Hej då! 1308 artiklar på Freeride.se räcker fint

Efter fem och ett halvt år lämnar Anders Wingqvist som chefredaktör på Freeride.se. Ny redaktör blir Petter Elfsberg. Här är Anders tårdrypande avskedsbrev till eder alla! Må den 1309:e artikeln komma inom kort. 

Min första artikel här på freeride.se var ett mustigt reportage som jag skrev för fjorton år sedan om mitt indirekta självmordsförsök en vacker sommardag i Delsjöområdet, Göteborg. Storyn gick live juli 2008 och vinkeln var backhoppning, landning på vattnad plastmatta. Undertecknad hade väl en släng av ett vansinnigt stort storhetsvansinne, och en tro på att skidåkningsfärdighet är överförbart discipliner emellan, typ: ”Jag kan det här med alpin skidåkning, jag är både utbildad skidlärare och har säsongat för bövelen! Klart jag kan ta luft i en liten hoppbacke.”.

Min senaste artikel som har min byline, denna borträknad, kom i början på sommaren och var en kort nyhet om att Henrik Harlaut drar ner på tävlandet och satsar på OS 2026.

Mellan dessa två publiceringar har jag tillsammans med kollegor och frilans gjort ett otal filmer till Freerides stadigt växande YouTube-kanal, skrivit, fotograferat och redaktörat en stor hög med reportage, krönikor, nyheter från skidvärlden, prylrecensioner, personporträtt och liknande. Ett stort och hjärtligt tack till alla ni som har läst, kikat, gillat och kommenterat! Tack alla grymma frilansare och tack alla sköna kollegor i branschen som har gjort det möjligt och roligt att jobba i snösvängen!

Ibland har jag tänkt att jag borde ha gjort något mer seriöst med mitt yrkesliv. Kanske skulle jag ha fortsatt inom svensk förvaltning, utbildad statsvetare som jag är, eller fullföljt min idé om att bli gymnasielärare: hade jag gjort mer nytta? Samtidigt: Vad är mer seriöst än att låta ens passioner och intressen styra? Vad är viktigare än den, måhända objektivet meningslösa, men subjektivt ack så uppfyllande aktiviteten skidåkning? Förströelse, underhållning och hobby är för mig byggstenar som behövs i ett bra liv. Jag kommer att fortsätta leka vuxen i mitt yrkesliv, jobba hårt i perioder men samtidigt låta hela grejen vila på en grund av intresse, nyfikenhet och glädje.

Freeride drogs igång redan 1998 och jag sällar mig nu efter 5,5 år vid rodret för innehållet på sajten till en skara av fd redaktörer med Dan-Marcus Pethrus, Ola Melin, Fredrik Tachacho och Simon Tjernström. Snön smälter och det är lite tragiskt, men samtidigt faller nya flingor nästa vinter. Ny hovleverantör åt eder alla som följer Freeride blir den ödmjuke och synnerligen kompetente Petter Elfsberg. Petter känner ni väl till vid det här laget, efter hans intensiva år som ständig frilansare. Petter är en karl som är dubbelt så lång som jag själv, hälften så självgod, trefaldigt mer talangfull och fyrfaldigt mer förberedd på arbetet som redaktör för freeride.se jämfört med min egen status i februari 2017 när jag tog över efter Tjernström.

Även om jag har gått på journalisthögskolan är jag ingen skidintresserad journalist, snarare en journalistintresserad skidåkare. Om ni är med på skillnaden? Vidare är steget mellan redaktion och marknad, på gott och ont, inte avgrundsstort i den lilla svenska skidbranschen. Personligen Shiftar jag därför arbetsgivare, och får nu förmånen att leva ut frankofilen inombords. Den där slumrande personan som älskar Chamonix, baguette, vin, Sartre, Paris och ett klassiskt skidmärke från Annecy. Vive La France, och länge leve freeride.se!

PS. Min 1309 artikel på freeride.se kommer att bli ett klassiskt skidreportage, om jag får bestämma, ska bara sälja in det till den nya redaktören Ds. 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.