Ingen ökad smittspridning i Sälen än så länge

Halvvägs in i sportlovet så syns ingen ökad smittspridning i Sälen, men nu ökar oron för trängsel på affärer, restauranger och bensinstationer som ligger längs fjällvägarna.

Sveriges sportlovsveckor har tagit sig halvvägs fram och än så länge ser det ut som att skidåkarna sköter sig bra. I Sälen ser man ingen ökad smittspridning enligt Dalarnas smittskyddsläkare.

– Om man tittar på smittspridningen i Sälen ser vi snarare en minskning där, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Dalarna till SVT.

Oron för en ökad smittspridning har varit stor på Sveriges skidorter inför sportlovsveckorna. Tack och lov anses smittläget i Dalarna än så länge vara stabilt och enligt regionens smittspårare så har de turister som insjuknat med covid-19 smittats på hemorten.

Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Dalarna, bekräftar att fjällturisterna överlag sköter sig bra när de väl är på plats, men poängterar att det är viktigt att alla sköter sig längs vägarna också.

– De rapporter vi har fått är att det sköts bra, men det är på resorna till och från Sälen som det kan bli trängsel på restauranger och bensinstationer. För att det här ska fungera är det väldigt viktigt att alla sköter sig.

Ja, nu är det alltså resorna till och från destinationen som skapar mest oro då det lätt uppstår trängsel på affärer, restauranger och bensinstationer längs fjällvägarna. Och budskapet från så väl Folkhälsomyndigheten och Region Dalarna är tydligt:

– Kan man inte resa på resa säkert sett då ska man stanna hemma.

Så för alla er som håller på att packa bilen just nu för att bege er ut på vägarna mot en skidort, så gäller det att resa på ett smittsäkert sätt. Men hur gör vi det? 

– Man handlar på hemorten, man ser till att det inte blir trängsel där man stannar på vägen upp,  genom att vänta tills det blir ens tur och inte vara fler som är inne och handlar. Man kan äta i bilen. Det ställer väldigt mycket krav på våra turister att följa regelverket så att vi inte ska få en smittspridning, förklarar Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Dalarna, med största tydlighet till SVT.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.