Tre dygn i Engelberg

En helt opartisk guide till de schweiziska Alpernas svenskaste skidort. Kondenserat till 72 timmars upplevelser bland hallucinerande munkar, överkonsumtion av ost, stavmördartankar och änglalika berg. 

Så läser du guiden: Ordagrant, dogmatiskt och på fullt allvar. Akta dig för svenskarna i Engelberg, särskilt om de kommer från Göteborg. Må pudret i Engelberg falla för dig. När klostrets klockor klämtar i änglarnas dalgång är det för dina grymma och säkra skidåk – ora et Freeride! Be och friåk.

TRANSFER & ANKOMST

16.10 Från att flygplanet tar mark i Zürich går det geschwint – du plockar din väska från rullbandet, skidbagen från bulky-bandet, går ut genom tullen, följer skyltarna med ett tåg på, gör pit stop vid en biljettautomat utanför tågbolaget SBB:s kundkontor och tar rulltrapporna ned mot spåren.
16.30 Ditt tåg kommer. Du kliver in i en vagn, ställer ifrån dig packningen och sjunker ned i ett säte. Då kurrar magen och du undrar: Varför hade jag så bråttom?

16.40 Två sätten bort slår sig fyra svenska män i 40-års åldern ned. De har med sig små plastlådor med Coop-etiketter på, innehållet ser ut som pastasallad. Dessutom har de ett par öl var.
16.43 Tåget rullar ut från stationen mot Luzern. Du är både hungrig och törstig.
16.47 Mellan äckligt smaskande pastasalladstuggor och ölklunkar orerar en av svenskarna initierat om Engelberg och vad som skett sedan förra vintern. Han har varit där förut, inte hans polare. Nu tar han chansen att sätta sig i besserwissersätet.
16. 52 Extra högt tonfall når viktigpettern i den del av hans monolog som verkar handla om någon form av skogsåk från Brunnis baksida, som numera istället för tåg kräver taxi tillbaka till Engelberg.
– Tågstationen Grünwald är borta och spåret har grävts ned i en tunnel!, förklarar svensken upprört.
”Vem vill åka baksidan från någon skogig kulle när det på andra sidan dalen ligger ett nordvänt, över tretusen meter högt, monsterberg vid namn Titlis?” är det sista du tänker innan du sätter på dig dina lurar och skruvar upp Röyksopp för att överrösta svenskjävlarna.

18.53 Kvällsljuset är lätt rosa mot de vita Alptopparna när tåget saktar in vid stationen mitt i byn. Du blir lite salig när du tittar upp mot bergen. Du kisar mot den stora offpistsidan Laub och blickar vidare längre in i dalen mot det karaktäristiska berget Hahnen. Inte konstigt att munken Konrad von Sellenbüren år 1120 såg änglar flyga runt denna sistnämnda bergstopp och efter denna vaneföreställning kallade platsen för ”Engelberg” och grundade ett kloster.
18.59 Du har lämnat packningen på hotellrummet och möter upp dina svenska skibum-vänner i lobbyn. Utan att hälsa ordentligt säger de:
– Det är bråttom nu!, och av bär det mot mataffären Coop. Dina svenska kompisar intalar dig, medan ni halvspringer, att allt är så fruktansvärt dyrt i Schweiz (de sade samma sak om Norge när ni var där).
19.17 Ni sitter utspridda i ditt hotellrum. Du äter ur en liten genomskinlig plastlåda med tillhörande plastsked. Ni språkar om klassika åket Laub och andra ting mellan pastasalladstuggor och ölklunkar. Utanför hotellfönstret dalar vita snöflingor tyst ned. Du nämner att du ”börjar fatt grejen med Schwengelberg”, och känner dig ungefär lika sakral som en viss hallucinerande munk på 1100-talet.

DAG 1

9.00 Liftsystemets öppning är fördröjd på grund av nysnö, vind och lavinfara.
11.05 Sikten uppe på Engelbergs nordvända skidberg Titlis är ungefär tre meter. Äntligen har ni fått komma upp på berget, men ni åker som i ett mjölpaket. Du har trillat två gånger och en av dina svenska skibumvänner som härstammar från ordvitsarstaden Göteborg, vilken han för övrigt käckt refererar till som Göt-La-Börj!, har tagit fasta på att du har blivit ”wiped out av en white out”. Tredje gången du trillar och tredje gången han drar skämtet funderar du på om din stavspets är tillräckligt vass för att döda, eller i alla fall få tyst på honom.

11.25 Ni har krånglat er ned till starten av Laub, från toppen av sittliften Laubersgrat via den svarta pisten skiers right. En av svenskbumarna hävdar att Laub inte alls betyder lavin utan bara löv på den lokala schweizertyska dialekten. Lavin heter Lawine på tyska. Han pushar för att ni ska köra de tusen fallhöjdsmeterna, trots nysnön, vinden och den obefintliga sikten. En annan i skidsällskapet börjar prata om den där sydvända skogskullen till skidberg på andra sidan dalen som heter Brunni. Puderpsykosen skingras och era hjärnor rasslar igång.
13.13 En skidbuss, en snabblunch, en tur med Klostermatte-kabinen och en tur med sittliften upp till Brunnihütte senare och ni traverserar längs ett spår skiers left genom skogen på Brunni.
13.14 Du traverserar fortfarande och undrar vart ni är på väg.
13.15 Du traverserar fortfarande och undrar vart i helvete ni är på väg?
13.16 Du traverserar fortfarande och undrar vart fan i helvete ni är på väg!
13.16:05 Du traverserar fortfarande och undrar varför du inte stavpunkterade Göteborgaren och sedan tog first track nedför Laub.
13.16:11 Du traverserar fortfarande, men har gått ned i äggställning för att komma ifatt Göteborgaren och visa honom dina stavar.
13:16:12 Fem meter kvar till Göteborgarens gröna ryggtavla.
13:16:15 Två meter kvar till Göteborgaren. ”Snart så!, tänker du. 13:16:16 Göteborgaren vänder sig om:
– Fan va gött ellerrr!

Sedan styr han skidspetsarna ned i fallinjen över böljande ängar draperade i decimetrar av nyfallet fluff. Hans snöröksplym är så stor och tjock att den illgröna skaljackan inte ens syns längre. När du tar dina första svängar ned har du helt glömt bort vad din hjärna haft för skeva tankar de senaste minuterna.
17.00 Din ”To-do-list” för Engelbergs friåk, vilken bara innehåller repor på Titlis, är lika tom på kryss som din mage nu är tom på mat efter alla timmar i puderhimlen på Brunni. Nedanför Konrads gamla kloster pjäxar ni in på Hoheneck Bar och ditt gäng berättar stolt att både hotel och bar är svenskägt. Du är inte förvånad. Vännerna berättar också att öl är jävligt mättande och upprepar att allt är dyrt i Schweiz. Några pilsnerrundor senare tar du mod till dig och deklarerar att ikväll så ska det ätas ordentlig mat, skitsamma vad det kostar, den tillresta pröjsar.
Brasseri Konrad på Ski Lodge, piper en av svenskbumarna.
22.43 Mätta, trötta och inte ett dugg partysugna hänger ni i baren på Ski Lodge. Konversationen går i stå. Pliktskyldigt dricker ni varsin öl, men längtar allesammans lika mycket efter att sova och åka Titlis imorgon då busvädret enligt prognos ska övergå i sol med enstaka moln.

DAG 2

9.05 Ni kom med första ägget upp på berget OCH första Rotair-kabinen sista biten upp till liftsystemets högsta punkt vid Klein Titlis 3 028 meter över böljan blå. Självgott lutar du dina skidor mot den runda kabinväggen för njuta av er framgång.
9.06 SMACK! Dina skidor smäller i kabinliftsgolvet. Kabinrackarens väggar rör sig inser du. När du böjer dig ner för att plocka upp din utrustning fnissas det. En grupp asiater, vilka inte ens är skidklädda, är farligt nära att ta bilder på dig. Deras guide viftar och ryter lite till dem, och sedan vänder de sig om och fotograferar bergen medan kabinliften fortsätter att fullfölja sin långsamma rotation.
10.18 Transceivers är testade, pjäxor knäppta och hedern någorlunda återställd. Ni spolar ”den där hängande stålbron” som dina svenskpolare dillar om och sveper istället ner mot Steinbergglaciären.

13.05 Bricklunch på restaurangen vid Trübsse. Dina svenska vänner sneakar ljummet vatten från toalettkranen, eftersom de på restaurangen tar betalt för vanligt vatten och kallar det för glaciärvatten. På tre timmar har ni bockat av några av Engelbergs pärlor – nämnda Steinberg, Stand-Trübsee och några olika varianter på Süzli, vilket är olika vägar ned för den fjällsida som ligger emellan Klein Titlis och Jochstock.
14.15 Mat, toalett, kaffe, toalett med vattenpåfyllning och sedan är ni klara. Egentligen skulle du redan nu kunna åka hem och deklarera att Engelberg är råfett, men ditt sällskap mumlar om att det bästa åket är kvar. Du frågar om det är Laub, de skakar på huvudet och svarar ”Galtiberg”.
16.07 Taxin som ni tagit från Wasserfall-restaurangen lite längre in i dalen stannar vid hotell Bellevue-Terminus och ni kliver in på Yucatans afterski. Ni talar lyriskt om Galtiberg-åket. Matlukten får er några timmar senare att fatta mod och tänka ”all in ost”.
23.01 Alpenclubs ostfondue är troligen det mest mättande i hela världshistorien tänker du, medan du gör rörelser och uttalande i riktning hem mot din hotellsäng. Dina svenska polare avfärdar dig och snackar om Spindle, men att det först blir några rundor i baren på Ski Lodge.
03.05 Du svär för dig själva att aldrig mer lystra till vad svenskar föreslår om nattklubbar.

DAG 3

10.00 Livet är enkelt och effektivt i Engelberg. De åtskilliga kilon ostmassa som du förtärde sent igår kväll har nu kroppen din omvandlat till energi. I gondolen upp mot Trübsee är det god sikt. Du hör en liten röst från golvet. När du blickar ned inser du att det är dina ostladdade lår som viskar ordet ”Laub, Laub, Laub”.

14.00 Tre åk nedför Engelbergs mest kända nordsida och tillika sisådär tre tusen fallhöjdsmeter i låren senare börjar du betvivla om den schweiziska effektiviteten verkligen är hälsosam. Din ”To-åk-list” över Engelberg är nu färdigkryssad.
14.30 Du bär enkelt över all din packning till tåget som står och väntar på stationen mitt inne i byn. Den korta vägen hem börjar nu. När vagnarna rullar ut ur byn sneglar du upp mot bergen för att få med dig så mycket av dem som möjligt hem. När ni åker ner i den nya tunneln hör du en välbekant Stockholmsröst som börjar tjata om Brunnis baksida och taxi.

Galleri Engelberg

Mat och boende
Boka bord på Brasserie Konrad, hotell Ski Lodge Engelbergs restaurang. Väl i Engelberg är det också obligatoriskt att äta ostfondue en kväll.
Googla boende, flera alternativ finns som passar olika budgetar.

Bergsguide
Boka guide om du tänker göra något av de större åken eller ge dig ut på glaciären vid toppen av Titlis. Åk som Galtiberg och Steinberg har flertalet högalpina risker som glaciärsprickor, laviner och alltför stora och ofrivilliga klipphopp. Engelbergs stora fördel som friåkningsort är att mycket av terrängen är liftnära, men off pist-åken är för den saken skull knappast ofarliga.

Mer ski
Är det fint väder och länge sedan senaste snöfall? Ta bil eller taxi ned i dalen och sikta på en turdag i Bannalp.Om det är snöigt och dålig sikt på Titlis: byt berg till Brunni eller pröva Älplerseil-kabinen – aka Hemliga liften – som går från Untertrübsee till Obertrübsee och ger dig 500 fallhöjdsmeter kul åkning.

Mindre Ski
Respektera naturskyddsområdena i liftsystemet, annars kan det bli dyrt om skidpatrullen får tag på dig (fråga slalomfantomen, tillika Engelbergfrälste svensken Mattias Hargin). Ibland tar de också liftkortet.

Skidbergen i Engelberg
Titlis är ett nordvänt off pist-berg av modell större där du med lift når 3 028 meters höjd över havet. Detta ger dig två tusen fallhöjdsmeter ned till byn. Det finns ett otal fina åk, som du når genom att skråa: Steinberg, Galtiberg, Laub, Stand/Trübsee, Steintal, Süzli (stora, mellan och lilla).
Brunni är en sydsida med enklare pister och sköna, soliga terrasser. Åk från 2 040 meters höjd ned till byn på 1 050 meter. Pudriga skogsåk finns det gott om, även fältäventyret Klostermatte, samt ambitiösare Brunni-Grünwald ner på baksidan där du numera får fixa taxi tillbaka eftersom tågstationen.

Bannalp
Bannalp är ett skid- och turområde som mest inhemska schweiziska turister tar sig till, knappast resten av ortens säsongande ”schweden packe”. Drygt en halvtimmes bilfärd nedanför Engelberg. Ta serpentinvägen ned till Wolfenschiessen, vik av höger upp och följ skyltningen upp mot Bannalp. Bannalps kabin startar i den lilla byn Fell på strax över 900 meters höjd och lyfter skidåkare upp till Chrüzhütte på 1 717 meter över havet, vilket är utgångspunkten för toppturerna i området. På plattån finns också två enkla släpliftar.

Text: Anders Wingqvist
Foto: Fredrik Schenholm
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
 • Gilla7   Kommentera (1)
 • Bra artikel? Mer av detta? Freeride prioriterar innehåll efter vad ni som läsare vill se på sajten. Sprid och dela med dina vänner så ökar chanserna för fler liknande artiklar!
 • KATEGORIER: , ,
 • TAGGAR: , , , ,
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. Kookaburra
  0
  Kookaburra | 2017-03-24 01:38          

  @Jonsbert

  Är du där...hallå?!?! (gör en sådan gammal hederlig "hööö"-nick uti tomma intet)