Turdell och Stöckel vinner NM

Står man på benen i tre ösiga åk på gamle Nordal så vinner man NM. Det var precis vad Kristoffer Turdell och Karin Stöckel gjorde.
– Det är det största som har hänt i min skidkarriär, säger Kristoffer.


Kristoffer Turdell.
Foto: Anna Öhlund
 
Karin Stöckel.
Foto: Anna Öhlund


Fin snö med
bra täckning, vindstilla och klarblå himmel. Om det var mjölkigt på Insteget igår var det helt perfekta förutsättningar den sista finaldagen på Branten.
– Jag tror Kristoffer tar det. För min egen del är det bara att köra, jag halkade ner efter en krasch igår, säger Alexander Björk, Kristoffer Turdells inte helt opartiske bummarkompis i Andermatt, strax före start.

Reine Barkered hade planen klar för sig.
–Dubbeln blir den svåraste linjen, men det ser bra ut där i år så jag kommer att köra den. Jag kommer att ta det ganska lugnt, och kör med tanke på varför jag är här, för att ha kul, säger han.
 


Åkarna får en rejäl uppvärmning när de går upp på Branten.
Foto: Anna Öhlund

Per Jonsson.
Foto: Anna Öhlund

Liksom igår fick de tre telemarksåkarna äran att inleda på berget – och de höjde sig rejält sista finaldagen. Men Jonas Rönnblad och Sten Kristian Odden hade inte mycket att sätta emot när Per Jonsson brassade på ner för berget vilket räckte för ännu en seger i NM.
– Det kanske inte var det mest extrema åk jag gjort på Branten men jag tog det lugnt och försiktigt, jag hade en bra ledning så jag ville safa hem det, säger Per.
Jonas Rönnblad blev tvåa efter ett starkt finalåk och norrmannen Sten Kristian Odden tog hand om bronset.
 


Mikaela Hollsten.
 
Sara Hultman.


I tjejernas snowboardklass
var det upplagt för en fajt mellan finländskan Mikaela Hollsten och regerande mästaren Sara Hultman som hade en knapp ledning inför avgörandet. Och de fortsatte att köra jämnt, Mikaela Hollsten körde hem dagens högsta poäng i klassen men Sara höll undan och tog hem det före Mikaela och Emma Bernström på tredje plats.

I herrarnas brädklass hade Björn Lindgren dragit ifrån inför sista finaldagen och när regerande mästaren Tomas Johansson kraschade bort sig fick Björn ett gyllene läge att sno tillbaka titeln. Och det gjorde han med stil, ett kaxigt åk som avslutades med Lindgrens signum, en backflip nere på snövallen.
 


Tuomas Immonen.
 
Björn Lindgren.


Christoffer Granbom.

Efter Lindgrens åk
tog han ett snack med Tomas Johansson som pekade på Björn vid frågan om vem de trodde skulle ta hem det i år. Björn hade också sina aningar.
–Det är lite revansch efter förra året, då stod jag aldrig, säger Björn.

Dessförinnan hade Christoffer Granbom inlett med en stor indy och avslutat med ett sexmetersdropp på storklippan till höger vilket gav honom segern den andra finaldagen och en tredjeplats totalt. Även Stefan Östling körde stort på samma klippa och Niklas Holstein imponerade på en alternativ hårig linje ute till vänster vilket gav en tredjeplats för dagen och en andraplats totalt.


Matilda Rapaport kollar läget.
Foto: Anna Öhlund
I damernas alpinklass
snackades det inför tävlingen om regerande mästaren Evelina Nilsson, FWT-nykomlingen Matilda Rapaport och amerikanska proffsåkaren Jackie Paaso. Men var det någon som trodde på hemmaåkaren Karin Stöckel, hand upp! Just det, och det passade Stöckel perfekt. I sitt andra NM tog hon hem damernas alpinklass efter två förstaplatser, i kvalet och sista finaldagen, och en andraplats igår.
– Så jäkla roligt, jag har liksom laddat för det här i tre år och så stämmer det, säger Karin.

Hon hade tre fantastiska dagar på Nordalsfjäll och avslutade lika stabilt som vanligt med bra flow där hon plockade ner ett stort dropp på sista högra klippan.  
– Jag körde vilse lite där uppe men jag hade ändå koll på var jag var och försökte hitta tillbaka så det gick faktiskt bra.
 


Karin Stöckel.
Foto: Anna Öhlund

Hur sammanfattar du årets NM?
–Det har varit helt fantastiskt, så sjukt roligt att åka, förhållande har varit helt perfekta, sikt har jag haft alla dagar.

Nu siktar hon mot Freeride World Qualifier nästa säsong.
–Tanken är väl det, vi får väl se hur det går då.

När trean inför dagen, Lotten Rapp, missade en landning var Filippa Ring given på andraplatsen efter ett grymt åk på Branten och en tredjeplats den sista finaldagen. Matilda Rapaport slutade tvåa på Branten men Caroline Strömberg tog hand om tredjeplatsen i klassen.
 


Sebastian Carlsson.
 
Simon Brandelid.

Det var bra drag direkt när herrarnas alpinklass drog igång. Daniel Sandvik visade att han inte var nöjd med att ligga sist i finalfältet och flög långt över högra Klippan, Philip Harlut blev sedan först att ta dubbeln och Marcel Hagleitner öste på som en störtloppsåkare ner för konvexa Branten.

Även ungtupparna i finalfältet öste på, 16-årige Timmy Sepp körde switch ovanför en fem-metersklippa och Gustav Corin körde dubbeln som om han inte gjort något annat i sitt 18-åriga liv.
 


Niklas Borg.
Foto: Anna Öhlund

Niklas Borg klättrade
i resultatlistan efter att ha stompat en maffig 360 på sista klippan, liksom Erik Sunnerheim som har växt under tävlingen och nu flög stort direkt och avslutade med ett mäktigt hopp på högerlinjen.

För toppskiktet handlade det bara om en sak den sista finaldagen – att köra dubbeln så bra som möjligt. Den ende som vågade gå sin egen väg var tredjeplacerade Olle Regnér som gick riktigt stort, kanske dagens största dropp, och satte rejäl press på toppduon. För det belönades Olle med en andraplats, både för dagen och totalt.
 


Olle Regnér.


Ebbe Jakobsson.

Efter ett riktigt
rock n roll-åk föll tvåan Wille Lindberg på mållinjen i dubbel bemärkelse när han inte lyckades landa andra klippan på dubbeln.

Direkt efter ledaren Kristoffer Turdells åk, vilket räckte till en fjärdeplats, var åkare efter åkare framme och gratulerade. Det var ingen tvekan om vem som hade tagit hem herrarnas alpinklass i år.
– Det är inget snack om saken, jag vet inte om han kommer vinna dagens åk men det har aldrig varit en så värdig vinnare. Det var solklart att han skulle vinna igår och i förrgår, säger Johan Jonsson precis efter Turdells åk.
 


Kristoffer Turdell.
Foto: Anna Öhlund

Sista finaldagen krönte
Turdell sitt fantastiska NM med ett perfekt åk som avslutades med en uppvisning på dubbelklippan. Men innan det var det en pärs uppe vid starten, berättar han.
– Det var nervöst när man vet att man kommer att bli ensam kvar där uppe och så ser man Wille dra iväg en stor bakåtvolt, säger Kristoffer.

Reine Barkered fick dagens högsta poäng och klättrade upp på bronsplats totalt. Philip Harlaut slutade trea den sista finaldagen. Se samtliga resultat här nedan. 

Läs också:
NM 2013: Kvalet avgjort
NM 2013: Finaldag 1


Branten.

Timmy Sepp.
Foto: Anna Öhlund


Karin Stöckel.
 
Per Jonsson.


Anna Smothy.
 

Caroline Strömberg.


Kristoffer Turdell.
Foto: Anna Öhlund


Publikhavet.


Marko Ikävalko.
 
Fredrik Lilja.


Pontus Lindahl Rosén.


Jonas Karhumaa.
 
Jonas Karhumaa.


Tobias Björk.
 

Dan Sunnerheim.


Erik Sunnerheim.


Johannes Andersson.
 
Reine Barkered.


Johan Jonsson.


Totalresultatet i NM 2013


 

Resultat finaldag 2 


Text: Fredrik Tacacho
Foto: Fredrik Tacacho, Anna Öhlund
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.