Engelbergs fem bästa offpiståk enligt Mattias Hargin

”Schwengelberg” ligger många svenska skidåkare varmt om hjärtat. En vars muskelpump dunkar lite extra för Engelberg i Schweiz är Mattias Hargin som haft alporten som ett andra hem det senaste decenniet. Här är fem av hans absoluta favorit offpiståk på mäktiga skidberget Titlis. 

Schlechtismatt

– Ett av Engelbergs mest lekfulla åk som även har många möjligheter och varianter. Ett av få åk på Titlis som även funkar vid lite sämre sikt, då buskar och mindre rännor hjälper till med referenserna. Det blir snabbt uppåkt då det ligger lätttillgängligt, men med lite kreativitet och öppna ögonen så brukar man kunna hitta fina orörda linjer också någon dag efter snöfall.

Steinberg

– För mig skulle jag säga att Steinberg är en stor anledning till varför Engelberg är så pass bra, och det åket är min solklara favorit. Här har vi nog en liten vattendelare då många skulle vilja lägga sin röst på Laub. Frågar du locals, så blir det nog ganska 50/50 på den. I vilket fall som helst, Steinberg är åket från toppen rakt under Engelbergs stolthet ”Titlis Rotair”, världens första roterande lift. Du har 1200 fallhöjdsmeter med en hel del olika linjevall och möjligheter längs vägen, falllinjen och området som kallas playground är nog där du får mest ut av åket. På första tredjedelen så har du glaciär under fötterna, så om man sett Steinberg innan säsongens första snöfall så får man stor respekt och förstår att det krävs att du har kolla på din väg för att ta dig säkert ner mellan glaciärsprickorna.


Tävling

– Vinn skidresa till Engelberg & skidkläder från Helly Hansen

>> Länk till tävlingen <<<


Galtiberg

– Ett sjukt stort och mäktigt åk med sina 2000 fallhöjdsmeter från toppen av Titlis hela vägen ner till dalgången, där du sedan måste ta taxi eller buss tillbaka till byn eller liften om du ska upp på berget igen. Att avsluta en fin puderdag med ett åk i Galtiberg, smiska ut det sista ur benen är svårslaget. Ytorna är enorma så det finns ofta orörd snö kvar, så jag känner sällan stressen att börja här. Detta är dock ett åk som jag kör mer sällan, jag har respekt för de stora ytorna och allt som är runt omkring mig när jag är i åket. Vid rätt förhållanden kommer du dock inte bli besviken.

Wendenlücke

– När det inte snöat på en två dagar älskar jag dra på hudarna och tura upp till Wendenlücke toppen. Åkmässigt så räcker det att stanna 1-200 fallhöjd meter från toppen, på en längre skrå når du dom flesta linjer och möjliga åk och om du inte slarvat med sommarträningen kommer du få stor utdelning och du orkar tura upp mer än en gång. Finns så mkt yta och varianter att ta dig ner på. Till toppen går du när snön är sämre och du mer vill ha träningen eller bara njuta av en kaffe med svårutalagen utsikt på toppen.

Sulz – Mellan

– På Jochpass sidan finns ju Sulz området, som du kan dela upp i Stora, mellan eller lilla. Alla är fina och roliga åk. Ett åk som dock blir väldigt roligt är mellan Sulz, lekfull åkning med mycket roliga features, den ena plattare än den andra, men det händer verkligen mycket hela tiden. Från toppen av Jochstock hela vägen ner till sjön. Avslutningen på mellan är många, men min favorit är lilla ”Alaska facet”, dock sluffar den alltid ut, så den linje räcker bara för en. Jag hoppas ni inte hinner före mig.

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.