Den spektakulära dagen vid Wildseeloder i Fieberbrunn

I vintras skedde det som många på Freeride World Tour väntat på. Mickael Bimboes gjorde äntligen det omöjliga och det som alla talat om sedan första deltävlingen i Fieberbrunn 2010, han hoppade över ravinen i nedre delen av facet och belönades med förstaplats i tävlingen.

Inte långt från Kitzbühel, granne med Saalbach i den östra delen av Tirol, återfinns sedan år 2010 det återkommande FWT-stoppet Fiebebrunn där tävlingsfacet går under namnet Wildseeloder. Här har vi tidigare kunnat beskåda både Kristofer Turdell och Lotten Rapp vinna sina respektive klasser. Inledningsvis ett brant face som sedan övergår i ett flackt parti som slutligen blir något brantare in mot mål.

I det sista, lite brantare, partiet återfinns också en ravin. En naturlig feature som bjuder in till tanken att med skidorna skutta över den. Långt ifrån omöjligt, men att under tävlingspress och efter att endast fått inspektera facet med kikare på avstånd ta sig an utmaningen kräver sin skidåkare.

Många har funderat på att göra det, men ingen har vågat testa fram tills i vinter. Som en blixt från klar himmel gjorde så fransosen Mickael Bimboes det spektakulära hoppet. Vi i publiken häpnade. Det såg inte ens svårt ut.

I samma tävling ställde vår friåkande storstjärna Kristofer Turdell ned ett åk där han återigen visade hur man ska ta sig an ett klurigt friåkningsface. Likt en katt smög han snabbt och säkert ned för den utmanande linjen. Åket var ett av de bättre under vintern men räckte bara till en andraplats. Bimboes skutt över ravinen vägde tyngre.

Överraskningarna tycktes aldrig sina den där dagen i mars. Under prisutdelningen efter avslutad tävling förkunnades att Kristofer stod som världsmästare, trots att en deltävling återstod på FWT cirkusen. En spektakulär dag blev precis ännu bättre för friåkningstokiga svenskar.

Om du själv vill testa att åka brant och smyga nedför klipprna likt Turdell eller skutta över ravinen som Bimboes hittar du tävlingsfacet Wildseeloder i Freerides offpistdatabas.

Åk Wildseeloder

 

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer