Björn jagade skidåkare i pist

I den rumänska skidorten Predeal finns det fler risker än laviner och att bli påkörd av andra skidåkare. Tämligen chockerande bilder visar hur en brunbjörn i full kareta jagade en skidåkare nedför preparerade backe. 

Har ni hört den om att man ska springa nedför om man blir jagad av en björn? Nyligen blev en skidåkare jagad av en brunbjörn i den rumänska skidorten Predeal och det verkar som om just gravitationen i kombination med en ryggsäck räddade situationen från att urarta.

Björnar har setts kring skidorten flera år, rapporterar ABC News. Lokala myndigheter har nu lovat att man ska utreda händelsen och troligtvis flytta på björnen.

Turligt nog slutade detta lycklig då skidåkaren hade bättre fart nedför en björnen, trots att det utifrån filmen ser ut som att skidåkare är helt omedveten om björnen som nafsar honom i hälarna, samtidigt som alla som ser händelsen i sittliften skriker och varnar.

En ryggsäck i backen, lite oklart om denna kastats ned från liften eller om det var den jagade skidåkaren som hade lagt den där, får björnen att stanna och skidåkaren kan undkomma:
– Vi överväger nu att flytta björnen, som egentligen ska ligga i ide nu. De senaste åren har vi sett fler björnar som konfronterar skidåkare, sade Ion Zaharia, talesperson för polisen i Brasov, Rumänien till ABC News.

Björnar är gulliga gossedjur, men är samtidigt rovdjur. Det var just brunbjörn i Orsa Rovdjurspark, som ligger i skidorten Orsa Grönklitt, som sommaren 2017 dödade en djurskötare.

Övriga djurincidenter i skidbackar är så klart Älg-rusningarna i Hafjell i december 2020, i Åre februari samma år.  I mars 2019 kom en skidåkare väldigt nära en krock med en älg i Romme alpin utanför Borlänge.

Även kossor kan bli sura, och fransosen Candide Thovex får nog skylla sig själv i denna video där klövdjuret mer agerar i självförsvar.

Text: Anders Wingqvist

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera