Nytt svenskt skidmärke ”1000” minimalistiskt och hemligt

I Åre lyser den gamla tusenmetersliften fortfarande med sin frånvaro. Men från Åre Skidfabrik kommer det framöver börja rulla ut lagg som åtminstone för tankarna till den anrika liften, det har nämligen poppat upp ett nytt svenskt skidmärke vid namn ”1000”. Hemlighetsmakeriet är stort kring dessa helröda och stilrena lagg men vi ska reda den information som finns att tillgå.

I vintras stötte jag på Magnus Granér från The Bunch på Funäsdalsberget i Funäsdalen. Han hade då ett par udda skidor under fötterna som var helt vita, både topshet och belag, och helt utan logotype. Jag frågade nyfiket vad det var för skidor han åkte på men fick ett otydligt och kryptiskt svar, men jag förstod att det var någon form av prototyp som han åkte på.

Nu några månader senare klarnar det. Magnus Granér har nyligen gjort det officiellt att han lämnar det amerikanska skidmärket ON3P efter åtta givande år tillsammans där han också varit med och format skidmärket i stor utsträckning. Och från och med nu åker Magnus Granér på 1000 Skis.

1000 Skis? Vad är detta för skidmärke egentligen? Det ska vi reda ut här och nu.

Fortfarande råder ett visst hemlighetsmakeri kring detta skidmärke som alltså kort och gott heter ”1000”. Men det vi vet är att skidorna tillverkas i Sverige på Åre Skidfabrik, som står bakom egna märket Extrem och även tillverkar norska laggen SGN Skis, Stereo Skis och Moonlight Mountain Gear sedan 2015. Åre Skidfabrik tillverkar även samtliga skidor åt det amerikanska skidmärket Rocky Mountain Underground (RMU). Nu får alltså skidfabriken i Åre ytterligare ett skidmärke att pressa lagg åt.

Nya svenska skidmärket 1000 har tre ledord som beskriver skidorna; lekfullhet, kvalitet och hållbarhet. Ja, detta är ju några väl använda ord inom skidbranschen, snudd på uttjatade. Men 1000 tar tillsynes åtminstone det sistnämnda på största allvar. Förutom att tillverkningen sker med förnyelsebar energi så har också 1000 ett samarbete med RISE (Research Institutes of Sweden) som enkelt förklarat bedriver svensk forskning för hållbar tillväxt. Bland annat så håller de tillsammans på att utveckla ett slags biologiskt fibermaterial som är planerat att ersätta glasfibern i skidorna i framtiden.

Detta leder in oss på material och konstruktion för dessa skidor. 1000 bygger skidor med en träkärnor av poppel, bok och bambu i olika blandningar beroende på modell. Alla skidor har extra tjocka stålkanter som ska ge skidan längre livslängd vilket också är gynnsamt ur miljösynpunkt.

Just nu finns tre modeller som i alla enkelhet heter ”Park”, ”Allmountain” och ”Powder”. Tydligare än så blir det inte. Och detta speglar sannolikt detta skidmärke till stor del, det är minimalistiskt och enkelt. Skidorna är inte längre vita utan har blivit röda på både belag och topsheet och pryds med en enkel logga som visar märkets namn, inget annat.

Lite mer specifikt så är parkskidan 95 millimeter under midjan och har en radie på 18 meter. Allmountainskidan mäter 106 millimeter under foten och innehar en svängradie på 19 meter. Den fetaste skidan är 117 millimeter under foten men har en snävare svängradie än de andra modellerna på 17 meter. Samtliga skidor har traditionellt spann under foten och rocker i tip och tail. Prislappen för dessa röda raketer ligger mellan 7000 och 8500 kronor beroende på modell.

Vilka som ligger bakom 1000 Skis är fortfarande oklart men sedan i måndags vet vi att Magnus Granér från The Bunch är en del av skidmärkets team och under den närmsta månaden kommer fler teamåkare att presenteras. Redan nu går det att köpa tröjor, kepsar och strumpor som är stilrent försedda med en röd cirkel som för tankarna till den japanska flaggan. Det är mystiskt, minimalistiskt och spännande. Vi ser fram emot att följa 1000 Skis i framtiden!

Läs mer på 1000skis.com

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.