Hemavans nya område Systerskalet: 7 nya backar och 3 liftar

Hemavan smäller till med sin största satsning hittills – det nya fjällområdet Syterskalet. En ny pist är klar till nästa vinter, senare ligger det ny 6-stolslift, två släpliftar, samt ytterligare 6 pister i planen för det nya skidområdet. 

Sedan 2015 har flera nyheter förverkligats i Hemavan, där Hemavan Gondol är den allra största och den började snurra i november 2017.

Nu kommer det nya fjällområdet Syterskalet som ska ha fjällskidåkning, 3000 nya bäddar, vandrings – och cykelleder, aktivitetsytor och ett centrum med restauranger, butiker, skridskobana och boenden, skriver man i sitt pressmeddelande.

Totalt planerar man för sju nya nedfarter, och tre liftar, varav en stolslift på nya skidområdet Systerskalet i Hemavan. Området ligger till vänster på Hemavans pistkarta, det sitter givetvis ihop med det befintliga skidsystemet.

En pist är klar till nästa vinter

Men den skidåkare som trånar efter massa nya liftbaserad skidåkning får stilla sin längtan, till nästa vinter är enkom en ny pist klar och mer om den nedan. Om vi tillåter oss att spekulera en smula så ska väl några av de hustomter, där 3000 nya bäddarna planeras, säljas först för att säkra finanserna som krävs för att bygga stolslift, 2 nya släpliftar och 7 nya nedfarter.

På längre sikt, ej specificerat när i tid, ska alltså en ny 6-stolslift mitt på det nya skidtorget ta sig skidåkare och fjällbesökare direkt upp till trädgränsen, där en ny fjällrestaurang ska byggas, och denna ritas av samma firma – Murman Arkitekter – som byggde Hemavans restaurang Björk. Härifrån kan man fortsätta med ännu en ny lift, en släplift, upp på kalfjället eller susa ner i nedfarter ”kantad av Hemavan karaktäristiska björkskog” enligt pressmeddelandet.

Det är Hemavan Alpint AB och systerbolaget Hemavan Västbyn Utveckling AB som står bakom den rekordstora satsningen. Markus Eriksson är VD för Hemavan Alpint:

– Skidåkningen står såklart i fokus men för oss är Syterskalet större än bara ett skidområde. I centrum för utvecklingen av Syterskalet står att på ett hållbart sätt tillgängliggöra fjället för alla typer av besökare och invånare vilket betyder leder för längdåkning, fjällvandring och cykel, lättillgänglig utkiksplats, vindskydd, rast- och grillplatser mm. Vi vill helt enkelt att man oavsett årstid ska trivas att bo och vistas i Syterskalet.

Fjällskidåkning

Skidåkningen i Systerskalet kommer sträcka sig från kalfjället, via trädgränsen ner i skyddande björkskog ända ner i dalen vid det nya centrumet. Pisterna utformas för att ta tillvara på terrängens former och bevara skogsskidåkningen i gles björkskog.

Till vintersäsongen 22/23 invigs Syterskalets första nedfart som sträcker sig från Kungsliftens topp ner till Hemavan Gondols dalstation. Nedfartens första del kommer bjuda på kalfjällsskidåkning med vyer både in mot Sytermassivet och de norska fjälltopparna med Okstindan i spetsen. Efter några kilometers åkning kommer man ned till fjällbjörkskogen som ger ett väderskydd de dagar då vinden viner. Från trädgränsen och neråt kan man ofta hitta lössnösvängar mellan fjällbjörkarna och för den som föredrar pisten kommer det erbjudas en kuperad blå nedfart ner till Hemavan Gondol.

Varifrån kommer namnet Systerskalet då?
– Vi har valt att döpa det nya området efter några av de landmärken som Kungsledens vandrare träffar på efter starten från Hemavan. Skidområdet kommer följa Syterbäckens sträckning uppför fjället och blir på så sätt porten in till Sytermassivet med Västerbottens högsta topp Norra Sytertoppen (1768 möh) som kronan på verket, säger Pontus Lindh, Marknadschef på Hemavan Alpint AB.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
21 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (21)