Big Air i hoppbacke: Världscupen kommer till Sverige

För första gången på tolv år kommer världscupen i big air arrangeras på svensk mark. I slutet av november besöker världens bästa freeski- och snowboardåkare Lugnet i Falun för att tävla med sina trix på ett hopp byggt av sparad snö i landningen på hoppbacken.

Den 24–26 november 2022 kommer världscupen i big air till Lugnet i Falun. För första gången på tolv år ska de svenska stjärnorna få tävla inför hemmapublik. I kvällsbelysningens sken på ett hopp byggt av sparad snö kommer världens bästa freeski- och snowboardåkare att bjuda åskådarna på air time-show.

– Det är jättekul för hela sporten att dels få arrangera en världscuptävling på hemmaplan, men sen är det också kul att få ta hem hela startfältet som vi tävlar mot till Sverige. Och att publiken och alla fans kan få se de bästa skid- och snowboardåkarna tävla och göra upp på hemmaplan, det ska bli superkul, säger Niklas Eriksson, förbundskapten freeskilandslaget.

Efter en framgångsrik säsong med både OS-medaljer och pallplatser på världscupen i bagaget har åkarna påbörjat träningen inför kommande säsong. En säsong där VM i Bakuriani, Georgien, och världscupen på hemmaplan i Falun står i fokus.

– Det är viktigt för oss att arrangera stora evenemang på hemmaplan, både för att vi vill skapa synlighet för sporten men också för att vi har haft som strategi att ta hem träning och tävling så att åkarna inte behöver resa lika mycket. Att skapa ett världsklassevenemang som detta är nästa steg i det ledet, säger Stefan Karlsson, sportchef freeski och snowboard.

En rejäl kick i slutet av backhoppningslandningen

Big air-hoppet kommer placeras i slutet av backhoppningslandningen på Lugnet i Falun och ge publiken perfekta förutsättningar att räkna antalet varv som åkarna snurrar i luften.

– Det är kul att Svenska Skidförbundet väljer att arrangera fler tävlingar i Falun och på Lugnet. Det innebär att våra anläggningar används för fler idrotter och att Lugnet ger plats för arrangemang som lockar yngre besökare, säger Tomas Jons, Fritidschef på Falu kommun och fortsätter;

– Bilden av Falun som en vinterstad stärks och evenemanget lockar många nya besökare till Lugnet.

Nästa generations åkare får chansen

Att världscupen arrangeras på hemmaplan i Falun innebär inte bara ett extra publikstöd. Det innebär också att Sverige får extra många startplatser vilket gör att fler åkare får chansen att mäta sig med världseliten. För snowboardlandslaget, som har två garanterade startplatser på världscupen, innebär hemmaplan stor skillnad.

– Som värdnation har man fem extra startplatser och eftersom det är så få startplatser på världscupen blir det här ett stort fönster för fler åkare att få möjligheten att tävla i världscupsammanhang. Det blir också fantastiskt att de får göra det på hemmaplan. Vi är ett ganska dalastarkt lag, med flera åkare från just Falun, så det blir verkligen på hemmaplan, säger Calle Sköld, förbundskapten snowboardlandslaget.

Även för freeskilandslaget, där konkurrensen om startplatserna på världscupen är stenhård, betyder tävlingen på hemmaplan mycket.

– Det kommer bli stor svensk representation på tävlingen och vissa åkare får chansen att köra sin första världscuptävling, det blir kul, säger Niklas Eriksson.

 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.