400 000 svenskar kan inte ha fel

Totalt 400 000 svenskar väntas fira jul eller nyår i någon av de svenska skidanläggningarna. Bokningsläget är mycket starkt och fler skidanläggningar har öppet i år än motsvarande period förra året.

– Önskan om en vit jul och att åka skidor i fjällen är en tradition med djup förankring i vårt land. Men traditionen omfattar även alla som passar på att åka i sin hemmabacke, säger Titti Rodling, vd för Svenska Skidanläggningars Organisation (SLAO).

Redan nu har ett 60-tal skidanläggningar öppnat. Från 12-mannabacken i Östergötland och norrut. Till jul öppnar bland annat Isaberg i Småland, Bjursås och Säfsen i Dalarna och under mellandagarna beräknar även fler backar i södra Sverige att öppna som exempelvis anrika Alebacken i Göteborg och Mullsjö Alpin.

”Skipassförsäljningen slog rekord förra året med 1,5 miljarder kronor”

Jämfört med förra året har ett stort antal skidanläggningar en tydlig positiv utveckling för bokningsläget under jullovet. Den största ökningen rapporterar Kungsberget, som har 50 procent fler bokningar jämfört med julhelgen 2016. De har ökat sin boendekapacitet och kan ta emot fler gäster.

– Suget efter en aktiv livsstil, nyheter hos flera anläggningar, den tidiga snön och en bra kalenderjul bedömer vi är faktorer till att så många svenskar väljer att åka skidor på jullovet, säger Titti Rodling.

Totalt investerade svenska skidanläggningar över 400 miljoner kronor i liftar och nedfarter under 2016. Skipassförsäljningen slog rekord förra året med 1,5 miljarder kronor. Några av de mindre, tätortsnära anläggningarna hade fin utveckling, exempelvis Bollebacken i Hälsingland och Vångabacken i Skåne:
– De mindre skidanläggningarna är viktiga eftersom många barn gör sina första skidåk där och kan komma i kontakt med ett intresse som kan bli livslångt, säger Titti Rodling.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.