Ny lavinundersökning och DU behövs

Freeride.se och Fjällsäkerhetsrådet gör nu en ny lavinundersökning. Avsätt tio minuter och besvara enkäten om offpiståkning och lavinsäkerhet och var på så vis delaktig i den fortsatta strävan efter säkra, härliga vinterupplevelser i bergen.

Fjällsäkerhetsrådet genomför för tredje gången en studie tillsammans med Freeride.se om offpiståkning och lavinsäkerhet.

Vi vet alla att det varje vinter inträffar lavinolyckor med svenska åkare. En viktig del i arbetet med att minska dessa olyckor är att lyssna till er åkare. Just dina erfarenheter är viktiga.

Om undersökningen

Frågorna tar högst 10 minuter att besvara. Dina svar är helt anonyma. Känn dig därför trygg med att du kan svara helt ärligt på alla frågor, även om de kan kännas känsliga. Det är viktigt att frågorna besvaras utifrån dina nuvarande kunskaper, så ta inte hjälp av en kompis eller sök inte upp svaret om du känner dig osäker.

Tredje gången som lavinundersökningen görs

Freeride och Fjällsäkerhetsrådet har tidigare gjort liknande enkätundersökning två gånger. Svarsfrekvensen har varit riktigt bra.

När den första undersökningen gjordes 2013 var det en faktor som bidrog till att bland annat den nationella tjänsten lavinprognoser.se nu finns tillgänglig för alla oss som älskar skidåkning, snö, toppturer och svenska fjällvärlden, och vill njuta av detta på ett informerat och säkert sätt.
– Lavinprognostjänsten är nu inne på sitt 5 år vilket är både bra och kul, säger Per-Olov Wikberg som är nationell samordnare för fjällsäkerhetsarbetet i Sverige.

Vad är meningen med att nu gör en ny undersökning?
– Ett syfte med denna nya undersökning är att följa upp de senaste enkäterna 2013 och 2017 för att kunna se om svenska offpiståkare har förändrat sina attityder till risk och om det är andra trender som vi kan se utvecklas. Vi hoppas och tror att läsarna på Freeride.se lägger några minuter och hjälper oss med detta, avslutar Per-Olov.

Resultaten från studien kommer du att kunna läsa om på Freeride.se. De kommer också att användas i Fjällsäkerhetsrådets arbete med att utveckla den svenska lavinsäkerheten.

Vill du ta del av de två tidigare rapporterna så hittar du dem här: 2017 och 2013.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.