En halv miljon kronor ska få fler barn att åka skidor

Konceptet ”Fritids på snö” från Svenska Skidförbundet är ett av åtta projekt som nu beviljats stöd från Framåtfonden, ett initiativ från Riksidrottsförbundet och Svenska Spel. 500 000 kronor ska få barn att åka skidor och öka rörelseförståelsen.

Det finns många barn som inte har utomhusaktivitet som en naturlig del av sin vardag. Svenska Skidförbundet vill med konceptet ”Fritids på snö” ge fler barn förutsättning att bli mer fysiskt aktiva och hitta rörelseglädje. Förhoppningen är att väcka ett långvarigt intresse för aktivitet och en relation till skid- och snowboard-rörelsen:
– Det är viktigt att barn får uppleva glädjen i att röra på sig så att de kan finna ett långvarigt intresse att vara fysiskt aktiva. Tack vare Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Framåtfonden kan vi nu erbjuda en lekfull aktivitet till barn som kanske annars inte hade haft möjlighet att aktivera sig inom skid- och snowboard-idrott, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör på Svenska Skidförbundet.

Projektet bygger på en verksamhetsform som inte erbjudits inom Svenska Skidförbundet tidigare, men med hjälp av Framåtfonden kan ”Fritids på snö” inledas i utvalda lokala föreningar från september 2019. Under en månad kan fritidshem dagligen utöva skidåkning genom att erbjudas utrustning från Svenska Skidförbundets föreningar. För att skapa en trygg och lärorik aktivitet kommer fritidshemspersonal och elever på Barn- och fritidsprogrammet utbildas i pedagogik, snökunskap och rörelseförståelse av de lokala föreningarna.

Men vem är det som står för degen på 500 000 kronor då? Framåtfonden är ett initiativ från Svenska Spel och Riksidrottsförbundet som fördelar totalt 7 300 000 kronor per år.
– Framåtfonden är en viktig möjliggörare där specialidrottsförbund får ekonomiskt stöd för att testa nya idéer för att få fler i rörelse över hela landet. Tillsammans kan vi bidra till ökad rörelseförståelse och att fler, oavsett ålder, hittar glädjen och gemenskapen i idrottsrörelsen, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

Gemensamt för alla projektidéer är att de länkar samman traditionell idrott med nya idéer och tillvägagångssätt, något som är en viktig aspekt enligt forskaren Daniel Berglind:
– En framgångsfaktor för att påverka folkhälsan positivt är att erbjuda fysisk aktivitet som inte bara innefattar de traditionella aktiviteterna vi har idag. Det gläder mig därför att många av projekten som blivit beviljade pengar har en intressant ingång som förhoppningsvis kan tilltala fler än de redan idag fysiskt aktiva, säger Daniel Berglind, PhD forskare Karolinska Institutet och jurymedlem i Framåtfonden.

Andra förbund som får pengar till sina projekt denna vända är bland andra  Svenska Budo & Kampsportsförbundet, Svenska Bilsportförbundet  Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet,  Svenska Simförbundet.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.