En omtyckt världsmästare

Leo Slemett är 23-åringen som förra veckan tog hem totalsegern på Freeride World Tour 2017. Det är därmed franskt överst i herrar skidor för andra året i rad. Men Leo från Chamonix beundrar svenska åkarna Reine Barkered och Kristofer Turdell. 

Leo Slemett är dryga veckan gammal vinnare av Freeride World Tour 2017 (FWT). Med sin andraplats i förra måndagens Xtreme Verbier säkrade han förstaplatsen i den sammanlagda rankingen och avslutade sin världstourssäsong på bästa tänkbara sätt. Fransmannen har precis hunnit vända hemma i Chamonix och är på resande fot, på väg till nästa projekt, när Freeride får chansen att prata med honom om både det som precis har hänt,  men också vad som är på gång runt hörnet.

Hur känner du kring det som precis har skett? Bäst på Freeride World Tour 2017!
– Jag känner mig nöjd. Det var en tuff tävling i Verbier förra måndagen, men jag är nöjd med resultatet och glad över totalsegern. 

Var befinner du dig just nu?
– Just nu är vi i Schweiz för att hämta upp Samuel Anthamatten, efter det ska vi till Milano för att flyga till Georgien och filma i två veckor.

Vad ska ni filma?
– Vi har ett projekt på gång i Georgien med Samuel. Det vi ska göra nu är första delen i projektet. Den här gången ska vi filma friåkning, sedan åker vi tillbaka hem. Därefter blir det en vända till Stora Kaukasus och Georgien i slutet på maj för att göra en first descent på Mount Ushba som är 4 700 meter högt.

Vad är den slutliga planen med projektet?
– Huvudmålet är att göra first descent på Mount Ushba, ingen har åkt från toppen till botten av berget tidigare så tanken är att bli först med det. Det finns inget datum satt för premiären av filmen än, men vi har en bra plan så vi hoppas kunna genomföra projektet så som vi vill.

Hur har de senaste dagarna varit?
– De har varit hektiska! Jag har packat och förberett inför resan österut. Annars har det varit bra, jag har spendera tid med både familj och vänner i Chamonix, samtidigt som jag har försökt att ta det lugnt.

Hur skulle du summera din FWT säsong?
– Det har varit en bra säsong, det har varit kul att få tävla med Reine (Barkered) och Kristofer (Turdell).

Vad tror du är anledningen till att du vann FWT just i år? Det var din
– Oh, ingen aning. Jag har bara försökt åka skidor och göra det så bra som möjligt, men samtidigt ha så kul som möjligt. Det har varit viktigast.

Leo, som i år gjorde sin tredje säsong på Freeride World Tour, har en bakgrund som freestylesåkare och visar upp delar av sin trickpåse under de freeridetävlingar vi har sett honom köra i vinter. Med en lekfull och smidig åkstil kombinerar han både freeride och freestyle genom att åka kluriga linjer och samtidigt sätta luriga trick.

Har du funderat på om, och i sådana fall hur, du vill utveckla dig som skidåkare
– Nej, jag har ingen plan på att förändra mig som skidåkare. Jag vill arbeta med min skidåkning och utveckla den som den är.

Hur tror du sporten kommer utvecklas kommande år?
– Utvecklingen är redan igång, men det är bra med åkare på touren som Reine och Kristofer. Båda är riktigt duktiga big mountain-åkare. Det är viktigt med tekniskt duktiga åkare i toppen, som verkligen vet hur man åker skidor. Det är enklare att hoppa klippor än att åka bra skidor. Därför är det viktigt att det fortfarande finns bra skidåkare på touren och inte bara åkare som droppar 20-meters klippor, men inte kan åka skidor mellan klipporna. Jag tittar mycket på Reine och hur han åker, får man ihop både bra åkning med stora klippdropp är det episkt.

Vad har du att säga om Reines åk i Verbier?
– Det var ett komplett åk. All respekt till honom för att han gjorde ett så fulländat åk.

Vem kommer vara den tuffaste konkurrenten på touren nästa år?
– Jag tror att schweizaren Yann Rausis, som slutade fyra totalt i år, kommer att vara tuff, han kommer leverera bra skidåkning nästa vinter.

Varför just Yann?
– Han gör kreativa linjeval och jag tror att han kommer att åka bra skidor.

Yann Rausis var rooike på Touren den gångna säsongen, men har lämnat ett starkt avtryck med sin fjärdeplats i årets FWT. Schweizaren Rausis är ett namn att lägga på minnet inför kommande säsong.

Hur är det att tävla som en freerider, är du ensam hela tiden eller har du ett team runt omkring dig?
– Jag har ett litet team, den enda som ingår i mitt team är min coach från Chamonix. Han följer mig hela tiden, men fler än så är det inte.

Hur skulle du beskriva ditt liv som skidåkare?
– Det är mitt sätt att leva. Jag gillar adrenalin och att resa och det är mitt val. Mina flesta vänner studerar, men jag gillar fortfarande att umgås med dem. Det är viktigt att inte enbart umgås med skidåkare, du behöver umgås med andra vänner också. Jag gillar att vara skidåkare, att resa och träffa originella människor, men det är viktigt att behålla fötterna på jorden. Vem vet, du kan skada knät riktigt illa när som helst och då är allt över.

Har du några planer på att åka till Sverige för att åka skidor framöver?
– Det hade varit superkul att får åka med Kristofer, men det kommer bli svårt att hinna med det i år. Får se vad som händer när jag kommer tillbaka från Georgien, rundar Leo av vårt vårt samtal med.

23-åringen från Chamonix har i år visat att han hör hemma i toppskiktet av Freeride World Tour med en stabil och bra åkning. Ödmjuk i sin framtoning och med en inställning till skidåkning som lyfter fram glädjen i sporten är Leo en omtyckt åkare på FWT.

Leo Slemmets silveråk finalen FWT Xtreme Verbier 2017

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
  • Gilla2   Kommentera
  • Bra artikel? Mer av detta? Freeride prioriterar innehåll efter vad ni som läsare vill se på sajten. Sprid och dela med dina vänner så ökar chanserna för fler liknande artiklar!
  • KATEGORIER: ,
  • TAGGAR: , ,