Det nya företaget som utvecklar Åre

Åre har många hemligheter. En av de sämst dolda är att kreativiteten fullkomligt svämmar över i byn. Företaget Stitch n Stones är ett tydligt bevis för detta.

Åre är inte bara hemort för allsköns säsongare och bergsivrare. Pulsen har på senare år moderniserats flera BPM mot en modern by även för företagare. Två av dragloken bakom denna utveckling heter Anna Nilsson och Emma Ruzicka. Deras varumärke Stitch n Stones syns på många personer i byn och nu även utanför Jämtland.

Deras kontor är en naturlig mötesplats och målsättningen att kombinera ett bra liv med företagande känns typisk för Åre som by.

Stitch n Stones är ett livsstilsvarumärke som bildades 2010. De kreativa tjejerna är mångsysslare av rang och både föreläser, spelar skivor och anordnar fester under deras företagsnamn. Trots detta känner de flesta till deras produkter som är av högsta snitt. Hållbart mode och och ett medvetet tänk genomsyrar allt de gör.

De lärde känna varandra när de säsongade i Sälen men företagsidéen skulle inte ta form förrän de pluggade produktutveckling ihop. Då skulle en enkel dragkedja visa vägen för de kommande sju åren.
– Vi skulle antingen göra en halkfri sula eller mössor. Vi brann lite mer för mössorna men ville såklart tillföra något eget. Vi sydde på en dragkedja där man kunde lägga in mönster. Vi ville att det skulle symbolisera en portal in till hjärnan, säger Anna Nilsson över en sprakig telefonlinje. Hon och Emma är påväg hem från ISPO där de har blivit inhyrda som DJ´s.

Efter succén med mössan som fortfarande är deras starkast lysande symbol, har varumärket Stitch n Stones skapat en mängd olika accessoarer. De allra flesta skapade av restmaterial.
– Den här gröna vågen och medvetenhet växer. Folk bryr sig mer och mer om hur produkterna görs och av vem. Då kan man vara villig att betala mer för det man köper vilket är en lovande trend. Bra att gå på långsiktiga trender så att man inte måste byta ut så fort.

Åres företag har tidigare mest varit aktiva inom turistnäringen. På senare år har dock en mängd olika företag med lite olika inriktningar dykt upp. Det märks att byn växer och utvecklas. Att vara företagare i Åre är något både Anna och Emma trivs fantastiskt bra med.
– Företagarstämningen är väldigt bra med en riktigt hjälpsam företagsanda i byn. Folk hjälper varandra och ställer upp för varandra och det är riktigt bra pepp.

Det bästa med att vara egen företagare tycker de är att se sina produkter på människor, men att kunna ta en dag på Skutan med snowboarden när tidsbristen inte är akut, är också en given fördel.

Deras kontor, ”Studion” är en given punkt för många av byns invånare. Systuga, kaffehål och kreativt näste dit alla är välkomna. Har ni inte möjlighet att besöka denna hybrid mellan arbetsplats och fik så hittar ni deras produkter på Åre Skidsport, WESC Östersund, Klädoteket i Göteborg och Skomakeri Ivarsdotter i Kiruna. Och självklart på stitchnstones.se.

– Sen poppar vi upp på lite olika ställen som Way out West, Designmarknad och Storsjöyran. Håll koll på instagram för att se var vi dyker upp, säger Anna Nilsson innan hon återgår till arbetet.

Stitch n Stones

Instagram: @stitchnstones
Hemsida: http://www.stitchnstones.se/

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.