Vilket skidmärke signar 16-åriga svenska superlöftet Nils Uski?

Det är tonåringarnas tid inom svensk friåkning denna vinter. Max Palm och Albin Holmgren brakade igenom med succé på NM i Riksgräsen, men de är inte ensamma om sin talang. Nils Uski är ett namn värt att lägga på minnet. Den 16-åriga junioren, som aldrig tävlat i friåkning förut, slutade 2018/19 säsongen som etta i Kanada och fyra i Nordamerika.

– Det gick verkligen bra. Överraskande bra, summerar Åresonen och 16-åringen Nils Uski sin fenomenala vinter när Freeride når honom bilandes genom USA, under ett raststopp i en liten stad utanför San Francisco.
Det är tonåringarnas tid inom svensk friåkning denna vinter. Max Palm 16 år och Albin Holmgren 17 år brakade igenom med succé på NM i Riksgräsen med sin första och andra plats, men de är inte ensamma om sin talang. På andra sidan Atlanten har ytterligare en svensk yngling nått fina framgångar på friåkningstävlingar.

Från Åre till Rossland, B.C.

Hur lärde du dig åka skidor?

– Det var nog min pappa som lärde mig åka skidor när jag var cirka tre år gammal. Jag är född i Danmark men vi flyttade till Åre när jag var två år gammal. Började åka skidor ganska fort men sedan så tappade jag suget lite, började hålla på med gymnastik och hoppade trampolin ett tag. Mina kompisar och jag kom in i parkåkning när jag var runt tio, och det höll jag på med tills jag åkte till Kanada.

På tal om det, hur hamnade du i Kanada?

– Vi skulle på semester och ville åka någonstans där det fanns bra skidåkning, helt enkelt. Vi ville till the Kootenays och British Columbia-området eftersom vi hade hört talas mycket om det i Åre, att det fanns jättebra skidåkning och att folk var trevliga. Typ bästa stället att åka till om du vill åka skidor.

  Då letade vi lite och hittade en skola där som heter Red Mountain Academy. Det var en sjukt bra skola för mig för det var träning fem dagar, och skola två dagar, i veckan.

Kanadensiskt sabbatsår

I september förra året började Nils på Red Mountain Academy. För tre veckor sedan var det terminsavslut.

Och nu till hösten, är det tillbaka till Sverige och gymnasiet?

– Jag tog som ett sabbatsår, och hamnar ett år bakom alla andra. Ska börja första året på gymnasiet.

Kommer du gå på skidgymnasium i Östersund?

– Nä, det är det som är lite problemet. Det finns parkgymnasium, -puckel och -slalom. Men det finns inget inom freerideinriktning. Inte i Sverige, iallafall. Jag kommer nog att gå på en media- och fotoinriktning på gymnasiet. Det är min plan just nu.

Ågren & nybörjartur

Du blev kanadensisk mästare och fyra i Nordamerika för juniorer den här säsongen. Grattis!

– När jag kom hit som en rookie så hade jag ingen aning om hur freerideåkning, och tävlingarna, funkade. Och jag kom in i ett team där alla visste, det var ganska spänt att se om jag passade in i den gruppen, om jag var tillräckligt bra. Jag hade jättemycket träning innan skidsäsongen drog igång och sedan var det tävling ganska snart efter att säsongen börjat på RED Mountain, som är hemmaberget.

– Första tävlingen kraschade jag. Så då var det, ‘ah ok – det kanske inte kommer att gå så bra det här.’ Då inriktade jag mer på att ha kul och vara med i teamet.

– Vi hade ett långt uppehåll med mycket träning och jag kände att jag fick lite kläm på hur freerideåkning, och tävlingarna, funkar. I den andra tävlingen kom jag femma av 50 personer, så då kände jag att det måste ju vara något som hände där. Jag kom fyra på min tredje tävling och sedan tvåa, tvåa. Då hade jag tillräckligt mycket med poäng för att komma med i nordamerikanska mästerskapen.

”Bara timmarna  på skidor gjorde stor skillnad”

Det måste ha varit skönt för självförtroendet att det lossnade efter den första tävlingen?

– Det var väldigt nervöst inför varje tävling tänkte jag, ‘tänk om det bara var tur förra tävlingen.’ Alla åkte så sjukt bra, det tog ett tag — typ till den tredje tävlingen tills jag förstod att jag faktiskt åkte lika bra som alla andra.

Vad tror du låg bakom att det började gå så bra?

– Min coach [Sean; reds anm.] sa att parkåkare, dem måste man lära om. Det är så stor skillnad jämfört med parkåkning, som är väldigt laid back och inte så kontrollerat. Men jag tror också att det hjälpte mycket att jag hade åkt så mycket park, skidor innan. Det var lätt att lära om. Och Sean tyckte att jag lärde mig väldigt snabbt.

Sökes: samarbetspartners

Kommer du att fortsätta med Sean?

– Nä, han jobbar bara på Red Mountain Academy. Det är det som blir min nästa uppgift, just nu håller jag på att försöka hitta samarbetspartners och sponsorer. Och det är mycket jobb.

– När jag kommer tillbaka till Sverige så måste jag försöka hitta en coach och ett team. Det finns inte samma grejer i Åre som det gör i Kanada, där det är lätt att vara med i ett team och köra med dem fem dagar i veckan. Ska verkligen fortsätta att tävla, ska göra allt vad jag kan för att få till det.

För nästa år är det junior world tour som gäller?

– Japp. För grejen är att det har aldrig hänt förut att en kille från Sverige har kommit till Kanada, kört på deras team och sedan kvalificerat till world tour. Mina coacher, både i Whistler och på mitt hemmaberg i Kanada, håller på att prata med dem på world tour. Problemet är att jag är svensk och borde ha kvalificerat mig på den europeiska touren. Men mina coacher har sagt att jag borde få en specialinbjudan, vilket jag hoppas sjukt mycket på!

NILS USKI
Född: På Mejlgaard slott i Danmark
Uppväxt: I Åre
Favoritskidort: Utforskar fortfarande
Förebild: Min coach och kompis från Kanada, Sean
Andra sporter som du håller på med: Kitesurfing
Det bästa med Kanada: Fantastiskt snälla människor
Instagram: @nils_uski
Har du några avslutande visdomsord till läsarna? Ha kul:)
Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.