Universitet etableras i Åre

Luleå tekniska universitet etablerar sig i Åre genom ett samarbete med Campus Åre LärCentrum och företagshubben House Be. Redan i januari 2019 börjar Skandinaviens nordligaste tekniska universitets första kurs på plats i Åre.

Inledningsvis kommer Luleå tekniska universitet att erbjuda två kurser i webbutveckling – den första startar i januari och den andra i april 2019:
– Som nationellt rekryterande universitet är det mycket roligt att vi nu kan erbjuda utbildningar på ytterligare en dynamisk ort med stark framåtanda. Jag är övertygad om att Luleå tekniska universitet och Åre kommer att ha stort utbyte av varandra, säger Luleå tekniska universitets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Campus Åre LärCentrum ligger vid foten av Åreskutan och arbetar med nära koppling till näringslivet och dessutom finns, som vi alla känner till, riktigt bra skidåkning utanför dörren, Sveriges bästa om man får tro er 6500 personer som röstade på den jämtländska skidmetropolen i vår traditionella omröstning ”Vilken är Sveriges bästa skidort?” förra hösten. Enligt pressmeddelandet är det ”Norra Europas bästa skidåkning”, någonting som vi på Freeride inte ännu kan bevisa med något annat stöd än att det låter hyfsat rimligt.

På Campus Åre finns sedan tidigare utbildningar inom bland annat turism- och upplevelsebranschen och nu kommer det alltså gå att studera på universitetsnivå i den jämtländska fjällbyn:
– Det är fantastiskt kul att vi får en universitetsutbildning på plats i Åre. Vi visste att det bara var en tidsfråga, men att Luleå tekniska universitet så snabbt placerar en utbildning i Åre gläder oss enormt, säger Martin Söderström som är tillväxtchef i Åre kommun.

Att det just blir utbildningar inom IT tror också tillväxtchefen på:
– Vi ser stor potential i den växande IT-näringen i Åre och är övertygade om att detta ytterligare kommer lägga grunden för en stor framtida näring i Åre kommun. Samtidigt är vi väldigt glada över att få välkomna ett antal studenter till orten som vi förhoppningsvis får behålla i många år framöver.

2017 slog företagshubben House Be upp sina portar för att samla den växande IT- och startup-industrin som fått fotfäste i Åre. I dag har House Be över 100 anslutna företag:
– Vi har sett en växande geografisk uppflyttning till Åre av människor och företag som traditionellt återfinns framförallt i storstäderna. Allt fler letar kreativa och inspirerande miljöer att arbeta ifrån och det är vad Åre kan erbjuda. Sedan vi öppnande House Be har det gått fort, och att nu Luleå tekniska universitet väljer att etablera sig ser vi som väldigt positivt. Framförallt för de företag som på allvar satsar och söker allt fler medarbetare. Det känns som ett naturligt nästa steg för Åre helt enkelt, säger Andreas Eriksson, en av grundarna till House Be.

Luleå tekniska universitet i Åre:

  • Webbutveckling I – introduktion (D0015D). Läsperiod 190121-190330.
  • Webbutveckling II – skriptspråk och databaser (D0019E). Läsperiod 190401-190607.

Båda kurserna innebär studier på halvfart och har en omfattning om 7,5 hp vardera.
Anmälan till kurserna öppnar 17 september.
Mer information finns på www.ltu.se och www.antagning.se.


Om Luleå tekniska universitet
Luleå tekniska universitet (LTU) är Skandinaviens nordligaste tekniska universitet med forskning och utbildning. Forskningen bedrivs i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och andra internationella universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,6 miljarder kronor per år och är 1 600 anställda och 15 000 studenter.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.