Dessa 5 saker ska du göra om du hamnar i en lavin

Vad ska du egentligen göra om det värsta sker och du hamnar mitt i ett rasande snöskred? Freeride har tillsammans med Martin Strömgren från Summit Guides i Åre sammanställt fem saker du kan göra om du hamnar i en lavin.

Det talas ofta om vad vi ska göra om det går en lavin och hur det går till att genomföra en kamraträddning, men det viktigaste är förstås att inte hamna i en lavin över huvudtaget. Under lavinutbildningar läggs stor vikt på förebyggande planering och riskhantering vilket förstås är relevanta faktorer för att undvika lavinolyckor.

Fakta om hur vi undviker laviner och hur vi snabbt agerar om någon i gruppen blivit begravd har de flesta som intresserat sig för lavinkunskap någon gång tagit del av.

Men vad kan du som hamnat mitt i en lavin göra egentligen?

Oavsett hur erfarna och utbildade vi är så går det inte att helt undvika risken för laviner om vi rör oss i lavinterräng. Därför är det högst relevant att fundera på hur man bäst reagerar i en sådan situation.

Vi har hört oss för med Martin Strömgren från Summit Guides i Åre som är lavintekniker, lavininstruktör och bergsguideaspirant. Vad ska vi egentligen göra om olyckan är framme och vi hamnar i en lavin?

 1. Försök åka ur lavinen

Försök i den mån det är möjligt att åka ut ur lavinen. Här sätts vikten av att hitta säkra utvägar redan innan du åker på sin spets och förhoppningsvis har du redan lokaliserat eventuella säkra platser att ta sikte mot om olyckan är framme.

2. Skrik/ropa

Skrik och ropa! Det är viktigt att dina åkkamrater snabbt förstår att det går en lavin så att de kan följa dig med blicken och se vart du tar vägen. Det hjälper dem förhoppningsvis att hitta dig snabbare vid en eventuell kamraträddning. Det är därför viktigt att hela gruppen har koll på varandra när ni åker och att ni åker en och en på branta sluttningar. Och om det väl går en lavin, gasta och hojta för att varna och uppmärksamma dina kamrater.

3. Håll dig ovanför snötäcket

Om du inte lyckas åka ut ur lavinen är det viktigt att snabbt agera innan den ökar i fart och storlek. Målsättningen är att du ska hamna ovanför snötäcket med så stor del av kroppen som möjligt, eller bli så ytligt begravd som möjligt. Då ökar dina chanser att snabbt bli omhändertagen. Finns det träd, buskar som du kan ta tag i är det bra att göra det.

Har du en lavinryggsäck aktiverar du självklart den så fort det är möjligt, det kan vara svårt att få tag i handtaget när lavinen fått upp hög fart. När du har aktiverat lavinryggsäcken, försök att ta av dig skidor och stavar som annars fungerar som ankare och drar dig djupare ned i lavinen. Gör allt för att försöka hamna högt upp i lavinen!

4. Skydda dig mot våld

Är det en stor lavin och du känner att du inte längre kan påverka situationen, försök att skydda dig mot våldet som lavinen skapar. Rulla ihop i en boll och skydda huvud, armar, ben mot slag. Cirka 10-20 procent av dem som omkommer i laviner gör det pågrund av trauma mot kroppen, att man slår ihjäl sig helt enkelt.

5. Försök skapa en luftficka

Försök att hålla munnen fri från snö och om du kan skapa en luftficka kring munnen med hjälp av händerna så är det optimalt, det ökar dina chanser att överleva vid en eventuell begravning. Ju längre tid som du kan andas syre under snön desto större överlevnadschans har du.

Mer om laviner:

 

Text: Petter Elfsberg

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.