Dspin 720

Dspin 720 är ett typiskt ”new school” trick som uppfanns av skidåkaren Mike Douglas när han och några kompisar tränade från ett vattenhopp. Mike gjorde den här konstiga, corkade spinnen, och alla undrade vad det var.

Någon sa att han gjorde en Rodeo, några menade att det var en sned Mistyflip. Hur som helst kom de i alla fall inte överens, så han fick döpa sitt trick själv. Han tog den första bokstaven i sitt efternamn Douglas, och Dspinen var född. Dspin kan göras på massor av olika sätt, man ser allt från halvcorkade 720:s till inverterade back fulls. Det alla strävar efter är att ligga helt horisontellt i luften. För att få in känslan i tricket bör man träna på trampolin eller i badhus. Man ska kunna riktigt bra 720:s, gärna corkade sådana, och bra backflips. Det fina med Dspin är att man inte behöver ett speciellt stort hopp för att komma runt. På filmen gör jag det i ett 7 meter långt bigjump, och kommer lätt runt.

1 Se till att upphoppet är brett och inte spårigt, en bra kick underlättar rotationen avsevärt. Som alltid gäller en mjuk landning. Kör in dig i hoppet med några kontrollerade 720:s.

2 När det är dags, ta mycket fart, stå brett innan hoppet och svinga dina armar som om du ska snurra för allt du är värd. Fokusera på uthoppet.

3 Sätt igång rotationen med armarna och kasta överkroppen ner mot tailarna. Kolla runt axeln hela tiden, annars bryts rotationen.

4 Var kylig och snurra på. Du kommer komma ner som en Lincoln Loop, sök efter landningen med blicken. Det är i det här skedet du kan bedöma om du ska sträcka ut eller krypa ihop för att komma ner rätt.

5 I början är det lätt hänt att tricket mest liknar en bakåtvolt med 360, men det är bara att gå upp igen och nöta in det. Nyckeln till en bra Dspin är att våga. Tvekar man går det inte.

Text: Jacob Wester

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.