Vail Resorts Satsar på Hållbarhet – 100% Grönt år 2030

Storaktören inom skidortsbranschen som äger bland annat Whistler, Park City, Vail och Beaver Creek ska på tretton år helt eliminera sin klimatpåverkan.

För att skydda planeten och sina aktieägare lovar nu Vail Resorts att arbeta för “noll utsläpp” på samtliga orter de äger till år 2030. De kallar det för ett “Epic Promise for a Zero Footprint”, och som en av de största aktörerna på skidortsmarknaden vill de minska sin miljöpåverkan genom att bland annat ersätta sina nuvarande energikällor med helt förnybara.

”The environment is our business, and we have a special obligation to protect it,” – Rob Katz, VD för Vail Resorts.

Det de egentligen har gått ut och sagt är att de om 13 år ska ha “Zero Net Operating Footprint” och då framförallt “Zero Net Emissions”, men vad menas egentligen med det? För den som vill fördjupa sig i ämnet går det att läsa på mer om “Carbon Neutrality” som det också kallas, men för att sammanfatta det kort handlar det om att få noll på utsläppskontot genom att kompensera sina utsläpp av växthusgaser på något sätt. Det går bland annat att göra genom att från början enbart använda förnyelsebara energikällor, plantera träd eller med att köpa “Carbon Credits”. På svenska kallar vi det sistnämnda för utsläppshandel och innebär att ett företag kan betala för rätten att få släppa ut mer skit utan att det påverkar balanskontot för “zero net emissions”.

För att uppnå detta ska de till 2030 helt ha övergått till el från förnyelsebara källor, jobba för att minska sin energiförbrukning över lag ordentligt samt investera i program med plantering av träd och liknande för att kompensera för användning av exempelvis diesel och bensin. 25 miljoner dollar ska investeras i projekt för att få fram energisnålare metoder för allt från snöproduktion till design och bygge av nya fastigheter på orterna.

Pistmaskiner som inte direkt är de mest drivmedelssnåla redskapen på en skidanläggning säger sig Vail Resorts satsa stort på att hitta en bättre lösning för genom att uppdatera sin flotta. Delvis eldrivna hybrid-maskiner börjar komma ut på marknaden och de använder sig av datorprogram för att räkna ut den absolut mest effektiva rutten för pistmaskinerna att köra. Även produktionen av konstsnö ska effektiviseras med nya och moderna snökanoner.

I målet med att ha en miljöpåverkan som netto är lika med noll ingår förutom utsläpp även att jobba för “Zero Waste to Landfill” genom att förbättra sina rutiner för återvinning och kompostering. Genom att samarbeta med leverantörer, butiker och restauranger på orterna vill de få fram mer förpackningar och förbrukningsmaterial av miljövänligare material som går att återvinna eller kompostera. Förhoppningen är att lagom till 2030 ska de ha ett fungerande system som möjliggör att inga avfall ska hamna som deponi på en soptipp.

“Everything we do at Vail Resorts is driven by the spectacular natural surroundings where our employees, guests and communities live, work and play. With our ’Epic Promise for a Zero Footprint’, Vail Resorts is both doing the right thing for the environment and for our business.” – Rob Katz, VD för Vail Resorts.

Nästa steg i att balansera sin påverkan är med markyta och skog med “Zero Net Operating Impact on Forests & Habitat”. Det innebär att de vill minimera eller till och med eliminera all påverkan på naturen vid framtida utveckling på sina anläggningar. Det ska göras genom att plantera eller restaurera en hektar skog för varje hektar som skövlas undan för att göra plats för exempelvis nya pister.

Net” eller netto som det heter på svenska är lite av ett nyckelord i sammanhanget eftersom det innebär att Vail Resorts såklart inte kommer kunna komma ner till totalt noll i miljöpåverkan utan att lägga ner alla anläggningar och återställa ytorna till naturreservat. För att få den där eftertraktade nollan måste de kompensera på något sätt.

Idag är Vail Resorts den största operatören inom skidortsindustrin med hela 14 anläggningar i 3 länder på 2 kontinenter. Det inkluderar de största skidorterna både i USA med Park City i Utah, Kanada med Whilster i British Columbia och Perisher i Australien. Under säsongen 2016/2017 hade orterna tillsammans 11.6 miljoner besökare och har därmed enorma förutsättningar att påverka industrin med så stora marknadsandelar.
Totalt har företaget 30 000 anställda och för att de ska kunna uppnå sina mål har de en stor utmaning med att bara få med sig alla sina medarbetare på spåret.

En intressant sidnot är att VDn för Vail Resorts Rob Katz tidigare har rapporterats bidra med pengar till kampanjer för kandidater till den Amerikanska kongressen med ett tydligt uttalat motstånd mot lagstiftning till fördel för klimatet.

Miljöprofilen Al Gore har gett Vail Resorts lite kredd via Twitter, ifall det är för att han äger aktier i företaget eller faktiskt tycker att de gör en bra sak på riktigt har diskuterats friskt i sociala medier.

Frågan är nu vilka skidorter i Alperna och Sverige som kommer att vara näst på tur att kliva fram och ta ansvar för klimatet som industrin i sig är så beroende av, och ifall någon törs utmana Vail och sätta upp strikta mål med deadline tidigare än tretton år framåt i tiden?

Kom ihåg att din egen insats också har en betydelse. Gör det du kan och ta tåget till skidåkningen, bär med din egen vattenflaska eller kaffekopp istället för att använda engångs i plast eller plocka med dig skräp du hittar på berget till närmaste återvinningskärl.

Se filmen som ska inspirera Vail Resorts 30 000 anställda att vara med och bidra:

Mer info om programmet finns på www.epicpromise.com http://www.epicpromise.com/environment/zero-footprint/

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.