Den hemska liftolyckan i Georgien: Vad hände egentligen?
I mars 2018, för drygt fyra år sedan, skedde en brutal liftolycka i norra Georgien. Elva personer skadades, därav en svensk kvinna. Freeride blickar tillbaka för att reda ut – vad hände egentligen?
Var, när och hur?
Många minns kanske de stora rubrikerna den 16:e mars 2018 på nationella medier som SVT:s “Skidliften skenade åt fel håll – svensk kvinna skadad i georgisk skidort” eller DN:s “Dramatisk skidolycka i Georgien – gravid svensk skadad.”
Det var under en fredageftermiddage svensk tid för fyra år sedan som en stollift plötsligt började löpa amok i Georgiens största skidort Gudauri, som ligger norr om huvudstaden Tbilisi.
Sadzeleliften är den högst belägna liften på skidorten på 3279 m.ö.h, och det var den som fallerade.
Elva skadade
Videor på sociala medier visar hur liften, efter att första ha stått stilla i någon minut, börjar åka baklänges i allt högre hastighet. Flera skidåkare slungades ur medan några lyckades hoppa av i farten. Bilderna var skakande och vill du kika så ligger video från liftolyckan i Georgien, intern länk.
Totalt elva personer, från Georgien, Ukraina, Ryssland och Sverige, fick lindriga till måttliga skador. Ungefär hälften kunde lämna sjukhuset redan samma dag.
Från UD:s håll bekräftade man att en gravid svensk kvinna var bland de skadade och även hon förts till sjukhus. Läkarna meddelade senare att hon under omständigheterna mådde bra och kunde lämna sjukhuset efter två dagar.
Varför hände olyckan?
Efter olyckan kontaktade georgiska myndigheter Doppelmayr Garaventa Group, som tillverkat liften och installerat den 2007, och krävde att de skulle skicka inspektörer till platsen för att utreda vad som hänt. En grupp internationella experter från det franska företaget Bureau Veritas fick i uppdrag att undersöka vad som hänt.
I utredningen framkommer att liften stannade p.g.a. ett spänningsfall. Efter att den stannat borde liftskötarna ha satt igång en dieselgenerator i närheten och följt det säkerhetsprotokoll som gällde. På så sätt hade man kunnat fortsätta att köra liften och undsätta åkarna.
I den preliminära externa utredningen framkom också att liften var i gott tekniskt skick och hade genomgått de regelbundna kontroller som krävs, en komplett tekniskt säkerhetsgenomgång hade gjorts så sent som den 22 december 2017 alltså bara några månader före olyckan. Personalen i skidorten Gudauri hade dessutom genomgått relevant utbildning vad gäller elsystem, hydraulik, motorer, säkerhet och liknande dels på lifttillverkarens huvudkontor i Österrike, dels före aktuell vintersäsong på plats i Georgien.
Doppelmayr från Österrike hade vid olyckan 14 800 sittliftar i 92 olika länder och i just i Georgien hade man haft liftar sedan 1986. 15 sittliftar har man i landet, där 6 finns i Gudauri, 6 i Bakuriani, 1 i Svaneti och 2 i Goderdz.
Utredningen slog fast att olyckan var en enskild exceptionell händelse, där den mänskliga faktorn hade fallerat, då man inte följde de säkerhetsprocedurer som gällde.
– Som ett resultat av vår tre dagar långa inspektion och utredning har vi kommit fram till att olyckan i sittliften Sadzele inte är relaterad till några systematiska eller mekaniska fel, sade Ugur Karaman som var en av Bureau Veritas utredare vid en presskonferens i mars 2018 i Gudauri.
Den 23:e april förra året, alltså drygt tre år efter incidenten, meddelade Georgiens åklagarmyndighet att man väcker åtal mot de två liftskötarna som skötte stolliften när olyckan inträffade. Om de två liftskötarna blir fällda, kan de få mellan två till fem års fängelse.
Men hur kunde liften skena baklänges?
Men frågan kvarstår: Hur kunde liften börja skena baklänges? Teorier som att man kopplat sig förbi säkerhetssystemet, att nödbromsen inte fungerade, eller att växellådan skar och att vikten av människorna i liften fick den att börja få fart åt fel håll har varken bekräftats eller dementerats officiellt, och det finns inga ytterligare uppgifter, enligt var freeride.se erfar.
I kontakt med Doppelmayer hänvisas vi till den preliminära externa utredningen och att det var den mänskliga faktorn som fallerade. Den slutgiltiga utredningen är inte offentlig. Ett lite mer uttömmande svar från den stora lifttillverkaren hade kanske varit skönt för alla oss skidåkare som har tänkt att fortsätta åka sittlift, även på mer udda och exotiska skiddestinationer.
Liknande incident i Sydkorea nyligen
Så sent som för några veckor sedan inträffade en liknande ”rollback” på en sittlift i Sydkorea, i skidorten Bears Town bara en knapp timmes bilfärd utanför huvudstaden Seoul. Sittliften fick inte alls upp samma läskiga fart baklänges som i Georgien och inga allvarliga skador uppstod. Sittliften var en fyrsitsig Poma, byggd på tidigt 1990-tal.
Text: