Tre svenskar kör junior-VM 2020 i Kappl

Det var idel goda nyheter när deltagarlistan till junior-VM 2020 i friåkning släpptes nu i veckan. Startfältet innehåller nämligen tre unga friåkande svenskar: Max Palm, Nils Uski och Jennica Folkesson.

Tre stora svenska skidlöften kommer att vara med och göra upp om VM-titeln när den åttonde upplagan av junior-VM 2020 i friåkning (FJWC), arrangerade av Freeride World Tour, går av stapeln den 28-31 januari i Kappl, Österrike.

Max Palm

Den unga friåkningstalangen Max Palm, blotta 17 år, knep förra året en tredjeplats på junior-VM, som en av de yngsta deltagarna. Bronset följde han senare upp genom att vinna herrarnas skidklass på NM 2019… Och han var den yngste åkaren att tävla någonsin på NM. Nuff said.

Nils Uski

En annan 17-åring som tillhör de svenska stjärnskotten är Nils Uski, som debuterar på junior-VM. Det är även första gången som han tävlar i Europa. 2018/19 säsongen spenderades på andra sidan Atlanten där han slutade som etta i Kanada och fyra i Nordamerika.

Jennica Folkesson

Kanske något mer av en doldis för den breda allmänheten, men minst sagt lika lovande, är 18-åriga Jennica Folkesson. Hon har kört juniortävlingar sedan 2016 och har en rad topplaceringar bakom sig, bland annat två andraplatser (Nendaz -16 och Villars -18) och tre tredjeplatser (Nendaz -19; Chamonix -18 och Verbier -19).

Kappl-Paznauns face: “Quellspitze”

De 62 tävlande (alla mellan 15 och 18 år) kommer från 13 olika länder, där Europa, Nya Zealand och Nordamerika är välrepresenterade. Det är en minst sagt stark grupp åkare med många nya ansikten, som ska ta sig an tävlingsfacet Quellspitze i Kappl som har en fallhöjd på 350 meter och upp till 60-graders lutning. Starten är förlagd till 2,690 m.ö.h. Man rekommenderar att åskådare tar sig till Slope 8 nära Ablittkopfbahn.

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.