Första svenskarna att klara Seven Summit

Olof Sundström, 26 och Martin Letzter, 25, besteg under söndagen Mt. Vinston på Antarktis, det sista berget i deras Seven Summit-klättring. I och med att de tog sig ned för berget på skidor har de satt svenskt rekord och världsrekord på samma gång.

Martin på toppen av Mt. Vinston  (ok, halva Martin pga satellittelefon strul)
Martin på toppen av Mt. Vinston (ok, halva Martin pga satellittelefon strul)

Att bestiga Seven Summit – de högsta bergen på var och en av jordens sju kontinenter – är de flesta klättrares dröm. Många har försökt, få har lyckats. Fram till i dag har dock ingen tagit sig ned för de sju topparna i Seven Summit på skidor.

Olof Sundström och Martin Letzter.
Olof Sundström och Martin Letzter.

När Olof Sundström och Martin Letzter, som gjort sina expeditioner utan guider och yttre uppbackning kom ner till baslägret, tidigt i morse svensk tid, var lyckan stor.
–Vi är både trötta men glädjen över rekordet gör oss samtidigt pigga, säger Martin Letzter viasatellittelefon. Efter mycket möda tog vi oss ner till baslägret. Det är väldigt kallt här även när solen är framme.

Skidfärden ned för det 4892 meter höga Mt. Vinson gick över förväntan. De båda äventyrarna var spända men slappnade av när de märkte att skidåkningen fungerade trots den extrema kylan.

Båda är rutinerade äventyrare. I våras besteg de Mt. Everest från den tekniska nordsidan och blev första svenskar att åka skidor ner från toppen av världens högsta berg. När de inte är ute på äventyr studerar de, Olof Sundström i Lund och Martin Letzter i Stockholm.
De räknar med att vara tillbaka i Sverige den 14 december.

Fakta: Seven Summits
Seven Summits är världens mest kända klättringsprojekt. Där ingår:
Europa: Mt. Elbrus, 5642m (Mars 2003)
Nordamerika: Denali, 6193m (Juli 2003)
Sydamerika: Aconcagua, 6962m (Januari 2004)
Australien: Mt. Kosciuszko, 2229m (Juli 2005)
Afrika: Kilimanjaro, 5895m (September 2005)
Asien: Mt. Everest, 8850m (Maj 2006)
Antarktis: Mt. Vinson, 4892m (November 2006)
Text: Redaktionen
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
  • Gilla0   Kommentera
  • Bra artikel? Mer av detta? Freeride prioriterar innehåll efter vad ni som läsare vill se på sajten. Sprid och dela med dina vänner så ökar chanserna för fler liknande artiklar!
  • Dela på Facebook Tweeta
  • KATEGORIER: