De absolut bästa nya skidprylarna enligt ISPO

Varje år utser en jury vinnare i olika kategorier på ISPO-mässan i München. De allra bästa produkterna belönas med ”Gold Award Winner”. Vi kikade på 14 av vinnarna inom skidåkning.

Världens största sportmässa ISPO har ett och annat att säga till om. Med sin utmärkelse ”Gold Winner” kvalitetssäkrar de varje år ett antal produkter inom segmenten Outdoor, Snowsports, Health & Fitness, Urban och Team & Social Sports.

De olika segmenten är därefter indelade i olika underkategorier. En mässa av ISPO:s kaliber har ofantligt många produkter att välja mellan från de över två tusen utställarna. Utmärkelserna som ISPO delar ut är ett sätt att underlätta något i myllret för både sporthandlare och journalister. Alla former av priser, som bär avsändarens namn, är givetvis också ett ypperligt sätt att marknadsföra sig själv.

Vi kikade lite närmare på guldvinnarna i Snowsports där några av nästa års absolut bästa och mest intressanta skidprylar vunnit pris. Här är 14 av guldvinnarna inom snösport.

Black Diamond – JetForce Pro

Nya JetForce Pro är en lavinryggsäck som är lättare och mindre än dess föregångare. Bluetooth kan nu användas för mjukvaruuppdateringar. Ryggsäcken är clean, teknisk och hela systemet är anpassningsbart med volymerna 10 l, 25 l och 35 l, en 25 liter för splitboard finns också. En allsidig lavinryggsäck som drivs av lithiumbatteri och kan dras minst 3 gånger på samma laddning. Juryns motivering:

”JetForce Pro är en tydlig gamechanger, både enligt mig och juryn. Efter att vi har kikat närmare på den så älskar vi systemets användarvänlighet, anpassningmöjlighet och låga vikt.”
/Tom Wilson-North, Zero G Chamonix

G3 – FINDr

G3:s skida FINDr är en dröm för alla toppturare vad gäller vikt och prestanda. Nytt med FINDr är de magnetiska kontaktpunkterna som gör att skidorna smakar ihop, belag mot belag, med ett snäpp. Enklare när du behöver sätta de på ryggsäcken och bootpacka, eller ska gå till billen, bussen eller vad helst annat fordon. Juryns motivering:

”Den perfekta balansen mellan lätthet och performance har sällan uppnåtts med liknande perfektion. Den magnetiska stålkanten håller ihop skidorna när du hajka.”
/Sebastian Steinbach

Helly Hansen – W Whitewall Lifaloft Jacket

Längre siluett och en Life Pocket för att hålla mobiltelefonens batteri vid liv längre. Jackan är lite extra varm utan att bly tyngre med 80 gram Lifaloft från Primaloft. Motivering:

”Med ett arv från att klä polarexpeditioner, representerar den här jackan en djupdykning Helly Hansens rika historia. Alltsammans i smart kontrast mot de moderna, industriledande materialen”

Norrøna – Røldal Thermo Hood

Även Norrønas kombination av modernt och old scholl fick ISPO-juryn på fall. Røldal Thermo Hood tyckte de var extremt mångsidig med en mix av modern teknisk isolering och en klassisk hoodie. Varm, mjuk, synnerligen stretchig och gjord av återvunnen och vädertåligt yttertyg som inte innehåller PFC. Fyllningen är varm, återvunnen PrimaLoft Gold Active. Hoodie än är vattentät men har inga tejpade sömmar. Motivering:

”Den här innovativa hybriden mellan en skön hood-tröja och ett funktionellt isolerande plagg gjort av hållbara, vädertåliga material gillade vi i juryn.”
/Maximilian Praxenthaler, Zalando

Blackyak – Kostroma Jacket

Blackyaks Kostroma Jacket är en multianvändningsbar jacka för tjugohundratalet. Den har ett vädertåligt skal gjort av Gore-Tek Infinium och en integrerade och avtagbar inre jacka konstruerad i Yaklofts egen insulation med namnet: YAKLOFT! Juryn:

”Med sina avancerade material, är denna regnt- och vindtäta 2-1 jackan som också är fodrad ett excellent alternativ för aktiva människor som reser och åker skidor.”

Auclair Sports – Race Fusion Glove

”Juryn uppskattade mjukheten och rörligheten hos den här skyddande race-handsken. Vi har aldrig tidigare sett någonting jämförbart inom racinghandskar. ”
/Alex Dehmel, Active Sports Design & Consulting

POC – POCito VPD air vest + TRAX POC edition

”Tack vare ett högkvalitativt skydd och en app-stöd tracker, bidrar denna väst till säkerheten hos barn när de är i backarna.”
/Wolfgang Greiner, Die Denkbar, Roadtrip

Nordica – Speedmachine J 3 Plus (GW)

”Nordica´s Speedmachine J3 Plus är världens första riktigt tekniska pjäxa som är anpassningsbara och innehåller teknik som bara använts på vuxenmodeller tidigare.”
/Heather Swift, Women´s Mountain Collective

Deneriaz – Dual’d

”Den mångsidiga allmountain-skidan var särskilt övertygande eftersom den representerar ett i det hela taget perfekt balanserat packet i en exklusiv produktserie.”
/Wolfgang Greiner, Die Denkbar, roadtrip

G3 – Minimist

”Vi gillade stighudarnas snygga och prydliga  design, lätta vikt och att de har förstärkning med kolfiber.”

Peak Performance – Argon

”Med den vackert designade Argon-jackan introducerar Peak Performance en superlätt, teknisk isolering (Thermo Eco Down synthetic filling) som reflekterar dages miljömedvetna tankesätt.”

Black Diamond – Solano Glove

Smarta textilier med 100 % vattentät och andningsbar Gore-Tex, samt Gore Warm teknologi som ger tre olika värmelägen med LED-knappskontroll, och två värmecirkuleringsalternativ. Det laddningsbara lithiumbatteriet ligger i en vattentät dragkedjeficka. Solano-handsken finns som just handske och som vante. Juryn:

”Smarta textilier som inte bara skyddar men också ökar välbefinnandet. Lätt vikt, vattentät och funktionell med uppvärming av batteri. Det är en hit!”
/Louisa Smith, Lousia Smith Fashion

Ternua – Blackcomb ski suit

”Den här skiddräkten är en sofistikerad produkt för de atletiska toppturarna. Prestanda, låg vikt, värme och andningsförmåga togs i beaktande precis lika mycket som hållbarhet när juryn bestämde sig.”
/Alexa Dehmel, Active Sports Design & Consulting

Craft – CTM Baselayer Hood Long Sleeve

”Denna nästa generations 3D sömlös stickningen med metoden ”varpa” som innebär att tyget klarar att hantera fukt, exceptionell passform och precis funktion.”

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.