Mattias Hargin satsar på friåkning

Mattias Hargin har lagt raceskidorna på hyllan och kommer framöver att satsa på en karriär inom friåkning där säkerhet, tillit och kunskap kommer att vara högst prioriterat för den forna alpina världscupstjärnan.

– Tack för allt!
Orden från målområdet under alpina VM i Åre förra vintern ekade hos en hel skidnation. ”Tack för allt!”… vad menade han egentligen?

Med denna tydliga hint begav sig Mattias Hargin ned till Engelberg kort efter uttalandet för att njuta av flera veckors friåkning samt för att låta beslutet sjunka in. Resultaten och prestationerna hade inte gått den väg som han ville och efter världscupavslutningen i Andorra samma år stod det klart att det var inte bara var tomma ord av besvikelse som uttalats i Åre.

Så med tre VM-medaljer, sju individuella pallplatser och en seger i Kitzbühel så avslutade Mattias Hargin förra vintern sin alpina karriär. Totalt har han hunnit med imponerande femton år på världscupen.
– Beslutet var inte alls självklart och det var mycket tvivel som uppstod. Jag presterade inte längre på den nivå som jag ville och började fundera på om det kanske var dags att göra något annat? Det var något som växte fram och tillslut blev beslutet tydligt för mig.

Men att lägga skidorna på hyllan för gott har aldrig varit något alternativ. I framtiden är det friåkning som gäller även om Mattias är tydlig med att han inte slutade tävla för att satsa på åkning bortanför portarna och pisterna:  
– Jag gillar ju fortfarande att åka skidor, men jag slutade inte med racing för att satsa på friåkning, den övergången blev naturlig.

Att Mattias Hargin är en passionerad och extremt kompetent skidåkare oavsett underlag råder det inga tvivel om. Redan 2012 tvålade han till åkare som Reine Barkered, Kristofer Turdell och Olle Regnér under NM i Riksgränsen och slutade på en imponerande andraplats bakom Wille Lindberg. Men framtida friåkningstävlingar lär troligtvis få klara sig utan Mattias Hargin, åtminstone ett tag till. Fokus bland bergen läggs just nu istället vid säkerhet, kunskap och tillit:
– Att kunna lita på sin omgivning och sin utrustning är högst relevant och lika viktigt som kunskapen kring hur utrustningen faktiskt fungerar.

”Livet lekte, vi hade precis gift oss och det kunde inte vara så mycket bättre. Plötsligt kastades allt omkull när Matilda dog.”

Mattias har själv en djup och tragisk historia i ryggsäcken, då hans fru Matilda Rapaport omkom till följderna av en lavin under en filminspelning i Chile sommaren 2016, endast 30 år gammal. Något som kastade omkull hela hans värld och som har inneburit ett omfattande mentalt arbete som han fortfarande bär med sig:
– Vi var mitt i våra karriärer, livet lekte, vi hade precis gift oss och det kunde inte vara så mycket bättre. Plötsligt kastades allt omkull, det var en extrem utmaning och någonting helt nytt som jag utsattes för. Åren efter olyckan har inneburit väldigt mycket arbete men jag kände ganska snabbt att skidåkning är någonting jag vill och måste fortsätta med, det är det som jag har brunnit för i hela mitt liv.

Matildas bortgång är givetvis något som Mattias Hargin tagit med sig ut bland bergen och det har varit ett tidskrävande arbete att bygga upp en trygghet i de utsatta miljöer som han vistas i:
– Det har blivit laddat och det tog ett tag att hitta självförtroendet i den miljön igen. Självklart bär jag fortfarande med mig det som har hänt på något sätt, men med åren som har gått så upplever jag en större trygghet på berget.

”Jag har ingen tydlig målsättning med friåkningen på samma sätt som när jag tävlade utan ambitionen ligger mer på att upptäcka, uppleva nya platser och att kunna fortsätta åka skidor.”

Under åren med landslaget har Mattias Hargin blivit van med ett hektiskt tempo och schemalagda säsonger. Och även om Mattias uppenbarligen gillar att ha en inrutad kalender så är målsättningen inte glasklar och det är framför allt jakten på upplevelser och nya platser som hägrar.
Jag gillar att ha det uppstyrt… haha. Men det är skönt att ha möjligheten att skapa sin egen agenda. Jag har ingen tydlig målsättning med friåkningen på samma sätt som när jag tävlade alpint, utan ambitionen ligger mer på att upptäcka och uppleva nya platser och att kunna fortsätta åka skidor. Jag är min egen produkt och det är mycket jobb med mina samarbetspartners.

En av Mattias främsta samarbetspartners är Helly Hansen där han sedan flera år tillbaka är en stark ambassadör. Helly Hansen har ett stort fokus på säkerhet och ärlighet kring hur deras professionella ambassadörer tänker kring ämnet.

Mattias Hargins kreativa arbete går helt i linje med detta och han driver exempelvis stiftelsen MM Rapaport Hargin Foundation som verkar för säkrare skidåkning. Nyligen arrangerade stiftelsen eventet ”Pop Your Airbag” där hundratals personer samlades och drog i handtaget på sina ABS-ryggsäckar samtidigt för att faktiskt få uppleva hur det känns på riktigt.
– Jag tycker att det är viktigt att inte bara köpa en ryggsäck att ha i bergen, du måste också uppleva hur den faktiskt fungerar när du verkligen behöver använda den. Detta gäller inte bara ryggsäckar utan all utrustning du använder på berget. Du måste träna på att använda utrustningen på rätt sätt.

Tillsammans med Helly Hansen besökte Mattias Chamonix för inspelningen av filmen ”Tested by the Mountains”. En film som lyfter vikten av rätt utrustning och rätt kunskap när du vistas bland bergen. Under inspelningen utsattes samtliga inblandade för stora utmaningar i form av klättringar, sprängning av laviner och håriga passager:
– Det var i slutet av förra säsongen vi spelade in den. Det var Chamonix-pistören Johann Vienney och lokala friåkningshjälten Aurélien Ducroz som tog täten när vi utgick från hyttan i Argentière. Alpina åkaren Erin Mielzynski, samt friåkaren Marcus Caston var också med. En liten eklektisk skara helt enkelt, med olika bakgrunder! 

”Fokus låg på rätt saker och jag kände verkligen tillit till gruppen under inspelningen.”

Filmen lyfter förmågan att kunna lite på sin utrustning och de personer som finns runt omkring en, något som Mattias bekräftar vad gäller filminspelningen i Chamonix. Men förutsättningarna var speciella.
– Jag vill vara omgiven av folk jag känner när jag vistas i en utsatt miljö, det gjorde jag inte den här gången, det var speciellt  Men jag visste att gruppen bestod av professionella och duktiga personer och vi hade två bergsguider med oss som kände till området otroligt bra. Fokus låg på rätt saker och jag kände verkligen tillit till gruppen under inspelningen.

Mattias Hargin och Helly Hansens film från Chamonix

Säkerhet och tillit till sin omgivning och sin utrustning är återkommande punkter som Mattias gärna belyser. Och detta tydliggör varför han väljer att samarbete med Helly Hansen vars motto är just ”Trusted by Professionals”. Många bergsguider och verksamma inom skidanläggningar väljer också Helly Hansens produkter som består av allt från ryggsäckar och väskor till funktionella kläder för att visats i utsatta miljöer.

En produkt som underlättar vardagen på berget samtidigt som den kan vara livsavgörande är Helly Hansens Life-Pocket. En isolerad ficka som är försedd med ett membran vilket gör att kyla och fukt effektivt hålls borta, som är avgörande för telefonens batteritid och hållbarhet. Life Pocket finns både integrerad i Helly Hansens-jackor och som extern ficka. Denna lilla, men ack så smarta lösning imponerar på Mattias.
 –Det är en jäkligt bra grej! Telefonen vill du ha tillgänglig på berget, inte bara när du instagramar… haha. Det finns en viktig tanke bakom detta. En annan rolig, men också viktig funktion är den oranga stripen som finns på Helly Hansens kläder, den gör att du syns bättre i dålig sikt och väder.

Att Mattias Hargin tar säkerhet och kunskap på största allvar råder det inga tvivel om. Tidigt under denna säsong besökte han tillsammans med några vänner Engelberg för en tredagars utbildning där fokus bland annat låg på att vistas i glaciärterräng, lavinsök, repelering och klättring.
  Dagarna i Engelberg var upplagda som en skräddarsydd clinic och var riktigt lärorika och roliga. Stora delar av Engelberg är glaciär så vi fokuserade en del på den terrängen. Vi gick också in på beteenden på berget, planering samt tankar och funderingar kring lavinprognoser. Sista delen bestod av rep och klättring för att öka kunskapen kring detta om en sådan situation skulle uppstå.

Mattias Hargin framhäver också hur viktigt det allmänna tankesättet i en grupp på berget kan vara. Planering och beteende är viktiga och ibland avgörande faktorer som Mattias avslutningsvis sätter ord på.
– Låt dig inte ryckas med. Tänk efter själv och fundera, vart finns riskerna? Den lilla tanken och medvetenheten kan vara avgörande.

Vill du följa Mattias Hargin i vinter så kika på hans sociala medier på Instagram och TouTube eller hans klassiska webbsida där han, lite mot strömmen, fortfarande skriver en bra, traditionell blogg.

Redan nu i november 2019 tajmade Hargin Engelbergs första snöstorm

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.