Här är åkarna på världstouren 2018

Fyra svenska herrar, inga svenska damer och inte heller några norrmän. Här ser du den kompletta listan över de fyrtiotvå åkare som är inbjudna till Freeride World Tour 2018. 

SKIDOR DAMER

När de officiella listorna över åkare på världstouren presenterades igår var det med tungt sinne vi kunde konstatera att Evelina Nilsson inte får någon plats kommande vinter. Bland de åtta inbjudna skiddamerna återfinns bland andra den rutinerade bergsrävaren Lorraine Huber från Österrike som vann touren förra vintern. Andra ärrade damer som håller sig kvar bland den tävlande världseliten på skidor är Jackie Paaso från USA, Eva Walkner från Österrike. Rachel Croft från USA är den enda egentliga rookien kommande vinter, eftersom schweizaren Elisabeth Gerritzen de facto fick vara med tre av FWT-tävlingarna förra vintern.

BRÄDA DAMER

På brädsidan damer  gör österrikiskan Manuela Mandl sin andra säsong efter att hon i likhet med Gerritzen på skidor varit med och kört några FWT-tävlingar 2017.

En riktig rookie blir amerikanskan, med det ack så svenskklingande namnet, Erika Vikander. Övriga på startlistan är bland andra fjolårsvinnaren från Frankrike Marion Haerty (FRA) och även silvervinnaren Anne-Flore Marxer som är hemmahörande både i Frankrike och Schweiz.

BRÄDA HERRAR

Snowboard herrar ser vi att den trio amerikaner som förra året åkte riktigt bra även kommer tillbaka vintern 2018. Davey Baird, Jonathan Penfield och, inte minst, Sammy Luebke, som vann fyra (!) av fem tävlingar, är namn som vår käre Christoffer Granbom troligen drömmer mardrömmar om  när han vilar i hängmattan nu i sommar. Även amerikanen Ralp Backstrom som kom sexa 2017 kommer till touren i vinter.

Kikar vi på nykomlingarna bland brädherrarna ser vi, givetvis, ytterligare en amerikan. Blake Hamm är 22-åringen som med pallplaceringar 2017 i de fyrstjärniga kvaltävlingarna i nordamerikanska Crested Butte, Taos och Crystal Mountain skrapade ihop tillräckligt med poäng för att ta sig upp till världstouren. Han får en rookie-kompis i franska Clement Bochatay från Chamonix.

SKIDOR HERRAR

Så till den kategori som får mest uppmärksamhet och som har flest åkare, tjugo stycken, på starten. Vi pratar skidor herrar. Och det är en kategori där vi i år har ännu bättre svensk närvaro, eftersom stjärnskottet Carl Regnér denna vinter efter bland annat två vinster på kvaltouren i slovakiska Jasna och Nendaz i Schweiz tog sig upp till världstouren. Carl tog sig till världstouren efter bara två vintrar på FWQ, då ska nämnas att han redan första vintern 2016 var hyfsat nära att kvalificera sig med en global tionde plats på rankingen på FWQ.

Som vi har berättat tidigare lyckades storebror Olle Regnér inte fullt lika bra i vintras och missar världstouren denna vinter. Till råga på allt drog Olle också axeln ur led under jippot Åre Ski Finals och missade därför NM i år. Olle och Carl har rest och tävlat tillsammans de två senaste vintrarna, samt producerat den härliga videoserien DYBS. Olle slog Carl vintern 2016 och var då på nionde plats i den globala rankingen på FWQ. Hela Friåkningssverige ber nu för att Olle ska ha den mentala styrkan att komma igen ännu hårdare, ännu bättre på kvaltouren 2018.

I toppen av världstouren hoppas vi att de blågula, tunga och erfarna åkarna Kristofer Turdell och Reine Barkered fortsätter att leverera sin fantastiska skidåkning. Konkurrens är dock även i skidkategorin något för svenskarna att våndas över med namn som Leo Slemmet, Loic Collomb-Patton med flera.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.