Grepp i gräset nedför Hammarbybacken i Stockholm

Gräset är bokstavligen talat grönare på Hammarbybacken sedan 9000 kvadratmeter täckts med en knallgrön plastmatta för sommarskidåkning. Freeride var där tillsammans med flera andra nyfikna skidåkare för att med egna ögon och skidor se och pröva hur det känns att åka på konstgräs.

Onsdag 7 september. Solen strålade starkt och stockholmarna satt uppradade på uteserveringarna och sippade på sina koppar med kaffe medan de sög ut det sista av sommarsolen. Jag däremot, jag satt hemma och undrade vad tusan man har på sig när man ska åka skidor i 17 graders värme på en plastmatta. Det är bara timmar kvar tills Sveriges första moderna alpina skidarena av konstgräs invigs på Hammarbybacken.

Hammarbybackens skidhistoria börjar redan år 1919 då en hoppbacke invigdes och år 1990 öppnade den första skidanläggningen. Denna onsdag skrevs ny historia när Hammarbybacken blev först i Sverige med sommarskidåkning på konstgräs.

Efter att jag gått av tvärbanan vid Sickla kaj svängde jag runt hörnet på Max och behövde inte ta många steg förrän jag såg hur ankarliften var i full gång med att mata upp lift efter lift. Suget efter skidåkning växte för varje ankarlift som åkte förbi.

”Några körde full skidutstyrsel medan andra hade jeans, kostymbyxor eller shorts på sig.”

Väl framme vid backen såg jag ett glatt gäng komma åkandes nedför en knallgrön plastmatta med ett vattenmoln efter sig. Och det där med vad man ska ha på sig, ja det visade sig att man kan ha lite vad som helst. Några körde full skidutstyrsel medan andra hade jeans, kostymbyxor eller shorts på sig.

Så var det äntligen min tur att kliva ut på gräsplanen, eller ja, skidbacken. Pjäxorna var knäppta, hjälmen var på och skidorna gled otroligt nog med mig upp för liften. Jag var inte ensam om att vara lite osäker på underlaget men de skeptiska minerna ersattes snabbt av leenden, vilken märklig och rolig känsla det var på samma gång.

Även de människor som inte släpat med sig laggen denna soliga sensommardag verkade roade av att se människor komma carvandes nedför gräsbacken. Det de stannade för att kolla på kanske går att jämföra med första gången man såg ett flygplan flyga. Det ska inte gå tänker man – men det gör det, fascinerande att se.

Den artificiella gräsmattan ska efterlikna känslan av att åka på snö. Materialet är delvis gjort på återvunnen plast och har en beräknad livslängd på cirka 15 till 20 år.

För att verkligen sätta gräset på prov och se vad det går för var den svenska alpina landslagsåkaren Kristoffer Jakobsen där, iklädd shorts. Jakobsen var glatt överraskad av underlaget.
– Det var bra grepp i gräset och man får till normala svängar. Det är mycket närmare riktig snö än vad jag trodde man skulle komma.

Och det var mycket riktigt bra grepp i gräset. Det kändes ungefär som att åka i en nypistad pist, men utan det karaktäristiska räfflande ljudet under skidorna. Plastgräset var hårdare än vad jag hade förväntat mig. Jag hade föreställt mig att det skulle vara som konstgräset på en fotbollsplan men det här gräset sjönk man inte ned i.

”Det kändes ungefär som att åka i en nypistad pist, men utan det karaktäristiska räfflande ljudet under skidorna.”

Det naturliga gräset växte mer eller mindre på olika ställen vilket påverkade farten, men överlag var det en jämn pist som följde den naturligt kuperade formen av Hammarbybacken.

Rätt som det var fick man sig en dusch när bevattningen av gräset satte igång, ungefär som på en golfbana. Lite överraskande första gången man träffades av en stråle men jag tog tacksamt emot duschen när den kom. Det var ju trots allt 17 grader och strålande sol och jag hade en svart fleecetröja på mig.

Första åket var, om sanningen ska fram, lite skakigt. De som hade hunnit med några åk innan berättade att de första två åken kändes lite konstiga även för dem – för att det blir som en krock i huvudet, men att det sedan kändes lättare för varje åk.

Och visst blev det en krock i huvudet. Men det var också på sätt och vis tjusningen med det hela. Själva logiken att man bara kan åka utförsåkning på snö kastades omkull och man fick på nytt utmana sina gränser och övervinna sina tvivel.

Apropå att kastas omkull – jag var nyfiken på hur det känns att ramla på konstgräset. I farten hann jag fråga en snowboardåkare hur det kändes att ramla och han svarade att det var ”mjukare än is” men det ”brände i rumpan och på händerna”. Så shortsen som Jakobsen valde kanske inte är att rekommendera för den som är rädd för lite eld i baken.

I backen och i liften upp pratade jag med lite olika människor som också hade plockat fram skidorna och spänt på sig pjäxorna. En av dem var Helene Wallin som jobbar för SkiStar. Hon berättade att hon tyckte att det var enklare att åka på konstgräset än vad hon hade trott och tror att powerwalken kan ha fått en ny konkurrent.
– Jag tror det här kan bli ett sätt att vara ute och röra sig på i Stockholm. Precis som att man tar en promenad kan man dra några snabba åk, sa Helene med ett brett leende.

Tobias Dahlén fick jag dela ankarlift med några gånger och han berättade att det först kändes konstigt att åka på gräs men att det var en otroligt cool känsla.
– Jag tycker att det är ett fint komplement till vintern. Det ersätter visserligen inte snö men det ger fler människor möjlighet att åka skidor och det är kul, säger Tobias medan han blickar ut över Hammarbybacken.

Dagen började gå mot sitt slut och det som återstod innan jag åkte hem igen från Hammarbybacken var att packa in mina torra pjäxor och skidor i fodralen igen, en ny upplevelse helt klart. Att åka skidor på gräs var märkligt men inte så tokigt ändå. Och det verkar passa alla, från elitskidåkaren till nybörjaren och kanske framförallt den som vanligtvis fryser om fötterna. Det är ett bra sätt att värma upp inför skidsäsongen och en rolig aktivitet att hitta på med vännerna eller kollegorna.

Logikens lagar har kastats omkull och jag hade inte varit förvånad om någon säger att man kan gå på vatten nu när jag fått det bevisat att man kan åka skidor på gräs.

Text: Sara Lindström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.