Hemma efter 90 dagar i Sarek

I mitten av februari gav de sig ut i Sareks nationalpark. Nu är de tillbaka efter att under nittio dagar bott i tält och utforskat Sareks nationalpark med skidor under fötterna.


Foto: www.vintersarek.se

I mitten av februari gav de sig ut i Sareks nationalpark. Idén var att under nittio dagar bo i tält och med skidor på fötterna uppleva en vinter i Sveriges mest otillgängliga och högalpina fjällområde. Nu är de tillbaks efter en vinter full av upplevelser och nya erfarenheter, skäggigare än någonsin.


Foto: www.vintersarek.se

För en vecka sedan lämnade Joel Karlberg, Henrik Simu Gunnarsson, Petter Lämås och Josef Larsson vildmarken efter att ha varit ute i de planerade nittio dagarna, från temperaturer på minus 35 grader i februari till överraskande snabb snösmältning och en blöt avslutning i maj.
– De sista två dagarna var det lika delar snö, stock och sten, säger Joel. Dessutom blir
bäckarna väldigt våldsamma när snön smälter och vi frågade oss in i det sista om vi skulle lyckas komma hem utan att behöva ringa på en helikopter.

Utöver den äventyrliga avslutningen har vintern bjudit på upplevelser och erfarenheter utöver det vanliga enligt Petter.
– Att bo ute under så lång tid har varit helt fantastiskt, att se hur landskapet förändras allt efter vädret och hur årstiden gått från mörk och tyst till varm och fylld av fågelsång. Under långa perioder har vi dessutom inte mött några andra människor vilket gjort upplevelsen än mer intensiv. Just frånvaron av andra människor har också gjort att man insett hur viktigt, men ibland också stressande, det sociala livet som man tar för självklart är. Hemma finns hela världen ett telefonsamtal eller musklick bort, i Sarek var det bara vi fyra.


Foto: www.vintersarek.se

Syftet med projektet
var att fler ska få upp ögonen för nationalparken vintertid, bland annat genom en inspirerande bok om toppturer i området.

Text: Ola Melin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.