14-åriga freeski-talangen Theo Thorén ”OS 2026 är målet”

Freeride har tagit ett snack med Theo Thorén – den peppade och superbegåvade freeski-åkaren från Sälen som, trots att han inte ens har åldern inne för att köpa ett gymkort, är en av Sveriges bästa parkåkare.

Theo Thorén är endast 14 år gammal men är en av Sveriges klarast lysande freeskistjärnor och är redan ett etablerat namn inom dessa kretsar. Han vann sitt första SM-guld 2019, då endast 11 år gammal, och tävlar nu med dispans för en äldre klass i Swedish Slopestyle Tour – Sveriges största slopestyletävling.
– Jag kör med dem som är två år äldre än mig, annars skulle jag vara äldst i min klass.

Under helgen som varit så gick den tredje deltävlingen av SST (Swedish Slopestyle Tour) av stapeln i Kläppen, Sälen. Theo Thorén levererade och knep en silvermedalj i juniorklassen, det vill säga klassen för de som är mellan 16 år 18 år gamla, trots att han är fyra år yngre än de äldsta deltagarna. Imponerande, och denna unga förmåga från Sälen har fångats upp och sponsrats av både Peak Performance och nystartade skidmärket 1000 Skis som drivs att gänget från The Bunch.

Theo Thorén skulle enkelt kunna beskrivas som en supertalang, underbarn eller bara en grym skidåkare. Men låt oss backa bandet lite för en kort stund. Hur blev denna yngling en så framstående freeskiåkare egentligen?

Theo är född i Nepal men är uppvuxen och bofast i Sälen sedan unga år och slussades in i skidåkningens förtrollade värld redan som treåring, mycket tack vare sina föräldrar och föreningslivet.
– Båda mina föräldrar höll på med skidskola. Jag åkte skidor första gången när jag var tre år och när jag fyllde fem började jag träna alpint. Men sedan två år tillbaka så är det bara parken som gäller.

Det är fredag eftermiddag när vi ringer upp Theo som då befinner sig i Kläppen påväg upp med liften. Skidåkning fredag eftermiddag, såklart. Men hur ser en vanlig vecka i Theos liv egentligen ut – är det bara skidåkning som gäller?
– Jag går i skolan och hinner inte till backen på vardagarna, förutom vissa onsdagar då jag tränar på kvällstid med Sälens IF. På fredagar brukar jag alltid ta bussen direkt efter skolan och hoppar av direkt i Kläppen och under helgerna är det bara skidåkning som gäller.

”På fredagar brukar jag alltid ta bussen direkt efter skolan och hoppar av direkt i Kläppen och under helgerna är det bara skidåkning som gäller.”

Så mycket skidåkning som möjligt alltså. Faktum är att Theo Thorén är oerhört målmedveten och fokuserad trots sin ringa ålder och han har en tydlig vision vad gäller både teknik och studier.
– Målet för denna säsong är att göra en trippervolt, jag har tränat hela hösten på big air bagen i Kläppen. Min plan längre framåt är sedan att söka och förhoppningsvis komma in och börja på skidgymnasiet i Malung.

Stödet från föräldrarna är stort och inför nästa vintern planerar Theo och hans pappa att resa utomlands för att tävla i World Rookie Tour som är en internationell freeski- och snowboardtävling. 

”Jag tränar så mycket som möjligt nu för att kunna vara med i OS 2026, det är målet.”

Theo Thorén gillar att tävla och förutom Swedish Slopestyle Tour och World Rookie Tour så är siktet också inställt på de större arenorna.
– Jag tränar så mycket som möjligt nu för att kunna vara med i OS 2026, det är målet. Jag hoppas också kunna få en inbjudan till X-games framöver.

Storartade och solklara framtidsplaner med andra ord. Och en del i förberedelserna inför de eventuelle stora mästerskapen i framtiden är att studera dagens freeski-stjärnor. Theo nämner bland annat Henrik Harlaut (som nyligen knep OS-brons och Jesper Tjäder (som också tog brons i OS) som två stora förebilder.
– Jag gillar Henrik Harlaut och hans stil… baggy kläder och sjuka unika tricks. Jesper Tjäder kör också riktigt galna trick som ingen annan ens kommit på tanken att göra.

– Jag inspireras även mycket av norska Birk Ruud. Han är en riktigt cool person som inte bara åker skidor utan håller på med både snowboard, skateboard och klipphoppning.

Att Theo imponeras av Birk Ruud för hans idrottsliga mångsidighet är inte konstigt med tanke på hans egen minst sagt sportiga bakgrund.
– Jag gillar verkligen sport! Förutom studsmatta och klipphoppning så håller jag även på med basket och fotboll, tidigare gick jag också på gymnastik. Under sommaren springer jag mycket för att hålla igång konditionen.

Men en så aktiv livsstil finns förstås en överhängande risk att drabbas av skador, inte minst när det kommer till Theos gigantiska luftfärder med skidor under fötterna.
– Jag har klarat mig ganska bra från skador ändå. Jag har brutit armen och näsan en gång, haha. Men i höstas landade jag dåligt på big air bagen och vred knät… inre ledbandet tänjdes ut. Det har blivit rehab och skidsäsongen för mig startade därför lite senare än planerat i år.

Snart har Theo Thorén dessutom åldern inne för att införskaffa ett gymkort i Sälen vilket han ser fram emot, och även i den miljön är målsättningen glasklar.
– Jag vill bygga upp mig för att bli stark och stabil. Inte för att bli någon hulk.

Ja, vad ska man säga. Theo Thoren måste vänta till sin 15-årsdag för att kunna investera i ett gymkort men skickar likväl på dubbelvolter och obegripligt avancerade rail-kombinationer i Kläpens snowpark. Det ska bli mycket intressant att följa resan i framtiden för denna unga supertalang från Sälen. Och när ni hejar på det svenska freeskilandslaget under OS 2026 i Italien, kom ihåg vart ni först läste om Theo Thorén.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.