Innerskon Atomic Mimic – domen efter 100 åkdagar

Den fristående härmapan Atomic Mimic har nu fått en säsongs åkning. Här är omdömet om innerskon efter 100 dagars åkning.

Liftarna har stängt för säsongen och snön börjar sakteligen släppa greppet om bergen ovan trädtopparna. Dagarna är oändligt långa och vi har haft mer soltimmar senaste veckan än vad vi hade på hela vintern. Sommaren början vara här på riktigt.

För två veckor sedan, den 1a Juni, lade jag av mitt sista åk för säsongen 20/21 i storstilat väder och reflekterar över att jag trots mycket väntande på bättre snöläge lagt av en bra bit över 100 dagar på snö.

När det nu är dags att lägga bort pjäxorna för ett sommaruppehåll (om än bara till juli månad…) slås jag över att innerskorna känns minst lika bra nu som de gjorde när de var nya. Om något så känns de faktiskt bättre nu när de blivit värmda och inkörda. Detta går i stark kontrast mot mina tidigare upplevelser med många andra märken och modeller på innerskor.

Jag köpte innerskorna Atomic Mimic i oktober 2020, vilket jag delgav i artikeln
”FÖRSTA TITT: FRISTÅENDE HÄRMAPAN ATOMIC MIMIC”. Nu har jag empiriska studier i dess dojor att förtälja eder om.

För att dra en recap, har jag alltså testat Atomics nya innersko ”Mimic” i det utförande som är gjort för deras Hawks XTD. Det vill säga deras biffigare toppturs/hybridpjäxa. Innerskon är tillverkad i Atomics egenutvecklade ”Mimic” material som sitter kring vrist, häl och i plösen medan främre delen av foten täcks av vanligt Ultralon. Just denna variant har en notch bak på innerskon för att få ett bättre gåläge bakåt.

Innerskon säljes både med nya pjäxor men finns även att köpa separat genom butiker som säljer Atomic eller direkt via deras egen hemsida. Jag betalade ca. 1600 SEK med frakt vilket är ett lägre pris än många andra alternativ.

I alla de toppturspjäxor och innerskor jag använt de senaste åren sedan jag flyttade till Åre har alla suttit fint när man plockat ut dem ut butik, men redan efter 20-30 dagar har den börjat packa ut sig så att jag inte längre sitter fast i pjäxan. Kör man på riktigt lätta pjäxor och skidor är detta helt enkelt något man får räkna med då det inte finns ett alternativ med samma lätthet och gåläge. Detta har dock även varit fallet på biffigare pjäxor som t.ex. Salomon MTN lab eller Atomics Hawks innan Mimic och det är framförallt i denna kategori på pjäxor som detta verkligen märks.

När Atomic lanserade Mimicen i höstas lovades det att just detta inte skulle vara ett problem längre och efter mina >100 dagar i dem så är jag bredd att hålla med dem. För första gången känner jag att det inte kommer vara dags för ett par nya innerskor förrän efter nästkommande säsong. Notera dock att jag åker mycket mer än de allra flesta och är rätt picky när det kommer till mina skidprylar. En av mina bättre vänner har åkt 4 säsonger på ett par riktigt utslitna Dynafit innerskor som redan efter första säsongen var sopslut. Det går givetvis att använda grejerna till de bokstavligt talar faller sönder men för mig är det inte ett alternativ då jag konstant letar efter prylar som ger mig en bättre totalupplevelse.

Nog om detta, låt oss kika in innerskorna i lite mer detalj för att se hur de klarat av dessa skiddagar i vinter. När man plockar upp dessa känner man de är ett par ”riktiga” innerskor. Med det menar jag att de känns otroligt mycket stabilare än de enklare lätta innerskorna som man normalt hittar i toppturspjäxor. Materialvalen, stoppningen och konstruktionen i helhet utstrålar varaktighet även efter hela denna säsong. Visst syns de att de är använda men i det stora hela känns de lika som de gjorde i oktober.

Tyget på insidan innerskon är i något läderliknande material som är enkelt att komma ned i även om strumpan är lite fuktig. De loopar som sitter runt innerskon för att underlätta påtagningen visar inga tendenser till att släppa och kommer mest troligt överleva längre än resten av innerskon.

Överlag har jag aldrig tidigare haft en innersko som känns så bra som denna. Varje gång jag tar på mig pjäxorna omsluts foten av en mycket trevlig känsla, något som verkligen gör sig påmint när jag testat att åka med en fot i en lättare, enklare innersko. Mimicen har för mig samma känsla som mina Zipfit eller ett par riktiga innerskor till racepjäxor men i ett format som är mycket lättarbetat och som utan tvekan passar alldeles utmärkt till toppturande.

Värmningen av innerskorna är av liknande procedur som Atomics ”vanliga” memoryfit innerskor med skillnad att dessa ska vara inne 30 sekunder mindre. Det betyder att alla butiker som kan värma vanlig Ultralon även kan värma dessa. Jag hade inte access till en vettig bootfitter under större delen av säsongen så gjorde min första värmning nu i Maj.

Som ni kanske förstått i texten ovan är jag otroligt imponerade av dessa innerskor. Jag har testat alla varianter som finns på marknaden och finns inget som kommer i närheten av att leverera samma prestanda, hållbarhet och känsla som dessa! Givetvis kommer en bra sprutsko leverera mer prestanda men då är dessa tunga, utan gåläge och väldigt kalla. På samma sätt är det inte rimligt att använda dessa innerskor om man går på extremt lätta prylar och ska jaga FKT. Men för allt däremellan, långa toppturer, liftburen skidåkning eller för korta turer från liften är dessa i mina ögon helt oslagbara. Dessa kommer leva med mig minst hela nästa säsong och skall skaffa mig ett par av samma modell till mina andra pjäxor så att jag har samma känsla i alla pjäxor.

Men innan detta är det dags att njuta av sommaren! Ses i början av nästa säsong igen!

Notis: I bilden nedan åker jag bräda, vilket jag i huvudsak gör numera. Jag åker i ett par pjäxor, närmare bestämt ett par Atomic Backland, och har således testat dessa i ett par pjäxor. De dagar jag spenderat på skidor denna säsongen i mina Salomon MTN lab har jag också använt samma innersko. Prövade även att kasta ner dem i ett par snowboardboots där jag upplevde samma utmärkta egenskaper som de presenterade i pjäxor. Sammanfattningsvis levererar dessa i min åsikt en fantastisk produkt oavsett om de används i Alpina-, toppturspjäxor, snowboardboots.

Text: Tim Larsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.