Flopp eller revolution: alger i skidor

Amerikanska skidmärket WNDR Alpine (uttalas wonder alpine) släppte nyligen sin nya pudermodell Reason 120. Puderskidor är vi bekanta med sedan tidigare, vad som är nytt är konstruktionsmaterialen där alger och biobaserade material har fått ta mer plats än traditionellt vid skidtillverkning.

WNDR Alpine (läs wonder alpine) sparkade igång för ett par år sedan och släppte sin första modell Intention 110 med bland andra Pep Fujas vid rodret i företaget. Förra vintern kompletterades line up:en med en 100-midja och i somras kom puderlaggen Reason med 120 mm under pjäxsulorna.

Så en puderskida som är konstruerad med alger med en teknik som går under namnet Algal Tech. En genialisk innovation eller ett desperat försök att sticka ut från mängden? Gränsen kan förstås vara hårfin, men vi ska åtminstone försöka skrapa lite på ytan på denna saltstänkta alg-skida.

Reason 120 är, precis som WNDR Alpine’s övriga skidor, konstruerad med deras egna Algal Core. Denna kärna är tillverkad med en blandning av asp och alg-polyuretan (polyuretan, PUR, är ett samlingsnamn för ett stort antal plastmaterial med varierade egenskaper). Företagets egna polyuretan tillverkad av alger innehåller 41,58 procent biobaserat kol vilket givetvis är något de stoltserar med.

Skidans sidewalls är uppdaterade gentemot föregående modeller och ska nu vara ännu starkare och innehåller 67,89 procent biobaserat material till skillnad från materialet i förra årets sidewalls som innehöll knappt sextio procent. Dessa är också konstruerade med en typ av alg-plast som WNDR valt att kalla Algal Sidewall, som också är en alg-polyuretan som implementeras som vätska utanpå kärnan.

Algerna odlas i jäsningstankar i Alameda, Kalifornien och förädlas och utvecklas därefter till oljor av företagets egna biologer, forskare, produktutvecklare och atleter i laboratoriet som är beläget i mormonernas huvudstad Salt Lake City, där skidorter som Alta och Snowbird ligger nära.

Denna process gör det möjligt för WNDR Alpine att utveckla nya material speciellt anpassade för skidåkning, och då i synnerhet friåkning, utan att vara beroende av petroleum (råolja) som traditionellt används i denna typ av plastmaterial. Därav den käcka taglinen fritt översatt till svenska: Alger in, petroleum ut.

I en värld där hållbar utveckling är av största värde så är detta förstås ett välkommet inslag. Hur mycket miljövänligare detta blir i en livscykelanalys är dock lite oklart, men troligen är det ett gott initiativ i strävan mot en mer hållbar skidindustri.

Nåväl, vi zoomar ut från alla kemiska beteckningar och tittar lite närmare på vad WNDR Alpine – Reason 120 är för typ av skida på klassiskt manér. Som namnet skvallrar om så är detta en riktigt bred skida anpassad för skidåkning offpist.

Ett intressant faktum är Reason 120 (och alla andra modeller från WNDR) finns i två olika rockerprofiler – traditionellt spann under foten med tip och tailrocker eller fullrocker.

Svängradien på denna skida är relativt snäv för en så pass bred modell och mäter 20,5 meter på längden 184 centimeter. Vikten för samma längd ligger 2080 gram per skida. Enligt WNDR Alpine så ska deras egna kärna Algal Core ha dämpande egenskaper samtidigt som den är lätt men stabil, skidfloskler så det skriker om det, men vi på freeride.se hoppas förstås på att vi får chansen att testa denna alg-skida i vinter så att vi kan ge er läsare ett ärligt omdöme, samtidigt som vi kan jämföra den med övriga plankor som vi har åkt i vårt skidtest 2022. Tills dess får detta helt enkelt vara en spännande skida från ett spännande företag som är värd att hålla ögonen på i framtiden.

Specifiktioner Reason 120:

  • Längder: 170 | 177 | 184 | 191cm
  • Mått: 147-120-138mm
  • Radie: 16m@170cm | 18.5m@177 cm | 20.5m@184cm | 22m@191cm
  • Vikt (per skida): 2080 gram@184 cm
  • Flex: Medium
  • Rockerprofil: Rocker-Spann-Rocker | Fullrocker
  • Pris: cirka 7000 kr (699 dollar  för skidorna och 100 dollar i frakt ink. tull och moms till övriga världen.
  • Läs mer på wndr-alpine.com
Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.