Idre Himmelfjäll har slagit upp portarna

Sveriges nyaste skidanläggning har endast ett knappt dygn på nacken. Idre Himmelfjäll har slagit upp liftkortsspärrarna och välkomnar från och med igår skidåkare till Sveriges första, helt nya, skidanläggning på 30 år.

Kl 11.00 tisdagen 17:e december kliver VD Torbjörn Wallin upp på snöpodiet framför den skara med tappra besökare som trotsar den bistra decemberkylan. Efter en kort dragning från Wallin får snart skaparen av visionen, Staffan Derning, kliva fram och greppa mikrofonen.

Klimatförändringar till trots har visionären Staffan Derning i 30 år jobbat för att förverkliga idén att skapa en helt ny skidanläggning i Dalarna. Efter en vandring till toppen av Hemmeråsen, som fått namnet Himmelfjäll, kläcktes idén som nu har förverkligats.
– Det kändes som om jag fick Moses stentavlor i huvudet, beskriver Staffan upplevelsen han fick på toppen av Hemmeråsen 1987.

Det bubblar i kroppen på mannen som ursprungligen kommer från Göteborg men numera är bosatt i Stockholm. Staffan berättar om jobbet med att hitta investerare till bygget och arbetet med att få på plats de tillstånd som krävts för att kunna förverkliga hans vision.

Hittills har mycket av arbetet fokuserat på att sälja tomter i området. I somras var 180 tomter sålda och ett femtiotal hus redan byggda, eller under uppförande.

I en pressrelease från sommaren 2019 berättar VD Torbjörn Wallin att den fas av investeringsprojektet som inleds nu har ett värde om en miljard kronor:
– Det jobb som nu sker handlar om att bygga infrastruktur med vägar, men efter nästa vinter drar byggnationen igång på allvar, berättar Torbjörn.

Då ska det utöver nya nedfarter, skidliftar och snösystem finnas 2600 bäddar på Idre Himmelfjäll. Området omfattar 2000 hektar och blir den första stora satsningen på ett helt nytt skidområde sedan Romme Alpin och Kläppen öppnades på 1980-talet.

Anläggningen som ligger tvärs över vägen från Idre fjäll har försetts med en kopplingsbar sittlift, ett antal släpliftar och ett system för konstsnö. Det har röjts skog för ett drygt tiotal pister och planerna inför framtiden innefattar en mångdubblering av antalet pister. På några års sikt är målet för Himmelfjäll är en skidanläggning med 10 000 bäddar, 50 pister och tillhörande service.

Förändringar i klimatet och höjd medeltemperatur på jorden ses inte som ett problem hos ledningen för Himmelfjäll. VD Torbjörn tror att klimatförändringar kan vara en fördel för Idre.
– Ur ett lokalt perspektiv är det ingen kris om det skulle bli två-tre grader varmare. Det är snarare en möjlighet för Idre kontra övriga världen. Idre är både snö- och ”kyl”säkert.

Den tidigare konkurrenten, Idre Fjäll, är numera en samarbetspartner i och med ett nytt gemensamt destinationsbolag och där siktet är inställt framför allt på de skandinaviska besökarna. Tidigare har det knorrats från Himmelfjälls sida och det har riktats anklagelser att man aktivt har motarbetat den nya skidanläggningen

Den stora expansionen som nu sker i norra delen av Älvdalens kommun har delvis stött på problem med att hitta arbetskraft. Särskilt arbetskraft när det kommer till de byggnationer som sker i området just nu. Lokala byggföretag har fått växa till sig och nya krögare har lockats till området.
– Bara det här lilla projektet (Himmelfjäll, reds. anm.) sysselsätter 270 personer just nu och säkert fler i framtiden, säger Torbjörn Wallin till SVT.

Invigningsdagen avslutades med middag för särskilt inbjudna gäster på Fred’s Food court. Bland de celebra gästerna återfanns bland annat olympiska mästarinnan i slalom Frida Hansdotter, Kitzbühel-vinnaren i slalom Jens Byggmark, den flerfaldiga olympiska mästarinnan Pernilla Wiberg samt en rad representanter för branschen.

SkiStar Sälens destinationschef, Jonas Bauer, överlämnade en gåva till det nya Himmelfjäll och önskade destinationsgrannen i norr stort lycka till. Branschorganisationen SLAO’s VD, Titti Rodling, tog också till orda och kunde berätta om en bransch på frammarsch trots att den av vissa dömts ut i och med stundande klimatförändringar.

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.