Bergsguiden tipsar: Här är alpernas bästa åkning

Mycket ledighet i kikaren för många av er och säkert mycket skidåkning planerat. Snön är på väg in i stora delar av Europa och med den även faran. Vi bad den auktoriserade bergsguiden Andreas Bengtsson från Mountain guide travel som guidat på över 300 skidorter berätta om var i alperna du kan hitta snö de kommande två veckorna.

Alperna har haft en minst sagt varierande säsong. Fram till för några dagar sedan var det norra alperna som varit den stora vinnaren. Södra delarna lysta gröna långt in på vintern och flera orter hade svårt att hålla öppet över jul och nyår. Nu har det börjat gå till sig lite och basen är mer jämn nu än den varit tidigare. Låt oss börja med vad som hänt de senaste veckorna.

De senaste veckorna

I mitten av januari kom första stora snöfallet över alperna. Tyvärr efter att alla jul och nyårsfirare åkt hem. Stora mängder snö föll på en tun bas med svaga lager.
Flera stora laviner gick och många liftar var stängda. Tyvärr ledde det till flera svåra olyckor bland annat den uppmärksammade olyckan med de franska ungdomarna i Les Deux Alpes.
Perioden 24-30 jan dominerades av högtryck över större delen av alperna och milda temperaturer med noll grader över 3000m. Puder fanns bara att hitta lokalt på nordsidor i norra delarna, en fin period för ski touring.
Vid skiftet januari – feb kom det in ett större lågtryck och från väster och alla orter från La Grave till Chamonix på franska sidan fick snö. Lågtrycket fortsatta österut och gav snö i västra Vallis och över norra delen av Schweiz. Däremot var Italien fortfarande i skuggan och fick betydligt mindre. I början av februari var även avvikande då temperaturen slog rekord med noll grader på 3900 m måndagen den 1 februari. Runt dessa dagar kom det även regn långt upp i bergen och många liftar va stängda.

Puderprognos för de kommande 2 veckorna

Just nu ligger ett lågtryck väster om alperna och det ligger fler stora lågtryck på rad bakom över Atlanten, detta kommer att dominera vädret i hela alperna den kommande 10 dagarna. Framför allt Frankrike och Schweiz kommer att få mycket snö (+100cm) och temperaturen kommer att vara ganska låg med 0 grader på ända ner till 300 möh.
Den fortsätter dock variera och vissa dagar under den kommande perioden kan det bli lite varmare med 0 grader på 2000 möh.

Södra alperna
Det nya som händer nu är att det även trycker upp nederbörd söderifrån vilket gör att och Aosta och Piemonte får mycket snö för första gången. Detta område (samt södra franska alperna) har dock mycket dålig bas. Det är både tunt med snö och instabilt vilket gör att lavinfaran kan bli hög. Ta det extra försiktigt om du är ute och åker i dessa områden. Väderläget är mycket likt det som va i början av Januari, efter snöfallet som kom då va det flera döda i lavinolyckor. Jag hoppas att det inte upprepas nu.

Smyg i skogen
Bästa åkningen kommer att finnas i skogen på höjder från 1700-2400m. Tips på bra åkning är bl.a. lärkskogen i Serre Chevalier och La Grave. Skogsåkningen i Courmayeur samt i Chamonixdalen (då framför allt i skogen, tex Le Tour och nedre delen av Grand Montets. Även mindre orter som Bruson (nära Verbier) kommer att vara bra kommande dagarna.

Österrike
Har varit hårt drabbat av temperaturen som åkt jo-jo och det har regnat en hel del, även på högre höjd. Nu ser det ut som att vintern kommer tillbaka med besked och det kommer att snöa mycket mot slutet av helgen och början av nästa vecka. Temperaturen går upp tillfälligt på lördag och det kan bli regn i byn och en bit upp på lördag. Efter det blir det kallare igen och snö långt ner i dalarna.

Lavinfaran kommer att gå upp
För större delen av alperna råder nu lavinfara 3. Denna kommer att öka den kommande veckan. Håll koll på lavinfaran där du är.

Här hittar du prognos för hela Schweiz.

Här hittar du prognoser för Frankrike.

För resten av alperna kan du hitta info här.

Observera att nivån är 3 (considerable) för så gott som hela Schweiz och dessutom på alla vädersträck över 2000m.
Liknande förhållanden gäller även för resten av alperna.

När det klarnar upp
Just nu ser det inte ut som det klarnar upp än på minst 10 dagar (med undantag för en kort väderlucka kring onsdag-torsdag nästa vecka). Men när det klarnar upp och du kan börja åka åken över trädgränsen rekommenderar jag att komma ihåg att det kommer att ligga massa ny snö ovanpå de glidlager som bildades av regnet i förra veckan. Ta del av din lokala lavinbulletin och undvik allt som är brantare än 25-30 grader de första 2 dagarna. Va extra försiktig med syd och västsidor från lunch och framåt. Februarisolen i alperna värmer fort snön och ökar lavinfaran.

Text: Andreas Bengtsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.