Här kan du åka skidor i helgen

Idag och imorgon sparkar ett flertal svenska skidorter igång säsongen. Vemdalen, Lindvallen och Kungsberget är några av dessa. 

Idre Fjäll var allra först ut med att öppna bland de svenska skidorterna denna vintersäsong, redan 19 oktober (!) drog man igång i norra Dalarna. Ingemarbacken i Tärnaby öppnade 31 oktober och har kört varje dag för allmänheten, Tänndalen var också snabba och öppnade första liften 2 november. Idag 30 november öppnar Tänndalen fler nedfarter och det blir skidåkning hela vägen från toppen.

Och det är fler som nu har hunnit öppna sedan dessa två supertidiga svenska skidorter: Kåbdalis har två backar öppna och öppnar ytterligare två i helgen. Hemavan-Tärnaby har 3 backar öppna och kör 4 liftar, Funäsdalsberget har ett par nedarter och en lift öppen, Ramundberget kör ett 2 backar och lika många liftar.

SkiStar öppnar för skidåkning på fyra av sina Skandinaviska skidorter idag fredag den 30 november: Lindvallen, Vemdalen, Trysil och Hemsedal. Den senaste tidens ihållande kyla i fjällen har gett goda förutsättningar att producera snö. Efter den varma svenska sommaren finns ett stort sug efter att åka skidor:
– Det är något speciellt med att öppna för säsongen och fredagen den 30 november öppnar vi i Vemdalen, Sälen och Hemsedal. Det är härligt att se hur barn och vuxna hittar skidglädjen och ivern att ta sig ut i friska luften igen efter en mörk höst, säger Linda Morell, pr-chef på SkiStar.

Åre får dock vänta tills nästa fredag innan man öppnar:
– I Åre har vi haft ihållande kyla sista tiden och snöproduktionen har gått mycket bra, vi räknar med att öppna VM 8:an med Gästrappet och Valleslingan som det ser ut just nu. Det är alltid speciellt att öppna för säsongen och just denna vinter känns det extra spännande då vi för tredje gången står värd för ett alpint VM, säger Niclas Sjögren Berg destinationschef SkiStar Åre.

I Kungsberget har snökanonerna gått för högtryck och på lördag öppnar skidorten som ligger cirka 2 timmars bilfärd från Stockholm. Platschef Martina Svensson är peppad:
– Vi har planerat för säsongspremiären sedan vi stängde av systemet i april så vi är väl rustade och ser fram emot lördagen. Vår kanonsnö tillsammans med den sparade snön gör att vi ligger bra till inför premiären.

Just Kungsberget är huvudsäte för Branäsgruppens (som bla äger Kungsberget, Branäs, Vallåsen och Tolvmannabacken) projekt ”Bäst på snö” med det uttalade målet att bli bäst i Europa på att spara och producera snö. Efter förra årets säsong schaktades snön ihop och täcktes med speciellt framtagna dukar. Under sommaren har temperatur, fuktighet och avsmältning mätts noga för att hitta den ultimata metoden. Projektet pågår på alla Branäsgruppens anläggningar och olika metoder testas på olika anläggningar. Exempelvis testas den traditionella metoden med att täcka snön med bark i Tolvmannabacken i Kisa.

Skidtestardagarna är för många startskottet på skidsäsongen. Först ut är Vemdalen (körs dock i Klövsjö som har bättre förhållanden) och Hemsedal redan denna helg 30 november – 2 december. Nästa helg är det dags för Lindvallen i Sälen 6-9 december, och slutligen Åre under helgen 13-16 december. Samtidigt som Åres skidtestarhelg går av stapeln har även norska Trysil sin skidtestarhelg. Kläppen i Sälen kör också skid- & snowboardtest samma helg, datumen 14-15 december.

För er som är sugna på puder är tiden inte riktigt mogen ännu. Snöfallstoppen leds av Långberget med en decimeter och det är nog knappast tillräckligt för att dra offpist.

Bättre med snö är det istället i nedfarterna, där konstsnön så klart står för det mesta av underlaget tillsammans med sparad snö för vissa skidorter. Idre Fjäll ligger etta med 60 centimeter i sina just nu fyra öppna pister.

För mer detaljer om vilka backar och liftar som är öppna se respektive skidorts webbsida, SLAO har också sin samlingssida Snörapporten och i vår skidortsdatabas finns också dagsfärska rapporter om snödjup, väder och massa annan fakta för alla skidorter i Sverige, Norge, Frankrike och Schweiz.

Vet du någon mer svensk skidort som har öppnat? Tips oss gärna i kommentarsfältet nedan!

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.