Världsrekord på skidor

Att göra mest, flest, längst osv i världshistorien är något som många verkar sträva efter.

I Guiness rekordbok kan man hitta de som plågat sig halvt till döds för att inneha ett rekord. I vår lista är det inte alltid gravallvarligt men i de flesta fall mycket mer imponerande än att exempelvis ha flest sniglar på ansiktet eller dylikt.

Längsta skidflyg – Anders Fannemel, 251,5m

Bara dagen innan hade Slovenen Peter Prevc slagit världsrekord med sitt hopp på 250 meter. Fannemel ville inte vara sämre då förhållanden var perfekta även dagen därpå.
Det ska tilläggas att han trots det enorma hoppet inte vann tävlingen utan slutade på en andra plats…

Klippdropp – Fred Syversen, 107m (inte alls- ALLS med mening), Jamie Pierre, 78m (helt avsiktligt)

Den inte allt för bekymrade norrmannen tog helt enkelt fel linje under ett filmshoot vilket resulterade i ett BASE hopp utan skärm.

Jamie Pierre (1973-2011) är en legend med all rätt. Stora klippor var den stora grejen för amerikanen och 2006 hittade han tillslut en klippa som skulle räcka för att slå världsrekordet. TGR var på plats i Grand Targhee och fångade hoppet som trots att det slutade i ett dyk gick vägen.

Högst i Quarterpipe – Simon Dumont, 10,67m

The Dudemont har varit en av de absolut mest dominanta på tävlingsscenen sedan mer än 10 år tillbaka, allra helst i halfpipe. Mitt i sin absoluta storhetstid fick han och RedBull chansen att bygga en enorm, prefekt QP i Dumonts hemmabacke Sunday River. Att man sedan väljer att skicka just en perfekt cork9 blunt till atmosfärens yttre lager är bara extra krydda.

Halfpipe – Joffrey Pollet-Villard, 8,04m

Tidigare rekordet på 7,58m togs av Peter Olenick 2010 på X Games Highest Air. Det tog alltså dryga fem år innan det slogs av den unge fransmannen, men det var många som hade det på känn sedan tidigare efter hans enorma airs i sina tävlingsåk de senaste åren.

Speedskiing – Simone Origone, 252.632 km/h. Sanna Tidstrand, 242,590 km/h.

(Videon från tidigare världsrekordet)

35 år gammal slog Origone sitt egna världsrekord med hela 0.178 km/h…
Inte den största skillnaden från ett tidigare rekord men väldigt imponerande oavsett då det gör honom till världens snabbaste man (utan hjälp från någon yttre motoriserad drift).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rekordet för kvinnor innehas sedan 2006 av Sanna Tidstrand på 242,590 km/h. Rekordet togs i Les Arcs och är det enda rekordet i listan från en svensk skidåkare. Tack Sanna för att du ger svensk skidåkning ett rekord att vara stolt över.

 

Flest dagar i rad på skidor- Rainer Hertrich, 2993 dagar i rad(på telis dessutom)

”I was shooting for 3,000 days, which was only a week away. Or, what I really wanted to do was hit 100 million vertical in a hundred months, which would have been Feb. 29,”
Pistmaskinföraren som jobbar i Copper Mountain fick nöja sig med en vecka kort om sina 3000 p.g.a. oregelbunden hjärtrytm. En j*vla bedrift ändå anser vi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flest som gör bakåtvolt hand i hand- 30 pers, 2013 i Mont Saint-Sauveur, Quebeck.

De slog ett rekord som stått sig sedan 1975 då fotot nedan togs i Ski Acres, Washington. Ett imponerande rekord som spridits väl i skid och mainstream media.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snabbaste funktionshindrad- Heather Mills, 166,7 km/h.

47 år ung tar den före detta fotomodellen världsrekord i speedski i Vars. 1993 förlorade Mills halva ena benet och krossade bäckenet efter en olycka där hon blev påkörd av en polismotorcykel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har vi missat något? Känner ni kanske någon som kan hävda ett världsrekord på skidor? Tipsa i kommentarerna

Text: Ted Forsström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.