”– Elan Ripstick-skidorna har blivit våra favoriter”

Familjen Nilsson-Burström vann tidigare i vinter vår tävling ”Elan Freeride Family” och fick komplett skidutrustning till samtliga familjemedlemmar. Nu har de åkt hela vintern på sina skidor från Elan, pjäxorna från Roxa och i skidkläderna från 2117. Här summerar de sina intryck efter skidsäsongen, för- och nackdelar med prylarna. 

Före jul sökte vi kandidater till ”Elan Freeride Family”, vilket skulle vara en familj som åkte skidor och ville hjälpa till att testa prylar från Elan, Roxa och 2117. Vann gjorde familjen Nilsson-Burström som är en skidintresserad liga med bas i Västerås och husvagn i den lilla skidorten Säfsen.

Nu har Lucas 8 år, Oscar 4 år, mamma Johanna på 44 år och pappa Fredrik som är 40 år åkt på prylarna som de vann hela vintern. Det är dags för en kort utvärdering.

Hur har ni upplevt skidorna från Elan, pjäxorna från Roxa och kläderna från 2117 i stort?
– Mycket bra. Otroligt nöjda med alla prylar. Visst finns det mindre saker man skulle önska var på ett annat sätt, men det är endast nån knapp här eller där och så. Men som sagt, otroligt nöjda och tacksamma för allt.

Hur och var har ni använt prylarna?
– Vi har åkt 3 helger och en vecka på sportlovet i Säfsen. Pappa Fredrik har också testat utrustningen i Bydalen och Åre under 5 dagar.

Vilken pryl har blivit Fredriks favorit och varför?
– Skidorna Elan Ripstick 96! Väldigt nöjd med hur de funkar i alla olika fören. Allt från isig pist och uppåkt slask till 30 cm ”pluffsnö”. En verkligen mångsidig skida som inte gör bort sig i nått före.

Vilken pryl har blivit Johannas favorit och varför?
– Skidorna, Elan Ripstick 88 W. Dom är väldigt härliga att åka med. För att nämna en av dom härliga känslorna var första åket när jag fick höra från Lucas ”Vänta på mig mamma!” som jag inte har hört på ett par år, men han var snabbt ikapp.

Vilken pryl har blivit Lucas favorit och varför?
– Skidorna. Dom var bra att hoppa med och dom var härliga. Dom gick bra att göra hockeystop med.

Vilken pryl har blivit Oscars favorit och varför?
– Skidorna. Jag älskar mina skidor. Att dom passar och är bra. Känns bra när jag åker.

Vad kan bli bättre med prylarna som ni har fått från Elan, Roxa och 2117?
– Generellt fungerar all utrustning väldigt bra. Vi har endast några små synpunkter som tex att det uppstår ett konstigt ljud från öronlapparna i hjälmen. Nått lager i lapparna fångar upp ljudet när man pratar och det vibrerar. Knapparna i barnens snölås på byxorna håller inte ihop och lossnar. Saknar en dragsko i midjan på skaljackan. Men som sagt, bara småsaker som inte gör någon större skillnad. Skidor och pjäxor är vi alla väldigt nöjda med.

Nu blir skidresan norrut under påsk till Klimpfjäll i norr inställd på grund av coronasituationen, hur känns detta?
– Ja, hela situationen med Corona har ju vänt världen upp och ner. Det känns tråkigt att behöva ställa in resan men samtidigt som det är det självklara valet. 

Vad siktar ni på nästa vinter?
– Nästa säsong lär det bli säsongscamping igen i Säfsen och nån eller några veckor i nån skidort där vi inte har husvagnen. Vi vill ju försöka ta igen lite av det vi inte kunnat göra i vinter pga snötillgång och den trista avslutningen!  


Fredriks recension av skidorna Elan Ripstick 96 (5/5)

Styrkor:
Mjukt före
Puder
Uppåkt slask

Svagheter:
Isigt underlag

Sammanfattning:
En klassisk all mountain med fokus lössnö.

Ripstick är en mångsidig skida med många olika styrkor.
Efter att ha testat den i alla möjliga fören från ishård pist till regnblött slask och 30 cm puder har jag inget annat än goda saker att säga om skidan.
På isigt underlag visar den sig inte från sin starkaste sidan. Skidans mjukhet gör att den upplevs ”fladdrig” trots att man driver på med ordentligt tryck, men samtidigt kanske det inte är här den ska prestera bäst.
Ge den dock bara något mjukare underlag och den blir lekfull och kvick. Uppåkt stökigt underlag är inga problem med mjuka knän.
Där den dock skiner och verkligen visar framfötterna är i lössnön. Kvick, lekfull och med gott flyt trots sin moderata midja för en puderskida. Den breda nosen, tapern och mjukheten skapar en skön surfkänsla.

Årsmodell: 2020
Åkstil: Pist/puder
Testad längd: 188 cm
Åkarens vikt: 93 kg
Åkarens längd: 193 cm
Betyg: 5/5


Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer