”– Det var skönt att få försöka någonting 118 gånger för omväxlings skull”

Jesper Tjäder har för vana att bli först i världen med nya trick som ingen vare sig har sett eller lyckats landa tidigare. I nya videon ”Unrailistic 2.0” pushar han sig själv och sporten ännu en liten bit framåt. Här är en kort intervju och resumé kring Tjäders framfart allt sedan den dubbla backflipen över gapet på Nine Knight 2014.

I fredags släpptes Jesper Tjäders nya film Unrailistic 2.0, som är en uppföljare till den första Unrailistic som han gjorde 2015.  Även den här gången bjuder slopestylespecialisten på nya trick i kombinationer av hopp och rails som ingen riktigt har sett förut. Men nu med ännu högre krav på sig själv och sin åkning än tidigare:
– Direkt efter den första Unrailistic 2015 kände jag att jag inte riktigt kom upp i den nivå jag ville. Sen dess har jag velat göra en till, säger Jesper Tjäder.

Resultatet är en video där 25-årige Tjäder radar upp tekniska trick. Bland dem världens första body slide to spin outdouble flip 900° double handplant och en 30 meter lång triple s to triple kink rail med 450° out.

Nya filmen Unrailistic 2

Sedan det internationella genomslaget för fem år sedan har Tjäder gjort sig känd som en kreativa skidåkare. En av sportens frontfigurer som lever för att flytta fram gränserna. Känd för att aldrig gå den enkla vägen.

I den första Unrailistic förverkligade han fantasifulla features som ingen sett i en skidpark förut. Udda features som studsmatta, ett rail med tvärstopp i änden och en trapets, i kombinationer med skräddarsydda rails och boxar. I sin egen drömpark satte han bland annat världens första double flip to rail och double flip out. Videon sågs av miljoner på Youtube och Facebook.

I uppföljaren Unrailistic 2.0 tar Jesper Tjäder delvis en ny inriktning, med mer fokus på teknisk åkning och att dra det sportliga till sitt yttersta. Under en månad med Åres skidpark helt för sig själv kunde han ge vingar till sina idéer:
– Man kan pusha sig själv att göra större hopp, snurra fler varv och bygga ännu mer spektakulära features. Att ta allting ett steg längre är fortfarande själva grunden för det här projektet. Men jag ville samtidigt inte göra samma sak som i Unrailistic bara för att folk gillade det. Den här gången ville jag utmana mig själv sportsligt och verkligen höja svårighetsgraden. Det är bara så sporten kan utvecklas, fortsätter Jesper Tjäder.

Borta är boxarna från den första filmen. Istället baseras de flesta features i Unrailistic 2.0 på oförlåtande rails. Trots svårare trick får Jesper Tjäder allt att se otroligt mjukt och kontrollerat ut, nästan enkelt. Men bakom de tekniska railtricken ligger mängder av försök. Som 118 försök innan han lyckades sätta den 30 meter långa triple s to triple kink 450° out:
– Det var skönt att få försöka någonting hundra gånger för omväxlings skull. I tävlingar får man två eller tre försök. Så det var kul att äntligen få lägga ner lite tid på det, avslutar Jesper Tjäder.

Jesper Tjäder nådde miljoner på Youtube när han 2014 gjorde en 55 meter lång dubbel bakåtvolt över en halfpipe på freestyletävlingen Nine Knights. En video som tål att ses igenom om du redan har gjort det, och ett måste för dig som inte sett den.

Jesper Tjäders dubbla backflip på Nine Knights 2014

Året efter charmade han en hel skidvärld när han släppte Unrailistic, en video där Tjäder satte trick som ingen tidigare hade gjort på features som han själv designat.

Jesper Tjäders ”Unrailistic” från 2015

I förrgår släpptes också en behind-the-scenes till den nya Unrailistic 2.0, som verkligen visar vilket slit och engagemang som ligger bakom ett sådant här projekt. Blod, nervös flickvän och mycket mer utlovas.

Bakom kulisserna på nya filmen Unrailistic 2.0

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.