Candide Thovex & konsten att flyga över Tour de France

Allas vår favoritsskidåkare Candide Thovex gjorde ett veritabelt viralt väsen av sig när han flög över landsvägscyklister i sin video One of those days 3. Men den gode lille fransosen var varken först eller sist med tilltaget att sväva över Tour de France. En monsterkrasch på MTB från 2003 startade en era, och i somras var det dags igen. 

I februari 2016 släppte Candide Thovex den sista delen i sin videotrilogi ”One of those days 3”. Han hade redan i maj 2013 släppt första delen och i januari 2015 kom den andra, bägge två blev virala. Kombinationen överjordiskt bra skidåkare, rå friåkning i skidort, störigt beteende med åkning och hopp väldigt nära andra icke ont anandes skidåkare, och skakig hjälmkamera var en succé. Men i den sista delen, trean, av One of Those Days tog Candidie Thovex saker och ting till nästa nivå.

”Candide Thovex gjorde det som somliga fria själar i universum drömmer om – att sväva över en klunga med tight klädda, kolfibertokiga landsvägscyklister.”

Förutom att han tunnlade en ovetande turist, gjorde en gigantisk 360 över en ravin i vilken en speedrider flög igenom, åkte igenom någon slags igloo-tunnlar med lyktor, gjorde ett otal backflips och andra rotationer, helikoptrade över en helikopter, krossade ladugårdsrutor, tolkade bakom en häst, flög över en skock får och åkte vattenskidor bakom en helikopter, så gjorde han det som somliga fria själar i universum drömmer om – att sväva över en klunga med tight klädda, kolfibertokiga landsvägscyklister.

Två minuter in i filmen tar Candide sats och bjuder på en 720 över de ovetande landsvägscyklisterna. Stilbildaren Candide Thovex var först med att hoppa över cyklister på skidor. Men om vi breddar synfältet lite och inkluderar Mountainbike så var han varken först eller sist med att hoppa över landsvägscyklister.

MTB-cyklisterna som flugit över Tour de France 2003 – 2019

Eran eller idiotin, beroende på vilket perspektiv man har, startade redan år 2003. Allt sedan dess har ett otal våghalsar slängt sig ut över Tour de France på olika platser. Senast i raden var 19-åringen Valentin Anouilh som nu i juli hoppade över Tour de France-klungan på en plats i närheten av St Flour och Albi, etapp tio av 2019-års upplaga av världens mest kända cykellopp. Men låt oss börja från början och lista Tour de France-hoppen som skett genom åren.

2003 – Col de Galibier

Den kanadensiska mountainbikecyklisten Dave Watson initierade hoppa-över-Tour-de-France-rörelsen för sexton år sedan. Han hoppade över cyklisterna på åttonde etappen av touren, på den brutala stigningen upp till Col de Galibier på 2642 meters höjd där Tour de France-cyklisterna har passerat ända sedan 1911.

Utan ett enda övningshopp gav sig Watson an uppgiften och slängde sig ut för sin egenskyfflade modesta kick. Det gick inte så bra. Han landade lite kort, klarade inte returen från cykeln och kraschade. Brutalt. Men monsterkraschen 2003 tände en gnista och MTB-världens svar på att springa in naken på fotbollsmatch var igång!

2013 – Le Semnoz

Tio år efter Dave Watsons misslyckade flygtur var det dags för näste man. Romain Marandet från Annecy tog då sats för ett hopp över Tour de France när cyklisterna var på väg upp från just Annecy till Le Semnoz. Detta hopp var betydligt bättre planerat och inövat. I videon visas hur både hoppet byggdes och några övningshopp, vid 2:49 gör han själva hoppet över Tour de France.

2018 – Montée du Plateau des Glières

Förra året hoppade Alexis Bosson över cyklisterna, också han på etapp tio precis som årets hopp. Men Alexis valde sin flygtur vid klättringen upp till Montée du Plateau des Glières.

Alexis stilade också till med att släppa styret, eftersom det där enkla med att flyga över Tour de France-cyklister hade ju redan gjorts ett par gånger. Han hamnade dessutom i den officiella Tourens live-sändning, vilket i detta uppmärksamhetstörstiga sammanhang får ses som ett plus.

Hjälmkameran från 2018
Live-sändningen 2018

2019 – Saint Flour

Slutligen då årets hoppare: 19-åriga Valentin Anouilh som svävade över St Flour-Albi.

Och fenomenet har också spridit sig till andra länder. Szymon Godziek flipade över den polska touren 2017. Och han körde varken skidor eller mountainbike, utan åkte på en landsvägshoj.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera