8 sätt att bära ett par skidor

Luffaren, resväskan, bära babyn eller bazookan? Hur bär du dina skidor? Här är åtta, mer eller mindre, framgångsrika sätt att med manuell kraft förflytta sina lagg. 

En del kanske bär skidorna på ett särskilt vis för att ge uttryck för sin personlighet eller politiska åsikter. Fast för de flesta av oss är det nog bara rena slumpen som avgör hur vi bär våra skidor. Hursomhelst, här kommer ett litet urval av de olika stilarna som våra norska vänner i den grymma skidorten Stranda har spanat in. Ser någon stil bekant ut?

1. Stora Korset

Stora korset: Skidorna placeras bakom huvudet, över axlarna. med armarna hängandes över sidorna. Vad du kanske egentligen försöker tala om, genom att bära skidorna så här, är att det där med skidåkning inte är din grej? Du är mer peppad på gymnastiska upplevelser i romerska ringar och liknande?

2. BAZOOKAN

Bazookan: Skidorna läggs på axeln, helst ska axeln kilas in mellan fram- och bakbindningen. Båda händerna används för att hålla skidorna i balans, ungefär som om man hade siktet inställt på nästa lift. Kanhända vill man bara uppdatera sina M72-färdigheter från lumpen? Lite oklart var stavarna hamnar, kanske är de iväg pangade med bazookan?

3. RESVÄSKAN

Resväskan: Skidorna bärs som en väska genom att remmarna till stavarna träs runt skidorna så att de förvandlas till ett väskhandtag. Den här typen av skidåkare stressar ofta iväg till liften som om man skulle till jobbet toktidigt. Har man väldig brådis kan man alltid svänga lite med sin “väska,” det lär jaga bort andra liftresenärer och garantera att man är först uppe i pisten. Alternativt, kan man bara slappna av, låtsas att man bär på en resväska och bara njuta av tillvaron. Det är ju inte för inte man är på skidsemster.

4. SAXEN

Saxen: Skidorna bärs, likt en öppen sax, vilandes mot magen med bidningarna pekandes framåt. Har du oturen att stå på öronen på väg till liften kan detta grepp resultera i en nätt liten skäggtrim men har du riktigt otur kan även andra delar få sig ett klipp. Därför är denna metod att bära skidorna på inte att rekommendera.

5. BÄRA BABYN, aka Bonusföräldern

Bonusföräldern, aka bära babyn: Många skidåkare ser skidorna som sitt lilla barn som ska beskyddas, inte helt olikt en hundägare. Kräver dina skidor lite extra ömhet är detta garanterat ett tryggt sätt att bära dem på. Men för att vara på den säkra sidan rekommenderas bärsele — då kan de hållas ännu närmare inpå kroppen.

6. VANDRINGSSTAVEN

Vandringsstaven: Ibland har det snöat så mycket på Strandafjället och andra skidorter att man kan behöva använda skidorna som stöd för att kunna ta sig till liften. Om den inte är insnöad, det vill säga.

7. Luffaren

Luffaren: Skidorna hängs på stavarna, som slängs över axeln. Ett perfekt sätt att bära skidorna på med en hand så att den andra är lättillgänglig för att ta en selfie helt apropå. En bärstil som för tankarna till år 1981, Astrid Lindgren och Allan Edwalls roll som landsstrykaren Paradis-Oskar i ”Rasmus på Luffen”.

8. Den rutinerade skidåkaren

Den rutinerad skidåkaren: Skidorna vilar elegant med frambindningen tryckt mot baksidan av axeln. Handen läggs på skidans främre del så att de balanserar. Görs detta korrekt kommer det att vara riktigt behagligt att bära skidorna. Stavarna hålls avspänt i den andra handen. Vi vill så gärna vara avslappnade och inte  alltför tävlingsinriktade, men det här sättet att bära skidorna är utan tvekan det bästa.

Text: Martin Andrè Kristoffersen, översättning Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.