådelen däremot, som också är inblandad i horisontalutlösningen, har en elasticitet som ligger i linje med vad traditionella techbindningar har. Konstruktionen leder också till att det krävs, förutom att pjäxorna har techinserts i tådelen, att de har en sula som är kompatibel med en alpin häldel (det vill säga följer Alpine DIN eller Alpine Touring DIN-standard för pjäxsulor). För den stora majoriteten pjäxor är detta inga problem, men på vissa pjäxmodeller där sulan kortats ned för maximal gångkomfort behöver en extra metallbit monteras i pjäxans bakkant.

För att sätta bindningen i gåläge dras en spak bakåt, på precis samma sätt som görs på Markers rambindningar. Till skillnad från på rambindningarna så rörs inte hela bindningen bakåt, utan endast häldelen. När en sedan trycker ner hälen igen fälls skistoppern upp och låses fast, samtidigt som häldelen fälls ner så att hälhöjarna kan användas. En smidig konstruktion, som också bör ha mycket mindre benägenhet att isa igen vid långvarigt turande än Markers ramkonstruktioner. När turen sedan är avslutad dras spaken fram, vilket gör att skistoppern fäller upp sig igen, och efter att ha tryckt ner hälen igen kan bindningen klivas i.

Testförhållanden

I ett försäsongs-Åre med begränsad snötillgång var vi hänvisade till konstsnö och hårda pistförhållanden. Tyvärr fanns inte stighudar till testskidorna, och de hudar vi hade möjlighet att lägga vantarna på med kort varsel var samtliga för stora för den ganska nätta skida som bindningen var monterad på. Alltså har den turfunktionalitet som testats endast kunnat testas på platten.

Skidan som bindningen var monterad på var Völkl BMT 94 i 176 cm längd. Exakt bindningsmodell som testas är demovarianten, med DIN 5 – 10. Jag som testare är mycket van användare av klassiska techbindningar, som jag har kört på alla möjliga typer av skidor i breddklasser från 90 mm upp till 120 mm.

Omdöme

Då utförsprestandan är det som är av störst intresse vid test av den här typen av bindning börjar jag också i den änden. När jag klev i bindningen första gången gav den ett rejält och tryggt intryck. Även för mig som är van vid att åka på vanliga techbindningar är det något visst med att trycka igenom elasticiteten i en vanlig alpinhäl. Det ger en rigorös och trevlig känsla jag inte upplever på samma sätt med traditionella techbindningar.

Mina förväntningar när jag slänger mig in i första åket är höga, dels för att jag tror Marker har hittat ett vinnande koncept med kombinationen tech-tå och alpin-häl, dels för att det är Marker och de vet vad de pysslar med. Initialt går det också bra, bindningen känns stabil och det är inga problem att latja runt på kickers med hårda, imperfekta, landningar, pressa hårt i isig pist eller dunka genom pucklar. Men precis som de säger i reklamerna för Triss – plötsligt händer det – och under förmiddagen skrapar jag ihop totalt två utlösningar som är fullkomligt omotiverade.

Efter det första släppet är min spontana tanke att jag måste ha slarvat med den ”instegsrutin” jag använder för att rensa ur is och snö ur techbindningars tådel. Det första tjuvsläppet följs därför upp med en ordentlig genomgång av nämnda rutin. Rutinen består i att ”snäppa” tådelen upp och ned några gånger för att rensa ut potentiell isbildning under tådelens fjädrar, sedan kliva i tån med pjäxan och pendla ett par gånger fram och tillbaka med endast tådelen ispänd för att få ut potentiell isbildning ur techinsertsen i pjäxans tå. Efter denna genomkörare gick det återigen bra att åka under en längre period och jag blev mer och mer övertygad om att jag helt enkelt slarvat vid första isättningen.

Andra omotiverade släppet kommer vid en småslarvig landning som resulterade i en lätt bakåtvikt. Denna gång är det glasklart att det är tådelen som släpper, eftersom jag ser min tå på ena skidan lätta, samtidigt som skidan glider iväg från mig. Tyvärr kan jag inte annat än konstatera, och jag skäms nästan för säga det, att jag tycker Marker får bakläxa på tådelen. Med endast en förmiddag till förfogande för test kan det förvisso vara så att det var otur, ett måndagsex av bindningen, eller att Kingpin helt enkelt är ännu känsligare för isbildning i tådelen än vad en traditionell techbindning är, snarare än att det rör sig om en halvdan konstruktion. Oavsett anledning tycker jag dock ändå att en bindning av den här kalibern bör kunna användas av någon som är van vid traditionella techbindningar utan att det ska bli den här typen av problem.

När bindningen väl sitter på som den ska går den dock som tåget och det finns inget att anmärka på. I hård och slagig terräng finns det en del som tycker att den odämpade och direkta responsen traditionella techbindningar förknippas med blir oerhört jobbig jämfört med en vanlig alpin- eller rambindning, som dämpar lite av de absolut mest högfrekventa vibrationerna. Här har Kingpin möjligen en liten överhand, men det är svårt att säga med säkerhet i och med att jag inte har åkt på den skida som bindningen är monterad på med några andra bindningar.

Bindningens respons är kvick och jag upplever inga problem att få bra kraftgenomströmning genom vare sig bindningens tå- eller häldel. Jag kan dock tycka att det, även om Marker framhåller bindningen som sin lättviktsbindning anpassad för intensivt turande, är tråkigt att de valt montera testbindningen på en så pass nätt skida. Detta gör det nämligen mycket svårt att uttala sig om Kingpin ger bättre kraftöverföring via hälen än traditionella techbindningar eller ej, eftersom det är framförallt i det bredare segmentet av skidor detta är märkbart. Rent spekulativt tror jag det finns en stor fördel till Markers konstruktion här, men det är som sagt svårt att avgöra på ett par så pass smala skidor.

Ett test av en turbindning utan att utvärdera gåläget skulle inte vara komplett. Det första som märks när jag börjar laborera med gångläget är att många moment behöver göras ”dubbelt”, eftersom tå- och häldelen måste ställas om separat varje gång. Detta yttrar sig varje gång en ska ta av sig bindningen från åkläge och varje gång en ska gå från gåläge till åkläke, det blir alltid ett extra moment.

Att gå mellan åk- och gåläge fungerar i övrigt mycket smidigt, själva mekanismen är väl genomtänkt och det märks. Jag tycker inte det finns särskilt mycket att anmärka på gällande själva mekanismen, men det har förekommit skvaller om att det finns en liten risk att låsmekanismen för skistoppern kan isa igen, så att stoppern inte fälls ut igen efter att ha ställt tillbaka bindningen till åkläge.

Som Kingpin är konstruerad är det teoretiskt möjligt att byta mellan gå- och åkläge utan att ta av sig bindningen, men på grund av spakens placering är det i praktiken mycket svårt. I och med att spaken är placerad mitt under foten krävs det i princip ett ”drop knee” för att komma åt spaken. Även om en lyckas med första foten blir andra förmodligen en stor utmaning, jag gav det ett snabbt försök under förmiddagen och misslyckas med bred marginal.

I tådelen finns en liten, men, tycker jag, ändå anmärkningsvärd detalj. Själva låsmekanisemen för att hålla fast tådelen i gåläge är mer genomtänkt än vad jag sett på andra, traditionella, techbindningar. Sättet den är konstruerad på gör det mycket mindre sannolikt att slarva när en klickar upp låsningen, något som kan leda till svordomar på många andra, traditionella, techbindningar, då en helt enkelt trampar ur skidan på väg upp.

Plus och minus:

+

 • Bra pris jämfört med andra bindningar i samma segment
 • Välkonstruerad och robust häldel
 • Förspänning på hälen som ger säker utlösning

 • Tådelen i princip oförändrad från klassiska techbindningar
 • Dubbelmanöver krävs vid i- och urklivning

Tekniska fakta Marker Kingpin

DIN: 5 – 10 respektive 6 – 13
Vikt: 730 gram per bindning med broms, 650 gram per bindning utan broms
Ståhöjd: 21 millimeter
Stopperbredd: 100 millimeter, 125 millimeter
Pris: 5 000 kronor för DIN 10-versionen, 5 500 kronor för DIN 13-versionen

Under säsongen 2014/2015 släpps ett begränsat antal bindningar, varav totalt 25 till Sverige. Ryktet säger att de flesta av dessa redan är sålda. Full försäljning börjar inför säsongen 2015/2016.

Vad tycker du om Marker Kingpin 10?

Vad tycker du om Marker Kingpin 13?

Text: Oscar Frick, aka "Vattendroppe"
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. AndersCederholm69
  0

  Tyvärr Marker
  Dynafit Beast 16 är mitt val.
  Tack för en bra test och recension

 2. PNyberg
  0
  PNyberg | 2015-02-08 02:14          

  okej. Här kommer mina 2 cents.
  riktigt skön bindning som är milvis skönare att åka på än mina Radical FT. Lätt att komma i och ur och tjuvade aldrig trots att jag körde med "öppen" tå och på väldigt slagigt underlag. Tummen upp.

  Men.... jaa.-. jag har hört och sett att pinnarna trillar ur...men för mig hände det efter 1,5 dagar...det är fan inte ok.

 3. TheSweetSpot
  0
  TheSweetSpot | 2015-02-03 20:43          

  Jag har nu kört mina bindningar i ytterligare fyra dagar. Denna gång var det i mycket lössnö. De löste ut ett antal gånger under de fyra dagar jag körde, men jag upplevde aldrig att de löste ut omotiverat. Jag upplevde heller inte att de var speciellt känsliga för att snö kom in mellan bindningen och pjäxorna, vilket var något jag (fördomsfullt) trodde framförallt tåbindningen skulle ha problem med. Ungefär lika lätta att sätta på i lössnö som ett par vanliga bindningar.

 4. TheSweetSpot
  0
  TheSweetSpot | 2015-02-03 20:43          

  För er som funderar på att köpa ett par Marker Kingpin kan det vara en bra idé att läsa denna artikel: https://www.wildsnow.com/15495/marker-k … y-loosen/. Ett känt fel hos Marker tydligen, och som åtgärdas utan knot. Kanske något bökigt att ordna för dem som köpt sina bindningar via nätet.

 5. PNyberg
  0
  PNyberg | 2015-01-26 20:40          

  Så snarare att den KAN röra sig lite bakåt istället för att gå sönder/lösa ut jämfört med att ha ett tryck framåt och ligga intill hälen @Skantz ? Dvs att den gör inte denna rörelse varje gång du kliver i utan snarare när du åker och flexer skidan så pass att du hade riskerat lösa ut från häldelen?

 6. Vattendroppe
  0
  Vattendroppe | 2015-01-26 04:12          

  @Skantz Du menar det som beskrivs här: https://www.wildsnow.com/11635/dynafit- … el-change/ ?

  Min mening är, precis som @pnyberg skriver, att det inte är en fullbordad förspänningsfunktion. Ett steg i rätt riktning absolut, men som sagt ingenting som aktivt trycker häldelen framåt. Vad jag har läst är det samma sak som gäller i alla fall beast (https://www.wildsnow.com/bindings/backc … t-binding/), och även som jag förstått det samma typ av funktionalitet även i radical 2.0.

 7. Skantz
  0
  Skantz | 2015-01-25 22:38          

  Radical 1.0 ST och FT har förspänning sedan 2013-2014. 2011-2012 och 2012-2013 hade de ej det!

  Kom i mitten av förra vinterns produktion 2013-2014.
  Radical 2.0 har också förspännig av en anna ännu bättre version av förspänningen!

  Precis @PNyberg och @vattendroppe vi är helt överrens om vad förspäning är! De flesta vet dock inte att det kom till vintern 13-14 på bindningarna!

 8. PNyberg
  0
  PNyberg | 2015-01-25 12:37          

  Får hålla med @Vattendroppe här. Är inte förspänning just det att det blir en spänning (ett tryck bakåt) på häldelen när man kliver in i bindningen. Jag tycker att @skantz skriver lite otydligt. Menar du att Radical FT 1.0 har förspänning ? Det står då inget om det på http://www.dynafit.com/en/tlt-radical-ft.html men däremot så skrivs det att FT 2.0 har förspänning ( Eller har jag missförstått?

 9. Vattendroppe
  0
  Vattendroppe | 2015-01-25 11:30          

  @skantz Jag håller (uppenbarligen) inte med! De techbindningarna med förspänning som funnits innan trycker inte skon framåt, utan sitter passivt med en möjlighet att fjädra bakåt!

 10. Skantz
  0
  Skantz | 2015-01-24 11:21          

  Det står att techbindningar inte har förspänning. Dynafit har haft förspänning på utlösningsmekanismen på Radical ST, Radical FT sedan 2013-2014. Beast16 hela tiden och Beast14 sedan den kom ut på maknaden. Dock inte på de lättare bindningarna.

 11. TheSweetSpot
  0
  TheSweetSpot | 2015-01-21 21:48          

  Hej och tack för en, om än kort, recension!

  Jag kan inte säga annat än att jag är lite förvånad över att det inte kommit ut fler recensioner, så här nästan två månader efter att bindningen släpptes. Nå väl, det är bättre med en kort än ingen alls. Med kort menar jag alltså att författaren inte har haft möjlighet att ta upp det kanske viktigaste användningsområdet för bindningen nämligen turfunktionalitet i kombination med utförsåkning.

  Här kommer lite kompletterande information för er som är intresserade. Bakgrundinfo är att jag har sedan tidigare ett par Marker Baron som jag kör på ett par Hendryx PH. Mina KingPin har jag på ett par G3 Synapse 109.

  Jag har haft mina KingPin i snart en månad och kört med dem under lite olika förhållanden. Jag har gått upp och åkt ner med dem några korta turer, mellan 150 och 350 höjdmeter, vid tre tillfällen. Jag har åkt lätt åkning i vanlig backe med dem (tillsammans med mina barn) och jag har åkt två dagar i lössnö med dem.

  I och med att jag inte är en person som hoppar högt och långt med många snurrar åt alla möjliga håll kan jag inte säga något om hur de fungerar när man pressar dem på det sättet. Däremot har jag kört halvhårt med dem i i både mjukt och hård pistad backe och de fungerade bra då. De dagar de var lössnö löste de ut ett antal gånger, men bara när de skulle göra det. De fungerade alltså som förväntat och stannade aldrig heller kvar på pjäxan någon gång när de skulle lösa ut.

  Jag har inte kört några andra Tech-bindningar så jag kan inte jämföra med den typen av bindning. Jämför jag med ett par Baron är den största och mest uppenbara skillnaden naturligtvis vikten. De är fantastiskt lätta. Jag tycker också att de är lättare i hanteringen, både att ställa om från gå till åka och tillbaka och att ta av och på. Visst, man måste antingen gå ner på knä eller ta av sig dem för att växla mellan gå och åka, men jag ser inte det som ett större problem eftersom jag oftast använder stighudar under skidorna när jag ska gå och därmed måste ta av mig skidorna ändå. Och visst, det är dubbelhantering för att ta skidorna av och på vilket kan vara jobbigt om man åker i många gondollifter, men jag kan leva med det på ett par bindningar som riktar sig mot turåkning/randonnée.

  Jag ser heller inte något problem med tådelen. Faktiskt upplever jag det som att den sitter på pjäxan på ett bättre sätt så att det är mycket lättare att gå än med rambindning. Jag testade också att lösa ut tåbindningen genom att slå sidan av skidan mot snön och de löste ut som förväntat.

  Jag tror inte att det är några problem med att skistoppern eventuellt ska isa igen. Jag var och skruvade på den skruv som håller skistoppern nere i gå-läget och det är mycket stora krafter som skistopperns fjädrar har vilket gör att jag inte tror att en eventuell is skulle kunna klara av att stå emot.

  Det jag skulle vilja föra in i resonemanget här är vilken grupp skidåkare som Marker tror ska köpa och använda denna bindning. Som jag ser det är detta en konkurrent till de andra lätta tech-bindningarna, vilka används av de som går mycket (utanför pisten) och åker mindre (ofta) i pisten. Marker har monterat på en ordentlig hälbindning, vilket kommer att attrahera de som behöver bindningar som tål lite mer, men det är fortfarande en tech-bindning och jag tycker inte att man ännu kan förvänta sig samma prestanda i tådelen som för ordinära alpinbindningar eftersom prioriteringen för en bindning av den här typen ligger mer på vikt än det gör för ordinära alpinbindningar. Ska du köra hårt i en hårt pistad backe eller hoppa högt och långt och landa hårt så kanske du inte går så mycket uppför och då kanske du inte behöver en bindning som är så lätt utan ska ha en bindning av en annan typ? Kanske duger en rambindning för de ändamålen?

  /Le Prick Sportíf

 12. la_grave
  0
  la_grave | 2015-01-21 16:24          

  Sämsta recension jag läst. Är det ingen som korrläser redaktionellt material på Freeride?

  http://www.freeride.se/forum/thread.php?pid=1053414

 13. snorkel
  0
  snorkel | 2015-01-21 14:25          
 14. Mountain_Man
  2
  Mountain_Man | 2015-01-21 06:49          

  Utmärkt recension och bra bildmaterial. :-) Märkligt att det är så svårt att få till en bra fungerande tådel, rent mekaniskt tycks det ju vara en enkel konstruktion. Kan det vara så att "förspänningen" påverkar negativt?

 15. Vattendroppe
  0
  Vattendroppe | 2015-01-20 22:40          

  @penaslen Om du hittar någon möjlighet är jag så på så du anar inte!

  @snorkel Det är ingenting jag känner till närmare än den information som uppdagas i tråden tyvärr.

 16. snorkel
  1
  snorkel | 2015-01-20 15:40          

  Hur är det med det här problemet? http://www.freeride.se/forum/thread.php?t=97005

 17. Penaslen
  1
  Penaslen | 2015-01-20 11:27          

  Bra skrivet test, skulle vara intressant om någon testade Diamirs Vipec.